Intervju: Slavko (Goatmare & The Hellspades)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Pančevo je jedno opasno mjesto, barem sudeći po pjesmama horror punk / rockabilly sastava Goatmare & The Hellspades; zombiji, vukodlaci, ludare na sve strane, kanibali… još jedna potvrda opasnosti stiže nam trinaestog februara kada će Punkthrone Mafia Records objaviti novi album ove sjajne četvorke. Album “13 Ways to Die” bit će dostupan u dvije CD varijante, ali i putem digitalne distribucije. Šta se krčka u Pančevu i iz čije se lobanje trenutno pije krv, te koliko je teško odlijepiti djevojku sa karoserije Cadillaca, pitali smo osnivača benda Slavka!

Pozdrav, gospodine Kozomora! Izuzetna mi je čast odraditi ovaj intervju jer ovakav bend rijetko osvane na našim prostorima, a pored toga ja sam totalno odlijepio na vaše zvuke! Za one koji ne znaju ko su Goatmare & The Hellspades, pet novinarskih pitanja: ko, kad, gdje, kako i zašto?

Čast je u potpunosti moja. Mi smo Goatmare & The Hellspades, horrorpunk rockabilly sastav iz Pančeva. Sviramo od 2010. godine, a današnji sastav čine: Slavko Kozomora (gitara i lead vokal),Vladimir Becin (bas gitara), Isidora Dimić (klavijature i vokal) i Strahinja Lukić (bubnjevi).

Prije nego što zaronimo duboko u vašu historiju, interesuje me sljedeće: novi album “13 Ways to Die” stiže u februaru u dvije CD edicije. Ime albuma na engleskom, ali dosad dostupni promo navodi me da pomislim da će i ovaj album (što je odlično) biti na našem. Kako je proteklo snimanje ovog albuma i kakva je po tebi razlika između ovog nadolazećeg izdanja i prijašnjih?

Tačno, album će izaći u februaru, kao i Black Edition istog. Naziv albuma jeste na engleskom, ali tekstovi neće biti kao što ni do sada nisu bili. Snimanje i produkcija albuma je praćena problemima celim tokom zbog čega izlazak i kasni, ali je u svakom slučaju odlično ispalo na kraju i mislimo da je vredelo truda. Iskreno se nadamo da će se publici dopasti koliko i nama. Album jeste drugačiji od pređašnjih izdanja, ali u pozitivnom smislu, jer je sam bend poprilično evoluirao u proteklom periodu, tako da su pesme zadržale stari prizvuk i šmek, ali dobile novu, svežu dimenziju.

Omot novog albuma

Zanimljivo je da dva člana black thrash tria Terrorhammer gostuju na vašem novom izdanju. Kako je došlo do te saradnje i kakva je inače scena u Pančevu, postoji li dijeljenje, pa je ovo izdvojeni ”incident” ili je ”miješano meso”, pa svi sarađuju sa svima?

Oba pomenuta člana Terrorhammera su naši dobri prijatelji i saradnici u pojedinim bendovima. Ova saradnja predstavlja oličenje tog prijateljstva, međusobnog poštovanja i podrške, na kojoj smo im duboko zahvalni. Takođe se nadamo i budućoj saradnji, a ovom prilikom im se zahvaljujemo i puno ih pozdravljamo! Što se tiče saradnje ostalih bendova, postoje slični slučajevi, ali sada ne mogu da se setim konkretnih primera. Mi smo uvek bili zainteresovani za saradnju sa prijateljima i nikad nismo bili ograničeni vrstom muzike. U svakom slučaju, ja lično smatram da bi ovakvih saradnji trebalo da bude što više.

Vaši tekstovi su meni jedna od NAJBOLJIH stvari vezanih za rock’n’roll na ovim prostorima. Kada ste počinjali, da li je prvotna ideja bila da svirate sa tekstovima na našem, ili je to došlo spontano? Koliko u vašim tekstovima ima horror, pa i SF umjetničke fikcije, a koliko autorskih priča?

