Najbolja izdanja 2020. godine, izbor Luke Marijanovića

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

najbolja izdanja

Moje top listu izdanja iz protekle, nesretne godine čine izdanja sa područja Balkana, smještena u okvire punka. Izbor je sasvim logičan jer tu scenu ponajviše pratim i slušam. Dosta toga kvalitetnog se objavilo prošle godine, uglavnom singlova i spotova, ali bilo je i EP i albumskih izdanja, od kojih su se neka i našla na ovoj listi. Lista je slagana po intenzitetu, od najmekšeg do najtvrđeg zvuka, a nikako ne po tablici vrijednosti.

1. Tandrkadžije – Molim vas gospodine, mogu li dobiti još malo?

Tandrkadžije su novi melodični punk projekat iz Zrenjanina iza kojeg stoji Vladimir Čiča i općenito ekipa okupljena oko benda Sukob Interesa.

Album se sastoji od 17 satiričnih, duhovitih i ciničnih pjesama na srpskom jeziku. Više-manje svaka pjesma je stvarno dobra, tekstovi su u najmanju ruku zanimljivi. Definitivno jedno od boljih melodičnih izdanja u zadnjih nekoliko godina.

2. Abergaz (Zagreb, Hrvatska) / The Harness (Beograd, Srbija) – Sonyaphobia/Više prostora za kvir pankere

Ovaj split je interesantan iz dva razloga. Prvi je taj što iza svakog od ova dva benda stoji po jedna osoba (Sonja je Abergaz, Filip je The Harness), a drugi što je ovo izdanje u potpunosti posvećeno queer tematici i kao takvo je prvo queer punk izdanje na prostoru bivše Juge. Kao takvo, prst je u oko svim LGBTIQfobima kojih i na punk sceni ima dosta.  Jedan dobar i zanimljiv split!

3. Parnepar – Dobar dan, izvolite

Nikad nisam nešto pretjerano slušao post punk bendove ili albume, ali kad je ovo izdanje izašlo nisam ga skinuo sa liste tjednima. Sviđaju mi se gitare, bubanj, super su mi vokal,  tekstovi i produkcija, a i kupio sam kasetu, a dobio dvije (bonus!). Za sve ljubitelje post punka i new wavea, a naročito onog jugoslovenskog iz 80-ih, ovo je moja topla preporuka.

4. Kurve – Jedna mladost, jedan ep

Pročitaj i ovo:  Ljubav i Bes 2022 ovog vikenda: Smrt Razuma, Motus, Kali Fat Dub...

Četvrti po redu EP zagrebačkih Kurvi koji traje 5 minuta i 57 sekundi zapravo čini samo jedna duga pjesma sa dosta teksta i odličnom, ali baš odličnom hardcore rock’n’roll svirkom.

5. Hak Attak – Off to fight

Ljuta i nabrijana hardcore pankčina sa ženskim vokalom – kud ćeš bolje, brate? Svaki put kad ih pustim baš poželim da sam usred šutke i da masiram tuđe lubanje laktovima i zubima. Da mi se pri ruci nađe Molotovljev koktel vjerojatno bih i njega zapalio i popio kao sambucu.

6. Gargara – Versus Jesus

Prvo izdanje četvorke iz Skopja koja svira čudan, neurotičan hardcore punk. Pet minuta čiste nervoze. Neprocjenjivo!

7. Namet – Propast

Solidan death/crust album na hrvatskom jeziku, za razliku od debitantskog otpjevanog na engleskom. Iako je i prvi bio odličan, ovdje Namet zvuče konkretnije i opasnije, te se nadam da će se držati ovog smjera.

8. Bolesno Grinje – The Last Grinjober 

Posljednji album grindcore legendi iz Pule je ujedno i odjavna špica ove grind mašine. Otpremiše i nju na Groblje govana, jebi ga… ali u stilu! The Last Grinjober je stvarno odličan grindcore album. Šesnaest pjesama i ne znaš koja je bolja. Toliko je album bombastičan da se moji favoriti mijenjaju sa skoro svakim slušanjem. Još da se nije poklopilo sa ovom dosadnom pandemijom, pa da smo ih dobili priliku još jednom vidjeti… . Na neki određeni način, ovakva odjava u jeku pandemije je u njihovom štihu.

9. Reality Prison – Demos 2020

Šlag na vrhu (dnu?) je nešto slatko iz Engleske. Prison Break je londonski projekt Luciana Furukawe koji svira crust punk baš po mojem ukusu. Ovo mi je apsolutno najbolje crust punk izdanje iz prethodne godine i nadam se da će Lucian snimiti barem još koji demo!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »