O ISK

Kada pričate o rock’n’rollu u Bosni i Hercegovini u posljednjih sedamnaest godina, ne možete (ako ste pošteni) ne spomenuti medijsku utvrdu ove globalne kulture – Izvan Svake Kontrole. ISK je multimedijalni projekt koji se za očuvanje i promociju rock’n’rolla i generalno muzičke kulture u Bosni i Hercegovini bori još od 2004. godine. U sedamnaest godina postojanja, ISK je bio radijska emisija, televizijska emisija, novinska kolumna, web magazin i podcast.

ISK je rođen kao radijska emisija na sarajevskom Radiju 202 na kojem se emisija emitirala od 13.8.2004. sve do gašenja Radija 29.4.2010. godine. Kratko vrijeme ISK Radio Show se emitirao na NightBus Online Radiju (maj 2010. – avgust 2010.), da bi šest mjeseci bio emitiran i na Radiju Sarajevo. U aprilu 2011. godine, menadžment Radija Sarajevo ukida ISK Radio Show zbog, kako oni navode, programske miskoncepcije. Drugi put bez FM talasa, nismo se obeshrabrili. Zakupljen je server i ISK Radio Show je nastavio emitiranje putem web streaminga. Od aprila 2013. do oktobra 2015. ISK Radio Show se emitirao svakog četvrtka od 18.00 na Studentskom eFM Radiju u Sarajevu. Povratak u audio formu desio se u martu 2020. godine, u vidu neredovno objavljivanog podcasta.

ISKTV

Pored radijske emisije, 22.6.2005. godine, devet mjeseci nakon početka emitiranja na 202, na Blogger.ba sistemu osvanula je prva verzija ISK Web Magazina. U počecima zamišljen samo kao online prezentacija radijske emisije, danas je ISK Web Magazin portal na kojem možete pročitati recenzije, članke, intervjue i mnoge druge zanimljive sadržaje iz svijeta muzičke i filmske industrije koju mi podržavamo i smatramo vrijednom prezentovanja.

U maju 2021. godine publici je predstavljena #BackInBlack verzija portala Izvan Svake Kontrole. Uz moderan dizajn, ISK mijenja i uređivačku politiku, te obećaje jačanje zanemarene ideje iz jula 2016. godine kada je odlučeno da se medij otvori i ka kvalitetnoj muzici iz drugih žanrova.

Kompanija Top Hosting / Inservio je od samog početka do 2019. godine pružala besplatne usluge hostinga za ISK Web Magazin. Bez njihove velikodušne pomoći, ovaj web magazin ne bi opstao, te smo im od srca i vječno zahvalni. Prvog februara 2019. godine, brigu o hosting ISK Web Magazina preuzeo je naš novi partner, Percon Digital.

2011. godine najavljivana je televizijska verzija emisije “Izvan Svake Kontrole”. Zbog tehničkih problema, ova emisija nije počela emitiranje 2011. godine, već je ISK TV Show emitiran 2012. godine. Prvu i zasad posljednju sezonu činilo je deset epizoda. Termin emitovanja ISK TV Showa bio je svake srijede u 22.00, dok su se emisije reprizirale petkom u podne.

Dio ISK porodice činili su i drugi projekt. Jedan od njih je i ISK TRASHMAGEDDON, serijal projekcija nama važnih i dobrih filmova sumnjivog budžeta. Ove projekcije dešavale su se u Klubu FIS BOCK (sada FISKULTURA) u Sarajevu i sarajevskoj Kinoteci 2007., 2008. i 2009. godine.

ISK je pokretač i Aprililili Festa, festivala čiji sav prihod ide za pomoć djeci oboljeloj od raka i leukemije. Festival je dosad doživio dva izdanja, 2006. i 2008. godine.

ISK se također bavila i medijskom promocijom projekata iza kojih su stajale dvije najveće domaće booking agencije, SMF Promotions i BHxHC Booking, ali se nisu libili pomoći i drugim organizatorima u medijskoj promociji njihovih dešavanja.

ISK Radio Show je 13.8.2015. godine proslavio jedanaest godina emitiranja.
ISK Web Magazin je 22.6.2021. godine proslavio šesnaest godina postojanja.