Out of The Darkness kompilacija: “Preko zidina” do sjajnih hardcore punk bendova

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

preko zidina, out of the darkness

Godinu dana nakon kompilacije “Novo poglavlje” na kojoj su sabrana djela mlađahnih predstavnika nove beogradske hardcore scene, Out of The Darkness je uz svoj 16. broj objavljen u martu 2024. godine publici poklonio CD kompilaciju “Preko zidina”.

Sa imenom koje služi kao omaž kompilaciji “Preko zidova nacionalizama i rata”, na CD-u  “Preko zidina” je okupljeno 12 bendova i projekata koji su se predstavili sa 25 novih traka. Ove trake su ekskluzivno snimane za potrebe kompilacije, što je čini još vrijednijom. Tek sada, u danima nakon izlaska, bendovi izbacuju u javnost ove pjesme na svojim različitim društvenomrežnim profilima.

Iako su kvaliteti snimaka različiti (ali nikako krnji!), pohvalno je čuti da su sve trake jednake jačine i da je tu Out of The Darkness uradio dobar posao. Konzistentnost zvuka traje od prve do posljednje numere i doima se kao da su svi bendovi snimali u istom studiju sa različitim producentima.

Lijepo je čuti i bh. bendove na ovom izdanju; na kompilaciji su se našli mostarski Lopoč i Crustalno Jasno. Zlobnici bi rekli da je u pitanju jedan te isti bend u dva izdanja, no istina je da su Crustalno Jasno i Lopoč dva (ili jedan?) kolektiva koji su trenutno najaktivniji na skoro nepostojećem hardore punk podzemlju BiH. Crustalno Jasno, koje je u fokusu 16. izdanja Out of The Darknessa u kojem možete pronaći intervju sa basistom i vokalom Lukom Marijanovićem, na “Preko zidina” premijerno predstavlja i svog novog bubnjara Rejhana koji je nakon deset godina preuzeo palice od Nikole Rončevića.

Poprilično je dobro čuti svu raskoš zvuka domaćih bendova – od klasičnog punka, emo crusta, pa sve do nesmiljenog grindcorea. Za svakog ponešto, ali sa stavom nepodilaženja, baš kako i treba biti.

Pročitaj i ovo:  Nakon "pritiska" ISK: Essence of Black objavili album

Naslovnica je zaista slatkiš – odlični Davor Gromilović oduševljava detaljima skrivenim na toksičnozelenoj podlozi, u crtežu koji tematski gravitira ka omotima starih videoigara. Zaista, bilo bi idealno ovaj crtež vidjeti jednog dana na ploči, ali dotad, i CD kompilacija je odlična stvar.

Jedina mana koju ovo izdanje ima je dizajn bukleta iznutra. Lično bih primat unutar bukleta dao tekstovima pjesama umjesto biografijama, uz donekle drugačiji dizajn. Štaviše, jedino se taj unutrašnji dio bukleta čini donekle sfušeren – zaista se moglo više, a zašto nije, s obzirom da sam Out of The Darkness nikad ne omane sa dizajnom, nije mi poznato.

Neki bi rekli (i pogriješili) da je CD mrtav, ali CD je možda i najidealniji format za ovakvu vrstu materijala. Izdavanje vinila bilo bi finansijski neisplativo i rizično, a i sam materijal bi trebao biti miksan i masteriziran drugačije za vinil, pa guranje furke nauštrb kvalitete sigurno ne bi bilo dobro ni za koga, a pogotovo za bendove koji se predstavljaju.

Ovako, priča “Preko zidina” zarobljena je na jednom fizičkom mediju koji jeste teže poslušati danas zahvaljujući manjku dostupne opreme, ali s druge strane, ne prijeti mu da bude izgubljen u moru linkova kojim skrolate pomičući prstiće po ekranu telefona.

Out of The Darkness sa svojim drugim muzičkim izdanjem i dalje čini majstorsku uslugu regionalnoj hardcore punk sceni, poštujući stare postulate i radeći na promociji na način na koji se većina jednostavno ne usudi.

Out of The Darkness – Preko zidina | 2024 | Out of The Darkness

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content