The Jam: About The Young Idea

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

U prethodnih nekoliko meseci pored novih izdanja intenzivno se vraćam pločama sa kraja sedamdesetih i iz osamdesetih godina prošlog veka. To je i razlog (a zaslužio sam zbog toga boldovan minus) što sam naleteo sa ogromnim zakašnjenjem na dokumentarac “The Jam: About The Young Idea”.

O istoriji benda The Jam ne bih pisao jer te informacije su lako dostupne.

O reditelju Bob Smeatonu ne znam mnogo, sem da se uglavnom bavi snimanjem dokumentarnih filmova i serija posvećenih pop muzici. U ovom filmu je uradio jebeno genijalan posao. Jako zanimljiva koncepcija filma, koji se ne bazira na pričama muzičara i ljudi iz muzičkog biznisa, čije pojavljivanje je svedeno na meru neophodnu za razumevanje same priče.

Akcenat je na publici, ljudima koji iznose lične istorije, dokaze na koje načine je muzika i pojava The Jama uticala na njihove živote. Uredno predstavljajući ljude sa sve fotografijama iz perioda kada su počeli da se lože na bend, premošćava se jaz između prošlosti i sadašnjosti. Na taj način objašnjavaju grupu kao fenomenološku pojavu čiji je rok trajanja neograničen.

Reflektor je uperen na stvaralački genij Paula Wellera koji jeste bio spiritus movens benda, ali sa merom i respektom predstavljajući i Ricka i Foxtona. Čas anatomije jednog pop sastava, klinika i priručnik kako nastaje zdrava rock’n’roll priča koja se završava baš u pravom trenutku da bi se nastavila i razvila u drugom pravcu.

Na nenametljiv način, pitko i iz usta aktera, reditelj nas upoznaje sa tadašnjom klimom u društvu, počecima grupe preko radničkih klubova i omladinskih centara u vremenu tačerizma, prikazujući jedinstvenu sagu o trojici momaka koji u trenucima eksplozije panka biraju svoj put koji, iako kompatibilan sa pankom, muzički i stilski oživljava mod pokret.

Bez ziherica i kresti privlače publiku kao magnet. Ako jedan bend ima uticaj da ženu iz Japana preseli u London, ako čoveka koji nije čitao poveže sa poezijom i presudno utiče da se on opredeli da postane pisac, onda možemo da kažemo da The Jam nije samo fenomen, već sila izabranih.

Dokumentarac je lišen petparačkih momenata i pikanterija sa stubaca žute štampe. Razotkrivena je suština The Jama koji, recimo, u Americi nikada nije uspeo, ali je menjao živote ljudima koji su im bili verna publika kroz različite muzičke i kreativne faze. U trenutku kada su najvjerovatnije mogli da ubiru plodove rada i žive na staroj slavi, Weller povlači ručicu prekida i donosi odluku o kraju, ne kao diktator, već kao čovek čija vizija i kreativnost jesu stvorili The Jam.

“The Jam: About The Young Idea” je prelepo ispričana priča o vremenu i ljudima kada je muzika bila sam život, kao fudbal pre svih ovih novotarija. Dokumentarac pravi poveznicu među radnicima i alternativcima, sinergično dižući svest na viši nivo, tamo gde margina diktira pravila downtownu. Ovo je spektakularno oblikovana edukativna storija o jednom vremenu, njegovim posledicama i snazi muzičkog izraza koji je u digitalnom vremenu nezamisliv.

Đorđe Ilić
Đorđe Ilićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Đorđe, stara pankerska njuška, lokacija Šabac. Piše i za Out of The Darkness u kojem je otkrio podcast Pank Trepezarija, a onda i ISK.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content