U krevetu sa neprijateljem – jebite se, Hayat pankeri!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

pank flojd

Nakon uspješne dekade osamdesetih i ogromnog mainstream uspjeha panka u prvoj polovici devedesetih, Bad Religion se 1993. seli pod okrilje velikog Atlantic Recordsa i iste godine izdaje album Recipe for Hate. Ovaj potez ih probija u mainstream vode, a naredne godine snimaju i sljedeći, osmi studijski album Stranger than Fiction koji im biva najuspješniji album dotad. No nakon pada popularnosti krajem devedesetih i ukupno pet albuma za Atlantic, bend se 2001. godine vraća tamo gdje prirodno pripada – u svoju rodnu kuću Epitaph Records. Godinu kasnije izdaju novi album The Process of Belief i od tada im popularnost i prihvaćenost među publikom i fanovima nastavlja rasti.

Ako mislite da je bend otišao u Atlantic radi novca, varate se. Basista Jay Bentley je tada izjavio kako ne zarađuje više samo zato jer je bend potpisao sa Atlanticom. Pravi razlog odlaska je objasnio pjevač Greg Graffin: “Mislio sam da ćemo zajedno pokazati ljudima da je moguće preći u veliku kuću i nastaviti stvarati odličnu muziku, biti vjeran svojoj prvotnoj namjeri. (…) To je učinjeno kako bi se muzika šire distribuirala jer smatramo da imamo nešto relevantno za reći. U vrijeme potpisivanja naša etiketa Epitaph nije imala tako dobru distribuciju”.

Sve ovo pišem ne zbog Bad Religiona, već zbog sarajevske grupe Pank Flojd. Pank Flojd sebe smatra pank bendom. Navode da postoje od 2016. godine, iza sebe imaju samizdat studijski album Olimpijka i 28. januara su, blago rečeno, iznenadili informacijom da su potpisali ugovor sa izdavačkom kućom Hayat Production. Propagandna mašinerija Hayata kaže da im je cilj “da vrate stari osjećaj za pankom koji polako izumire u našem gradu”, te da “ekipa benda kaže da inspiraciju crpe u sarajevskom duhu i energiji grada.” Napominje se i da je to evidentan primjer “one stare dobre sarajevske škole”, pa zato zaslužuju podršku.

Pošto sam protiv političke korektnosti, ne želim i neću da budem dobar sa svima, na ovome im ne mogu i neću čestitati. Nekad je najlakše, kako poručuje Bad Religion, reći fuck you. Pa jebite se, Hayat pankeri!

Pank je nespojiv sa ideologijom Hayata i sličnih izdavačkih kuća i izvođača. Da, činjenica je da pank izumire, ne samo u Sarajevu, već i cijeloj Bosni i Hercegovini, hvala što ste ukazali na očigledno, mi smo ponekad prije pandemije znali posjetiti i pokoju svirku. Potpisivanje benda koji se smatra pankerskim za kuću dominantno loše folk i pop muzike i izvođača  neće uraditi ništa po pitanju spašavanja panka. Pankeri i pank bendovi se ne prilagođavaju široj publici i širem tržištu jer to nije nešto što pank bendovi rade. Treba li zaista ovo objašnjavati? Čini se da u ovoj zemlji, u 2021. godini, i dalje treba.

Pročitaj i ovo:  Izvan Svake Kontrole slavi 18. rođendan uz KRV, POPIK i Lepru!

“Velika” kuća ne može pomoći Pank Flojdu da postane bolji bend i da poruči nešto relevantno širokim narodnim masama. Prije svega, te mase ne traže pank bend ni tu vrstu poruke. S druge stvare, nemoguće je izignorisati činjenicu da je album Olimpijka rated G album, čije pjesme, kako sam već rekao, zvuče kao loša kopija Brkova i sličnih bendova. Ako planiraju da iz kože, uslovno rečeno, pankerskog benda uskoče u onu tezgarošku i da dodaju riječ Bend na svoje ime, tu već imaju određene šanse.

Osjećam i tešku odbojnost ka mitologiji “stare dobre sarajevske škole”. Ista ta bajka priča se svakoj novoj generaciji, gdje im se ukazuje na svjetionike koji već odavno ne svjetle i samo su razrušene ruine u kojima danas caruju kič i neukus. Jedina realna sarajevska škola već dugo vremena je škola tezgaroškog folka i popa, uz povremene sasvim nebitne autorske pjesmuljke čijim se autorima daje prilika u programu na osnovu konta “dobar sa svima” i potrebe za popunjavanjem sadržaja. Rekao bi Diplomatz: “Brate, da ih vidiš brate, da ih čuješ brate, na sve strane pričaju brate, na sve strane govore brate, stara škola, svi su danas stara škola brate, svi su danas stara škola, Koja stara brate, koja škola brate, kad smo valjali rifove nije bilo škole brate, nije bilo škole, ni temelja brate.”

Ovaj katastrofalni potez je izdaja jedne ideje koju Pank Flojd nikad nije ni posjedovao niti je nešto pretjerano radio na izgradnji iste, već su se o istu okoristili. Ovakva postavka ne samo da pljuje na sve dosad urađeno od strane mnoštva sarajevskih pank bendova kakvi su Ofsajd, Totalna Rasprodaja, Nema Teorije, Rapa Nui, Motherpig, Moca i Biznismeni i POPIK, već šalje i potpuno pogrešne signale novim klincima koji tek otkrivaju ovaj žanr, zadajući ovo kao normu i standard.

S druge strane, kad bolje razmislim, ovo je i logičan slijed uzimajući u obzir (ne)kvalitet rada, muzike i tekstova navedenog benda. Stoga, moguće su tri opcije. Prva je ta da bend ima potpunu autonomiju i da nastavi raditi muziku na jednako (lošem) nivou kao što je i dosad radio. Ta opcija automatski anulira potrebu za Hayatom i odluku o potpisivanju ugovora čini besmislenom. Druga opcija je da bude lošije i gore, da bend ode u pravcu onoga što kućama kakva je Hayat donosi profit – folk ili pop. Treća, najneizglednija opcija je da bend bude morao opravdati svoje PR objave i početi svirati pank. Živi bili pa vidjeli.

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI