Lykaion – Nothin’ But Death

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Onaj ko sluša metal, a kaže da se nikad ne umori od metala ili je zaista fanatik kakvog ja nisam upoznao ili laže. Načešće ovo drugo.

No nije potrebno izaći iz okvira ni brzine, ni gitarske žestine ni teških tekstova da bi se odmorio i došao sebi. Talijanski Lykaion je ove godine predstavio svoj debitantski album koji veoma podsjeća na ono što metalci, u svom neznanju i aroganciji najčešće  nazivaju metal za pičke. Odlika te vrste metala su po tim genijalcima-kritičarima melodije, pjevljive dionice, tekstovi koji na određeni način govore o emocijama ili tamnoj strani života.

Vidite, Lykaion je savršen predstavnik pičkastog metala, ali ne zaboravite da sam ja ovdje onaj koji sudi, a moj sud je da je ovaj album FANTASTIČAN!

Ima nešto iza cijele priče ovog albuma, možda činjenica da sam ja došao u godine, sazrio kao osoba na određene načine kroz zadnje dvije ili tri godine, ali ovaj album mi zvuči iskreno. Sa sedamnaest bih ga i ja najvjerovatnije ispljuvao kako žestoko može uraditi samo sedamnaestogodišnjak na jeftinoj pivi iz plastike i cigaretama. No danas, kad shvatam da je život i malo više od toga, a kada su mi se i uši umorile od konstantne neumorne drlje, kada tragam dalje, pronađem ovakve bendove.

Lykaionov debi uradak govori o ljubavi, o životu, o gubitku, o ponovnim počecima; o stvarima, situacijama i emocijama sa kojima se svi suočavamo u većoj ili manjoj mjeri. Muzički, kreću se u nekom domenu power/heavy metala sa dosta rock ritmova i neke gothic atmosfere, sve je odlično snimljeno i baš TAMAN producirano. Nije napadno za uši, nije naporno ni u kojem dijelu dana ili noći, ovaj album jednostavno teče. Velika pohvala ide za vokala i gitaristu Alessandra Sforzu koji fantastično odrađuje vokale u svakoj pjesmi. Lykaion za sebe kaže da su pod utjecajem Sentenceda, Katatonie i Nevermorea. Ja nisam pretjerano naslušan ovih bendova, tako da ostaje na vama da to sami procjenite, s tim što bih dao opasku da meni Katatonia zvuči puno depresivnije od Lykaiona.

Jednostavno rečeno, Alessandro, prateći ritmovi, tekstovi, cjelokupna slika Lykaiona koju dobijate dok slušate ovaj album ni u jednu ruku se ne čini lažnom. A biti iskren u metalu je danas rijetkost i hvale vrijedna vrlina.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Lykaion
Ime izdanja: Nothin’ But Death
Izdavač: Bakerteam Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.lykaion.it

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content