Prvobitna ideja je bila stvoriti nešto novo, potpuni kontrast lepog i odvratnog, a nadamo se da ćete se složiti da smo i na novom albumu održali tu ideju. Slučajnosti nije bilo, želeo sam da tekstovi budu na našem jeziku, usled nedostatka bendova našeg žanra u našoj i susednim zemljama. Postoje neke ideje da odradimo nekoliko pesama na engleskom jeziku, ali za sada ništa nije sigurno. Mi ipak uglavnom sviramo za publiku sa ovdašnjih prostora, i pokušavamo da im približimo horrorpunk na naš način. Naše pesme su u većini slučajeva horror fikcija, i njima pokušavamo da dočaramo fiktivne horror momente. Naravno, simbolika uvek može da postoji, makar i slučajno, tako da će neko kome se bivša žena / devojka opet vratila u život da ga maltretira, pesmu “Zombina” verovatno shvatiti lično i veoma realno!

Punkthrone Mafia Records je zapravo vaša lična izdavačka kuća koja će stajati iza Goatmare & The Hellspadesa. Da li je osnovana sa ciljem podrške samo vašem bendu ili ćete otvoriti vrata i drugim bendovima?

Punkthrone Mafia Records je poprilično stara ideja koja je godinama ostala neostvarena s obzirom na to da nikada nisamo imali ni potrebe ni vremena da je realizujemo, ali ne može se reći ni da je to samo naša izdavačka kuća. Ona je skup prijatelja koji imaju jednu zajedničku ideju koja ih povezuje – ljubav prema muzici. Jeste osnovana primarno kao podrška našem bendu, što će i ostati u budućnosti, ali takođe ima za cilj pomoć svim drugim bendovima i projektima koji nisu izdati, a opet su deo istorije. Svaki bend i autor koji smatra da mu je potrebna pomoć i podrška, bez obzira na vrstu muzike, može slobodno da kontaktira Punkthrone Mafia Records, a tim će odlučiti o daljoj saradnji sa tim bendom.

Strašno mi je fascinantno gledati u horrorbilly/psychobilly kartu Srbije na kojoj su predstavljeni aktivni i neaktivni bendovi iz te branše. Kakva je po tebi psychobilly/rockabilly/horror punk priča na području Srbije za koju je poznato da je oduvijek imala veoma jaku metal, rock’n’roll, hardcore i punk priču, ali sa nekom drugom tematikom? Šta je sa publikom, sa klubovima, sa povezanošću te mikro skupine koja se zanima za sve sa one strane groba?

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Mlade snage alternative, puno radnog staža

Horrorpunk scena dobija na potencijalu u poslednje vreme, s obzirom na to da se publika veoma zanima za istu. Fanovi pomenutih scena počinju da slušaju i horrorpunk zato što je relativno srodan, a opet originalan, što deluje kao osveženje. Konkretno našu muziku slušaju ljudi toliko različitih muzičkih ukusa, od metalaca, preko pankera do bluzera. Nama to puno znači, jer na osnovu toga znamo da naša muzika nije samo i isključivo za ljubitelje određenog žanra, već za sve, o čemu govore puni klubovi i šarenilo publike, što smo i hteli da postignemo.

Horrorpunk / Psychobilly mapa Srbije

Kada pišeš pjesme za bend, koji žanr na tebe ima presudan utjecaj? Da li to zavisi od atmosfere koju želiš postići u pjesmi ili ipak preferiraš nešto od ova tri glavna koja se osjete u vašim pjesmama?

Kada pišem pesmu, jednostavno zamislim scenu, napišem odvratan tekst i smislim najmelodičniji rif koji mi se uklapa u datu atmosferu. Najveći uticaj na mene imaju punk, black metal, rockabilly i grindcore. Sva četiri žanra imaju veliki uticaj na muziku koju radim, i to je uglavnom muzika koju volim da slušam. Goatmare & The Hellspades sam i oformio u nameri da kombinujem sve što volim, koliko je to moguće. Ali mislim da je punk presudan. Ja sam panker stari.

Primjetio sam da na vašoj Bandcamp stranici raniji radovi kao što je supergenijalni “Demo of The Dead” se mogu samo preslušavati, ali ne ni kupiti ni skinuti. Zašto nisu ponuđeni na prodaju/skidanje i postoji li način da se dođe do tih radova?

