Ovo su najčitaniji tekstovi na ISK Web Magazinu 2021. godine

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

isk logo

Godina 2021. je iza nas, još uvijek nismo objavili sve liste najboljih albuma, ali smo zato ušli u analitike i provjerili kojih deset članaka, bez obzira na datum objave, su bili najčitaniji u prethodnoj godini na ISK Web Magazinu. Rezultati – tu i tamo iznenađujući, sa nekoliko očekivanih čelnih pozicija.

Prvo mjesto izazvala je pisana reakcija našeg novinara Minela Abaza Mime na vijest da je sarajevska grupa Pank Flojd potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Hayat Production. Tekst pod naslovom “U krevetu sa neprijateljem – jebite se, Hayat pankeri!” neuobičajeno žestoko je odjeknuo tmurnim sarajevskim rock’n’roll podzemljem i izazvao, koliko se nama čini, puno više klimanja glavom u znak odobravanja.

Pank Flojd je 28. januara 2021. godine na svom Facebook profilu objavio vijest o  potpisivanju ugovora sa Hayatom, da bi nepuna dva mjeseca poslije, 19. marta, grupa na istom mjestu proglasila fajront i službeno se razišla. Mnogi smatraju da je upravo ovaj tekst Minela Abaza Mime odgovoran za gašenje Pank Flojda koji je osnovan 2016. godine i iza sebe je ostavio jedan album “Olimpijka”.

Bilo da je ovaj tekst direktni krivac za raspad jednog benda ili katalizator raspada uzrokovanog javnosti nepoznatim unutrašnjim previranjima nije toliko ni važno. Važna je činjenica da je jedan kritički tekst, napisan od strane jednog učesnika sarajevskog undergrounda o drugom elementu sarajevskog undergrounda pokrenuo diskusiju kakve već odavno nije bilo, te se za nadati da će ovakve iskre ponovo zapaliti vatru u srcima nekih novih klinaca (ili starih prdonja).

Drugo mjesto zauzima tužna vijest koju smo objavili u augustu 2019. godine, kojom smo upoznali rock’n’roll javnost da nas je napustio bubnjar Kontre i Flatlinea, Zlatko Moldovan. Pored sviranja bubnja, umjetničkoj sceni BiH je pridonosio kao slikar i pjesnik, te je učestvovao i u radu organizacije BHxHC Booking.

Pročitaj i ovo:  Brutal Assault 2022 - Malevolent Creation, novi bendovi, satnica festivala

Minelova lista najboljih izdanja 2020. godine zauzela je treće mjesto najčitanijih tekstova u prošloj godini, dok se na četvrtom mjestu našla recenzija Indigovog albuma Victoria, čime je otpočela nova era ISK Web Magazina, nazvana #BackInBlack po albumu AC/DC-ja i povratku u dizajn kojim dominira crna boja.

Ova era je važna i po tome što smo odlučili da proširimo našu interesnu sferu. Kako smo i naveli u saopštenju koje smo tad napisali, osjećamo odgovornost ka stvaraocima kulturnog u Bosni i Hercegovini, da im damo određeni prostor na kojem će imati adekvatno medijsko predstavljanje kroz materijale kakvi su recenzije i intervjui, jer stvaraoci u BiH najčešće biraju između nezainteresiranosti, neznanja ili ignorisanja od strane novinara i urednika koji kulturu u većini slučajeva posmatraju kao fusnotu i temu za popunjavanje revijalnog programa.

Peto mjesto nas je poprilično iznenadilo jer se na njemu našla recenzija turskog horor filma Semum koju je 2012. godine napisao naš nekadašnji saradnik Ervin Drino. Šesto mjesto je zauzeo intervju sa Slavkom Kozomorom iz grupe Goatmare & The Hellspades koji i dalje vrijede za unikatan primjer psychobilly sastava sa područja bivše Jugoslavije, uprkos studijskog neaktivnosti i tek sporadičnom koncertnom djelovanju.

Čini se da naši čitatelji pate od klasičnog sindroma zaljubljenosti u teme crne hronike, pa je sedmo mjesto zauzela vijest o tragičnim odlascima Mikea Howea i Joeya Jordisona. Na osmom mjestu se našla lista najboljih izdanja 2020. godine po izboru potpisnika ovih redova.

Deveto mjesto zauzela je još jedna lista najboljih izdanja, ona iz pera Luke Marijanovića, a na desetom mjestu ugnijezdila se prva pisanija iz rubrike Brzi Pregled, što nam daje dodatni elan da rubriku nastavimo i u 2022. godini.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI