O ISK

Kada pričate o rock’n’rollu na području Bosne i Hercegovine u posljednjoj deceniji, ne možete (ako ste pošteni), a ne spomenuti medijsku utvrdu rock’n’rolla – Izvan Svake Kontrole. ISK je multimedijalni projekt (Internet/TV/Radio) čiji je cilj očuvanje i promocija rock’n’roll i generalno muzičke kulture u Bosni i Hercegovini.

ISK se rodio u formi radijske emisije na sarajevskom Radiju 202 na kojem se emisija emitirala od 13.8.2004. sve do ubijanja Radija od strane RTVFBiH i državnih institucija 29.4.2010. godine. Kratko vrijeme ISK Radio Show se emitirao na NightBus Online Radiju (maj 2010 – august 2010), da bi šest mjeseci bio emitiran na Radiju Sarajevo. U aprilu 2011. godine, menadžment Radija Sarajevo ukida ISK Radio Show zbog, kako oni navode, programske miskoncepcije. Drugi put bez FM talasa, nismo se obeshrabrili. Zakupljen je server i ISK Radio Show je nastavio emitiranje putem web streaminga. Od aprila 2013. do oktobra 2015. ISK Radio Show se emitirao svakog četvrtka od 18.00 na Studentskom eFM Radiju u Sarajevu.

Pored radijske emisije, 22.6.2005. godine, devet mjeseci nakon početka emitiranja na 202, na Blogger.ba sistemu osvanula je prva verzija ISK Web Magazina. U počecima zamišljen samo kao online prezentacija radijske emisije, danas je ISK Web Magazin portal na kojem možete pročitati recenzije, članke, intervjue i mnoge druge zanimljive sadržaje iz svijeta muzičke i filmske industrije koju mi podržavamo i smatramo vrijednom prezentovanja. U julu 2016. godine, nakon više od jedanaest godina isključivog interesovanja za rock’n’roll i sve podžanrove, ISK Web Magazin širi interesovanje ka drugim muzičkim žanrovima. Kompanija Top Hosting / Inservio je od samog početka do 2019. godine pružala besplatne usluge hostinga za ISK Web Magazin. Bez njihove velikodušne pomoći, ovaj web magazin ne bi opstao, te smo im od srca i vječno zahvalni. 1. februara 2019. godine, brigu o hosting ISK Web Magazina preuzeo je naš novi partner, Percon Digital.

2011. godine najavljivana je televizijska verzija emisije “Izvan Svake Kontrole”. Zbog tehničkih problema, ova emisija nije počela emitiranje 2011. godine, već je ISK TV Show emitiran 2012. godine. Prvu i zasad posljednju sezonu činilo je deset epizoda.

Dio ISK porodice činili su i drugi projekt. Jedan od njih je i ISK TRASHMAGEDDON, serijal projekcija nama važnih i dobrih filmova sumnjivog budžeta. Ove projekcije dešavale su se u Klubu FIS BOCK (sada FISKULTURA) u Sarajevu i sarajevskoj Kinoteci 2007., 2008. i 2009. godine.

ISK je pokretač i Aprililili Festa, festivala čiji sav prihod ide za pomoć djeci oboljeloj od raka i leukemije. Festival je dosad doživio dva izdanja, 2006. i 2008. godine.

ISK se također bavi i medijskom promocijom projekata iza kojih stoje dvije najveće domaće booking agencije, SMF Promotions i BHxHC Booking, ali ne libe se pomoći i drugim organizatorima u medijskoj promociji njihovih dešavanja.

ISK Radio Show je 13.8.2015. godine proslavio jedanaest godina emitiranja.
ISK Web Magazin je 22.6.2018. godine proslavio trinaest godina postojanja.