Saw X: Odlični Tobin Bell u donekle zabavnom filmu

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

saw x
Tobin Bell je ponovo upečatljiv u ulozi Johna Kramera (foto: Lionsgate)

Klimav mi je odnos sa horor žanrom. Današnji horor filmovi su uglavnom glupi, predvidivi i dosadni. Nema te napetosti, misterije, ”dobrog” zlikovca i zanimljive priče. Donekle je takav i sa franšizom „Slagalica strave“ (Saw).

Sam koncept franšize je evoluirao od psihološkog triler-horora do torture porna, prožet konceptom u kojem misteriozni ubica Jigsaw okupi „moralne horizontale“ od ljudi i da im jednu šansu da zaigraju igru koja kroz kasapljenje nudi klimavu mogućnost života (i Jigsawove vizije iskupljenja).

Lično mi je Saw franšiza dosadila nakon prva dva dijela jer mi je već na trećem bila puna kapa mučenja, otkidanja udova, jednih te istih napuštenih skladišta i slično. Ovakvi eksplicitni horori rade do neke mjere, a kako se serijal sve više fokusirao na te segmente, postao sam manje zagrižen. Svaki novi dio – slična priča, još krvi, ljigavštine i brutalnosti.

Kakvi su utisci nakon gledanja novog filma? Na moje iznenađenje, Saw X nije bio smeće. Realno govoreći, film nije za one slabog želuca, ali je možda jedan od najboljih u čitavoj franšizi, ako ne i najbolji. Priča zapravo ima smisla, likovi imaju dušu i okruženje je uzbudljivo.

saw x
Napetost pokušaja bijega iz zamki je nepostojeća u Saw X-u (foto: Lionsgate)

Radnja je koncentrisana na Kramerov lik koji u svom očaju nasjeda na prevaru i pristaje na eksperimentalnu operaciju koja ga može osloboditi karcinoma. Kad shvata da je prevaren kao mađarska sobarica, počinje njegov obračun sa onima koji su odgovorni. Tobin Bell je briljirao u svom povratku i serijal. Studio ga nije ‘pomladio’, pa je malo teško povjerovati da je radnja filma zapravo smještena između prvog i drugog dijela serijala. Međutim, to nije tako ni loše – Bellove stvarne godine i šminka su odigrale značajnu ulogu i pomogle mu da izgleda nemoćno, krhko i bolesno, što je dobro za priču. Uloga mu i dalje itekako stoji i još ima elana i drskosti u sebi.

Pomalo frustriraju zamke koje je Jigsaw osmislio za ovo izdanje; dosta “igrača” završi na isti način, i čini se da je to odluka scenarista kako bi ostvarili predvidiv epilog. Osnova Saw filmova je bila klimava mogućnost pobjede u krvavoj igri. Ako nje nema, nema ni napetosti.

Ako ste hardcore fan Saw franšize, Saw X će vam biti jedan od najboljih dijelova, ali ako želite malo više horor/triler nadraživosti, mogao bi vam biti zabavan. I tu bi se trebalo zaustaviti.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content