I za “Demo of The Dead” i za “Slike straha” postoje oficijalni download linkovi na našoj Facebook stranici, ali nisam siguran da su trenutno aktivni. U budućnosti planiramo da uvedemo mogućnost downloada na našoj Bandcamp stranici, ali već je moguće downloadovati na našem Reverbnation profilu. Što se tiče prodaje diskova, moguće je kupiti ih na našim koncertima, a uskoro ćemo uvesti i neku mogućnost naručivanja.

U Pančevu horror cvijeta, očigledno je. Bili ste domaćini prvog srbijanskog zombie filma, pa imamo vas… ima li istine u tome da je Pančevo pogodno tlo (sa pogodnim zrakom) za horror žanr u bilo kojoj umjetnosti ili je to puka slučajnost?

Ne, taj film nema apsolutno nikakve veze sa našim bendom i muzikom. Jednom sam ga odgledao i nisam znao da li da se smejem ili da plačem. Ali mislim da sam se smejao. I to mnogo. Ako vam se ukaže prilika, preporučio bih da pogledate “Čudoviste iz Tamiša”.

Sljedeće pitanje će ti se učiniti možda čudnim, pa ću da ga razložim i pojasnim. Stava sam da su stari horror filmovi, koliko god grozomorni, toliko i romantični, čak i tužni u nekoj ljubavnoj sferi – od Dracule pa do Frankensteina i svih tih klasičnih čudovišta primjetim dozu romantičarskog. S druge strane, isto osjetim i u pjesmama “Sanatorijum”, kao i “Vampirela”, koliko god čudno zvučalo. Sad, pitanje je: da li smatraš da romantika/ljubav imaju udjela u vašim pjesmama i koliko ih ti vidiš kao takve?

Slažem se u potpunosti sa tvojim mišljenjem. Da, postoji romantike u našim pesmama jer se pored navedenih filmova i rockabilly i doo-wop uglavnom bave ljubavnom tematikom. Ljubavnih pesama imamo, a biće ih još. Takođe će biti još krvavije.

Parafrazirat ću jedan Facebook komentar koji sam pročitao, a vezan je za vaš bend i nastup u Zagrebu gdje osoba kaže da vas je Zagreb ”napokon progutao”. Krećete li se van Srbije, kakvi su odnosi sa drugim zemljama i gdje ste dobro prihvaćeni?

Imali smo za sada dva koncerta van Srbije, od kojih je jedan u Brnu u Českoj, a drugi pomenuti u Zagrebu. Na oba smo bili fenomenalno prihvaćeni, provod je bio više nego vrhunski, a domaćini fenomenalni, izvan svih očekivanja. Imamo u planu dosta koncerata, među kojima su Sarajevo, Stip u Makedoniji, Rumunija i Moskva. Takođe, planiramo opet da obiđemo i Hrvatsku i Česku, samo je pitanje vremena. U principu smo uvek raspoloženi za koncerte, dobro druženje i provod.

Na promotivnim slikama za Vaš live album iz 2011. godine nalazi se puno više ljudi, dok na ovim novima koje su dostupne samo vas je četvero? Bivši članovi, pridruženi članovi, nije slika samo benda, već i prijatelja/grupija/sekjuritija?

U pitanju su bivši članovi. Sa nekima je saradnja jednostavno završena, a jedan je morao otići silom prilika, zbog čega nam je zaista žao, kao i njemu. Ali nastavlja da nam pomaže iz senke.

Završit ćemo na trinaestom, ovo je trinaesto na kojem ćeš umrijet od dosade Neki stoje iza toga da se nakon Johnnyija Casha, Elvisa, Meteorsa i Misfitsa ne može više ništa novo reći u ovoj muzici. Slažeš li se sa tim?

Slažem se da su pomenuti autori i bendovi legende, da su objasnili suštinu i rekli veliki deo toga, ali smatram i da je mnogo toga ostalo nedorečeno, da ima još prostora. Nama ne predstavlja problem što idemo njihovim stopama, ali ćemo ipak hodati na svoj način.

Pozdravi, ozdravi i vidimo se u nekoj raci u Bosni i Hercegovini, nadam se!

Hvala puno na svemu, pa ćemo se valjda sresti u Bosni i Hercegovini! Veliki pozdrav iz Pančeva!

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

4 KOMENTARI

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content
%d bloggers like this: