Motörhead – Clean Your Clock

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

motorhead2016_xxx

Na računu sa imenom Motörheada 2015. godine podvučena je crta. Odlaskom Lemmyija Kilmistera, ništa se više nije moglo ni trebalo uraditi po pitanju grupe. Samo četiri mjeseca prije smrti, Lemmy, Phil i Mikkey zatutnjali su žestoko po posljednji put, objavivši “Bad Magic” koji nije nimalo loš album, već skupina pomno odabranih pjesama koje su odjenule novo ruho. Dalo bi se reći da je Motörhead pođonio Motörhead kao i mnogo puta dosad, ali na to imaju potpuno pravo.

Koncerti održani dvadesetog i dvadeset i prvog novembra prošle godine zabilježeni su u audio i video formatu. To je posljednji profesionalno zabilježeni nastup Motörheada ikad – samo mjesec i kusur dana kasnije Lemmy je preminuo.

Vijest da će ova snimka biti objavljena u različitim formatima u obliku živog albuma “Clean Your Clock” podijelila je ljubitelje grupe. Neki su izdanje nazvali finalnim dokazom Lemmyijeve božanstvene izdržljivosti i života koji je vrijedilo živjeti, dok su drugi napali UDR Music, okarakterisavši projekt kao pokvaren način da se dođe do još više novca na račun grupe.

Istina je da svako od nas ima pravo na emotivno pražnjenje po pitanju ovog albuma, ali da nije red da kvalitetu sudimo samo po vlastitim uvjerenjima o pitanju razloga izdavanja ovog materijala. Ukoliko ste se dosad sretali sa Motörheadovim živim albumima, dobro znate šta se može očekivati: mnogo buke i presjek karijere. Ista formula nije izostala ni ovog puta. Putovanje od šesnaest pjesama počinje sa zvukom sirene i “Bomberom” koji zvuči mnogo jednostavnije i blaže nego na nekim ranijim izdanjima. Album ide dalje sa “Stay Clean”, a jedna od najpopularnijih bas solo dionica svih vremena odsvirana je slabo, sa puno grešaka, mrljavo. Očigledno je da se Lemmy mučio. U odnosima igre ruku i glasa unutar sedamdeset i četiri minute albuma, Lemmy ipak više pažnje pridaje glasu, valjda nesvjesno očekujući da ga Phil pokriva, što ovaj i čini. Na “Whorehouse Bluesu”, Lemmy unatoč svim svojim snagama zvuči jako, jako, BOLNO loše, baš kao i na poprilično rijetkim i površnim obraćanjima publici.

Pročitaj i ovo:  POPIK: Ne ubrajajte nas u apatične "legende scene"!

Campbell gudi neinspirisano za vrijeme svoje solo izvedbe, dok Mikkey Dee usred pjesme “Dr. Rock” još jednom dokazuje zašto je jedan od najboljih rock’n’roll bubnjara današnjice. Još jedna nevjerovatno loša odluka je uistinu očajna produkcija albuma. Ne znam kome je palo na pamet podijeliti žičane instrumente na kanale. Gitara je na lijevom uhu, bas na desnom. U slučaju prvog albuma Ramonesa takva odluka pokazala se unikatnom, u slučaju “Clean Your Clocka” stvorena je prljava buka koja dekoncentriše i smeta uhu, a što je najgore, otkriva svaku živu grešku grupe.

Vrijedi napomenuti da ja nisam jedan od onih fanova koji pri pomenu Motörheada i živog materijala u nebo kuju ploču koja se veže za Hammersmith. Koliko god taj album predstavljao jedno od najboljih živih izdanja svih vremena, ja se emotivno više vežem recimo za “Better Motörhead Than Dead”, njihov deveti živi album, zaista snimljen u Hammersmithu 2005. godine, na istoj turneji na kojoj sam ih i ja po prvi put nekoliko mjeseci kasnije gledao i slušao uživo. Taj album sadrži većinu pjesama koja se nalazi i na “Clean Your Clock”, ali razlika je enormna – ne samo deset godina i nekadašnje zdravlje naspram bolesti pred tužni kraj, već “Better Motörhead Than Dead” pršti od energije, a bend guli kožu sa lica silinom nastupa.

Lijepo je, zarad historijske građe, imati ovakav zapis sačuvan. Sasvim je u redu što je izdavačka kuća koju čine Lemmyijevi dugogodišnji prijatelji, ista kuća protiv koje nikad nije imao reći ni jedne negativne riječi (a znamo da je ostale znao počastiti) objavila ovo izdanje u više različitih formata. Emotivno, nemam srca slušati energetski ispražnjen Motörhead koji zvuči kao olupina mog najdražeg benda svih vremena – Lemmy je moj idol i ne želim ga čuti i vidjeti slabog. Objektivno, “Clean Your Clock”, ako na stranu stavimo određenu historijsku vrijednost projekta, je loš živi album koji sigurno neće biti prodavan na osnovu kvalitete materijala.

Motörhead – Clean Your Clock
2016 / UDR Music
Website benda

https://www.youtube.com/watch?v=xS9K2fT00Rg

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI