Hollow Man

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Da ne bude da su na ovoj stranici zastupljene samo recenzije čistokrvnih horror filmova, evo i recenzije jednog solidnog SF trilera.

Radnja filma je poprilično interesantna, upoznajemo genijalnog, ali malo ćaknutog naučnika (glumi ga Kevin Bacon) koji osmisli supstancu koja ljude čini nevidljivim. Sam sebe nudi kao pokusnog kunića na kojem će njegove kolege dalje posmatrati pozitivne i negativne učinke seruma. Problem nastaje kada sve to izmakne kontroli… Ideja je pun pogodak i baš me čudi da ranije niko nije pokušao snimiti film o nevidljivom čovjeku na ovakav način. Sjećam se kroz maglu jedne od epizoda serije “X-Files”, gdje je radnja bila slična radnji ovog filma.

Osim zanimljivog scenarija, filmu me privukao i legendarni Kavin Bacon. Uloge poput ovve mu stvarno pristaju zbog njegove luđačke, izrazito harizmatične face. Ostatak glumačke ekipe je poprilično dobar i obavili su svoj dio posla pošteno.

Nakon početnog oduševljenja filmom (što zbog teme filma, što zbog lika kojeg tumači navedeni Bacon), krenuo sam da pizdim zbog nekih totalno isklišejiziranih momenata. Razumijem, film je visokobudžetni komercijalni produkt planiran kao kino hit, ali zašto su autori morali slijediti već utaban i predvidljiv tok radnje, viđen u milion sličnih filmova? Informacije radi, reditelj ovog filma Paul Verhoeven je režirao mnoge SF klasike tipa “Starship Troopers” i “Robocop”, tako da sam s te strane očekivao veću razinu originalnosti, barem na polju režije. Što se tiče efekata, oni su u nekim scenama odlični, u nekim solidni, a na nekim mjestima grozni. Razumijem kako su neke scene bile mnogo vizuelno zahtjevne prije deset godina, ali s obzirom na budžet, mislim da je to moglo i puno bolje. Odlično je urađena maska koju nosi naučnik u trenucima nevidljivosti, a scena u kojoj Bacon nosi navedenu masku i jurca gradom po ulicama dok iz unutrašnjosti automobila trešti Skunk Anansie je definitivno scena koja je obilježila cijeli film.

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

“Hollow Man” je izrazito zabavan film, na momente veoma interesantan i uzbudljiv, ali i predvidljiv, vođen već viđenim šablonima.

Dobre strane: ideja, Kevin Bacon, neki efekti su odlično urađeni, scena jurcanja autom kroz grad, zabavna i brutalna ubojstva

Loše strane: dosta klišea, neoriginalna završnica, jako loš CGI u nekim scenama

COVER ART:

INFO:

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Godina: 2000
Režiser: Paul Verhoeven
Glume: Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content