Digitala #2: Nutrition – Terminus Occultus

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Cilj Digitale je predstaviti manje ili više nepoznata i kvalitetna muzička ostvarenja, proširiti vidike upoznavajući se sa novim bendovima, prisjetiti se nekih dobrih starih izdanja. Da bi se izdanje našlo u Digitali, potrebno je da:

a) bude dostupno kao name-your-price download na servisu Bandcamp ili sa niskom cijenom koja ne prelazi 5 $ ili ekvivalent u drugim valutama u trenutku kupovine;

b) treba se svidjeti autoru rubrike – izdanja promovisana u Digitali se ne mogu dostaviti standardnim PR kanalima, već njih bira, kupuje i recenzira autor u skladu sa svojim vlastitim željama i afinitetima.

Ukoliko imate bend koji pripada u rubriku Digitala, pošaljite nam Bandcamp profil na adresu izvansvakekontrole@gmail.com i možda upravo Vaša grupa i/ili album bude predstavljena u Digitali!

Digitala se može smatrati zamjenom za recenzije albuma ponuđenom u vidu kolumne. Posjetite Bandcamp profil autora ovog izdanja Digitale na http://bandcamp.com/sharan

Početkom 2009. godine dvojac Roland La Goy i Jeremy Mauney pokreću metal bend veoma neuobičajenog naziva – Nutrition. Raspored poslova je sljedeći – La Goy je zadužen za muziku, programiranje, dok je na Mauneyu da osmisli koncept i lirike Nutritiona. Od perioda osnivanja do 2012. godine Nutrition snima četiri demo/EP izdanja, a najbolji materijal sa tih izdanja bit će predstavljen javnosti 2013. godine u vidu kompilacije “Agglomeration”. 2013. godine u septembru izlazi i “Terminus Occultus”, album kojeg Nutrition kao i skoro sva ostala svoja izdanja nudi po cijeni koju sami odredite na svom Bandcamp profilu.

Na “Terminusu Occultusu” nalaze se tri pjesme, imenovane rimskim brojevima, no nemojte ni pomisliti da je u pitanju kratko izdanje – “I” je duga šesnaest minuta, “II” služi kao prijelaz trajanja dvije minute, a onda “III” donosi skoro četrnaest minuta jako, jako dobrog rokanja. Sveukupno, minutaža ravna onoj “Reign in Blooda”, minut više ili manje, apsolutno nije važno.

Teško je precizno opisati zvuk Nutritiona, no da se reći da se osjete utjecaji death metala, black metala i industriala. Inače, nijedan od navedenih žanrova mi nije na prvom mjestu po dragosti u svijetu metala, a teško je da ću se i naložiti na bend koji kombinira ove žanrove, no Nutrition ima nešto poprilično posebno u svojoj muzici, a to je atmosfera koja iz momenta u momenat sve jače i napadnije opsjeda uši slušatelja. Tematski se album kreće u domeni pjesama okultne građe, ali zaboravite na do vraga milog isprano vještičarenje i gluposti kojima nas opsjeda nova svita okultnih bendova – Nutrition ima poprilično zanimljiv lirički koncept koji se vrti oko masonerije, Bohemian Cluba, okultnih znanosti i SF-a. Sve zajedno je poprilično zanimljivo i imate osjećaj da slušate black metal epizodu “Slučajeva X”. Industrial dionice vadi bend iz zone lo-fi zvuka, te je priča puno lakša za probaviti, a death metal dionice se najčešće najviše osjete u Jeremyijevim dubokim vokalnim dionicama. Odličan moment koji me zaista oduševio i nekako vraća vjeru u činjenicu da metal može zvučati i opako i pametno u isto vrijeme je sempliranje Georgea Carlina na “II” – dokaz da je George daleko od smiješnog, a preblizu izlaganju opasnog.

Pročitaj i ovo:  Srklet – Povratak nepismenih: Ponovo samo svoji

Obje pjesme “I” i “III” su veoma pažljivo iskonstruisane, aranžirane tako da svaka predstavlja vožnju u kojoj nema zastoja ni pitanja zašto, gdje i kako. Odlika je to dobrih muzičara koji imaju šta reći i znaju kako da to kažu.

“Terminus Occultus” je polusatni, neotkriveni dragulj industrial black/death zvuka koji bi mogao biti zanimljiv ljubiteljima miješanja žanrova, kao i onima koji vole tematiku koju obrađuje Nutrition. Iako je novo izdanje “Lineage of Deception” trebalo biti objavljeno 31.10.2013. godine, ipak je došlo do zastoja. Novi termin izlaska nije potvrđen, članovi benda kažu čim se snime vokali, a sudeći po omotu albuma (portret kraljice Elizabete I), novi album bi se tematski mogao kretati u kraljevskim vodama i govoriti o britanskoj plemićkoj lozi koja se veoma često dovodi u dodir sa masonskim/okultnim.

Teško da se na bilo šta možete požaliti sve dok Nutrition nudi “Terminus Occultus” po cijeni koju sami odredite (a ako niste voljni da platite / niste u mogućnosti da platite – i besplatno). Po istoj cijeni nudi se i kompilacija “Agglomeration”,  a besplatno je dostupan i EP/demo “Dusk of The Hunter I”.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content