Blaze of Perdition – The Hierophant

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ne sjećam se kada mi je posljednji put pod ruke došao black metal uradak, ali u zadnjoj toni promotivnih diskova zadesilo se nekoliko black metal albuma koje lagano preslušavam, pa ću o njima pisati kada dođe  vrijeme za pisanje.

Prvi od black metal noviteta na ISK Webzineu je drugi album poljskog black metal benda Blaze of Perdition koji je nekada svirao i pod imenom Perdition. Po tekstovima razbacanim po bespućima interneta i promotivnom tekstu koji je došao uz album, ovo je bio jedan od najisčekivanijih ne samo black metal, već i metal albuma 2011. godine u Poljskoj.

Nakon više preslušavanja devet pjesama koje se nalaze na albumu “The Hierophant” sasvim je i jasno zašto. Album otvara istoimena pjesma koja savršeno uvodi u svijet Blaze of Perditiona. Njihova vizija black metala možda neće odgovarati pristalicama starog pristupa jer radi se o produkcijski jačem izdanju u smislu modernosti. Najveći naglasak u pjesmi stavljen je na agresivnost i melodičnost albuma, a ne atmosferu, tako da će se tu redovno lomiti koplja. Iako se album reklamira i po činjenici da su u bendu dva vokala, velike razlike između glasovnih mogućnosti vokala D. i Ashgana baš i nema, barem meni. Pjesme su na većini albuma u punoj brzini, te bih ja primjetio da bi bilo bolje da su unijeli i malo razlike u ritm i brzini kao što je to učinjeno na pjesmi “Gospel of The Serpent’s Kin” koja je jedna od najsvjetlijih tačaka albuma, a mene je podsjetila na meni jedan od najdražih black metal bendova, nikad prežaljenu KRV.

Nikad nisam želio pametovati u vezi albuma čiji žanrovi mi nisu primarni izbor u životu. Zato vas ostavljam sa nekoliko činjenica: Blaze of Perdition kaže da će ovaj album sjajno sjesti ljubiteljima bendova kakvi su Watain, Emperor i Dissection (primjetio sam neke dodirne tačke sa Emperorom, ostale bendove i nisam pretjerano slušao). Produkciju albuma je radio Tore Stjerna koji je radio sa bendovima Watain i Funeral Mist, a produkcija je kao što sam već i naglasio modernija, ali ne i sterilna, lišena audio mraka. Vizuelno, Blaze of Perdition stvorio je album kojeg je grijeh posjedovati u ilegalnoj mp3 varijanti jer je veliki trud uložen u booklet od dvadeset stranica, dizajn i fotografije benda.

Ako volite melodičan, ali i agresivan black metal čija je tematika okultizam sa posebnim naglaskom na filozofiju Satanizma, “The Hierophant” je sasvim solidno izdanje na koje bi trebali obratiti pažnju.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Blaze of Perdition
Ime izdanja: The Hierophant
Izdavač: Pagan Records
Godina izdanja: 2011
Website benda: http://www.facebook.com/blazeofperdition

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content