Five Nights at Freddy’s: Para jača od mehatroničke burgije

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Five Nights at Freddy's
Baj baj CGI: Lutke u Five Nights at Freddy’s su zaista lutke (foto: Universal Pictures)

Five Nights at Freddy’s je jedan od onih indie hit serijala koji su se pojavili prekasno da bi na moju generaciju ostavili utisak. Poprilično sam površno pratio bjesomučnu mužu keš-krave koja je dosad izrodila čak 13 igara, više od 30 različitih štampanih publikacija, od romana, novela i vodiča kroz svijet, te finalno, ekranizacije koja je počela igrati u kinima prije dva dana.

To što je imala premijeru na streaming mreži Peacock, ekranizaciju Five Nights at Freddy’s nije spriječilo da ostvari značajan uspjeh i u dvoranama: sa više od 130 miliona dolara zarade, Five Nights at Freddy’s je pomeo Scorseseov Killers of The Flower Moon (iznimno monoton film koji ne vrijedi vaša tri sata gledanja, a kamoli lomljenja kičme u kino stolici), postao najgledaniji horor film u kinima u 2023. godini, pobijedivši u svojim kategorijama i Halloween iz 2018. gidine, te Povratak mumije koji je prije FNAF-a sjedio na tronu najgledanijeg horor filma sa oznakom PG-13.

Five Nights at Freddy's
Mnogo se uložila u vjerodostojnost izgleda filma (foto: Universal Pictures)

Kako je moguće da je Five Nights at Freddy’s ostvario ovakav uspjeh? Iako je kao indie ostvarenje Five Nights at Freddy’s i skoro svi njegovi nastavci potpuno jednostavna, no-budget igra koja se bazira na jeftinim, ali efektivnim jumpscareovima, serijal od prvog dijela pažljivo plete pozadinsku priču. Nakon svih ovih godina, Five Nights at Freddy’s ima iznimno kompleksnu priču koja je zaludila fanove koji se dan-danas utrkuju u “shvatanju” istine, izmišljajući različite fan teorije. Dodajte na to i nebrojeno mnogo streamera koji su svaku igru bjesomučno igrali, karikirajući srčane udare pred publikom, i sve to je eksplozivan koktel koji publiku privlači kao govna muhe (ili med pčele, kako vam je draže).

Film Five Nights at Freddy’s je uveliko baziran na pozadinskoj priči igara. Mladi Mike Schmidt (Josh Hutcherson) krivo procijeni situaciju u robnoj kući gdje radi kao čuvar, te zbog toga završi na birou. Njegov savjetnik Steve Raglan (Matthew Lillard) obezbijedi mu novi, lošiji posao čuvara u noćnoj smjeni, ali ovaj na prvu odbije. Pošto je na sudu gdje se bori za skrbništvo nad mlađom sestrom Abby, Mike ipak prihvata posao i završava u u noćnoj u piceriji Freddy Fazbear’s Pizza, gdje uskoro shvata da nije tako lako preživjeti noć.

Five Nights at Freddy's
Foto: Universal Pictures

Five Nights at Freddy’s briljira u pogledu produkcijskih vrijednosti. Freddy Fazbear’s Pizza je savršeno dizajnirana u skladu sa svijetom videoigara, a čuvarska sobica u kojoj Mike provodi većinu svoje smjene je vjerno preslikana. Blumhouse se odlučio da ogromne lutke u filmu zaista budu lutke koje su pokretali lutkari Jim Henson’s Creature Shopa, legendarne kuće koja u svom portfoliju ima mnoštvo poznatih krpenih lica, od kojih su možda najpopularniji oni iz Sesame Streeta.

Svaka od FNAF lutki iz filma je savršeno prenesea na veliko platno, sa mnoštvom detalja. Pazilo se i na kretanje, pa čak i kad su lutke morali pokretati kaskaderi koji su oblačili kostime, pazilo se da iste imaju mehaničke poteze kakve imaju mehatroničke lutke.

I kao da se nije pazilo na bilo šta drugo pored set dizajna, lutki i elemenata soundtracka. Ostatak elemenata je loše razrađen ili jednostavno loš, pogotovo ako ste stariji ljubitelj horora koji nije ljubitelj serijala. Priča filma odiše jakim stephenkingovskim elementima, no boravak u PG-13 krugu horor pakla je ozbiljno naštetio samom filmu. Kako sama igra ne prikazuje nasilne scene, tako ni u filmu iste nisu obavezne, ali film ozbiljno kaska za igrama u emuliranju jednog od dva elementa uspjeha – broju i kvaliteti jumpscareova.

Five Nights at Freddy's
Likovi Vanesse i Mikea trebali su proći mnogo više razvojnog puta (foto: Universal Pictures)

Bilo bi logično očekivati da će režiserka Emma Tammi inzistirati na mnogo kadrova iz prvog lica i opasnim jumpscareovima. Nažalost, istih u filmu skoro pa i da nema. Kadrova iz prvog lica definitivno, dok su jumpscare momenti mlaki i time nedovoljno efektivni, bili vi tinejdžer ili njegov roditelj.

Nisu bolje prošli ni sporedni likovi u filmu, poput policajke Vanesse (Elizabeth Lail) i tetke Jane (Mary Stuart Masterson) čija pojavljivanja u filmu su lišena razloga i dubine.

Five Nights at Freddy's

Ako ste ljubitelj FNAF serijala, sumnjam da ćete odbiti da pogledate film koji stiže skoro dekadu nakon što je originalni indie hit osvojio tržište. Međutim, ako ikako budete pošteno analizirali film, vidjet ćete ono što vide i ostali gledatelji koji u Freddyjev svijet stižu očarani Halloween sezonom: ovo je mlako ostvarenje velike produkcijske vrijednosti koje ne čini mnogo ni za FNAF ni za horor svijet.

No sa trenutnih 120 miliona zarade u odnosu na 25 miliona troškova produkcije, teško da već naredne godine nećemo čuti kako holivudska para vrti gdje mehatronička burgija neće.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content