Izvještaj: Sludge katarza u Klubu AG

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

chorosia, harrowist, thosar
Ubojiti dvojac Thosar (foto: Vedad Kobiljak)

Novi koncert u organizaciji vrijedne Primarch ekipe je protekao solidno, a na njemu smo mogli čuti Harrowist (HC punk), Thosar (stoner sludge) i Chorosia (prog/post sludge) u Klubu AG.

Harrowist je nastupio prvi, i mladi pankeri vrve dozom adrenalina, smjelosti i bezobrazluka. Set su bazirali na nedavno objavljenom albumu “Karakorum”. Žestoko, udarnički i jako dobro uštimano. Njihove pjesme su na engleskom i njemačkom, te se osjeti kontrast između jačine i grubosti dva jezika.

Nakon Harrowista na scenu je izašao dvojac iz Thosara. Jednostavno rečeno, oduševili su me. Od karizmatične pojave i činjenice da je u pitanju dvojac (bas gitara/vokal i bubanj), Thosar je svojim nastupom digao čitav klub na noge. Minimalistička postavka pozornice stvorila je auru misterije. Thosar je izazvao cunami zvuka koji je prostrujao kroz publiku, utapajući ih u težini vlastitog postojanja, dokazujući da je ponekad manje zapravo više.

Uz inspiraciju preuzetu od nekih ustaljenih bendova, Thosar to radi na svoj, žešći način, te sludge elemente objedinjuje sjajnim, tvrdim vokalom, razbijajući teorije o nemogućnosti povezivanja žešćih i melodičnijih elemenata. Gromoglasni udari bubnja i povezanost sa vokalom, povezanost dvojca je zadivljujuća, dokaz telepatske veze koja često definira najbolja partnerstva. Treba imati petlju i ovako nešto stvoriti.

Posljednji se na binu popeo bend Chorosia i svoj set su otvorili odličnom “Stray Dogs” sa istoimenog EP izdanja objavljenog ove godine. Desetominutna pjesma odlično služi svrsi otvaranja nastupa i sumira cjelokupnu poruku koju nosi austrijski sastav sa svojim melodičnim stihovima koji se stapaju u potok čistog gnjeva i pokazuju sposobnost Chorosije da savršeno pomiješa ljepotu s brutalnošću.

chorosia, harrowist, thosar
Austrijska Chorosia u punoj spremi na bini AG-a (foto: Vedad Kobiljak)

Set lista je bila bazirana na pjesmama sa svih njihovih ostvarenja, uz fokus na ovo najsvježije EP izdanje. Kako posjeduju taj progresivni post element, dionice na kojima se to najbolje očituje su pretapanja sa početnih tvrdih ulazaka u pjesmu, pa kroz solaže i breakdown dionice.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj iz AG-a: Djent, melodičnost i videoigre

Chorosijin set je putovanje u svakom smislu te riječi. Ponekad se muzika “osjeća” kao oluja, vrtlog iskrivljenosti i neslaganja koji prijeti da obuzme sva osjetila. Usred haosa, bilo je trenutaka kristalne jasnoće. Sva tri benda su svoj posao odradila glatko, tehnički i organizaciono, nešto na što najčešće nismo navikli. Koncert je bio dobar podsjetnik da u carstvu post-prog mulja nema granica, samo neistraženih teritorija.

KO: Chorosia, Thosar, Harrowist | KAD: 14.10.2023. | GDJE: Klub AG

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content