Madom utorak: Briljantni Heihaizi, dosadnjikavi Pulmonary Fibrosis

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

heihaizi
Heihaizi je novi standard zvučanja punk benda (foto: Arnel Šarić)

Pomalo neočekivano, nova agencija Madom Booking je najavila dolazak francuske grupe Pulmonary Fibrosis u Sarajevo. Dvadeset i pet ljeta stari goregrinderi odlučili su uvrstiti Sarajevo u svoju slavljeničku turneju. Iako se neko vrijeme nije znalo ko će biti grupa podrške, pa je prvotno najavljen dolazak novog tuzlanskog benda TT Sindrom, na kraju je odluka pala na zagrebački Heihaizi koji je u okviru svoje gigantske turneje od čak 41 datum uvrstio i Sarajevo.

Činjenica da neki goregrind bend dolazi u BiH podsjetila je na davno izgubljeni fragment vremena kada je sarajevskim undergroundom dominirao BHxHC Booking koji je organizovao nebrojeno mnogo nastupa goregrind, porngrind i grindcore bendova, predstavljajući ih prepoznatljivim loše pikseliziranim plakatima na kojima su najčešće preovladavali zeleni tonovi.

Kako je koncert bio planiran za utorak, iznimno me obradovalo obavještenje Madom Bookinga da će vrata AG-a biti otvorena u 19.30, a da će koncert početi u 20.30. Došavši u 20:25, jednako me razočarala činjenica da je Heihaizi tek radio svoju tonsku, a da se klub iznimno sporo počeo popunjavati.

Kao što niko ne ide na filmsku projekciju ili pozorišnu predstavu sa sat vremena zakašnjenja očekujući da će produkcija čekati publika, ni prije kad sam bio mlađi, a posebno danas kad imam koliko imam mi kašnjenje koncerata nije prihvatljivo.

Kašnjenje šteti ama baš svima: bendovima, organizatorima, vlasnicima klubova, pa čak i samoj publici. I problem se ne može riješiti bez saradnje publike, grupa i organizatora. Grupe moraju doći na vrijeme da bi uradile tonsku probu (ako je rade). Organizatori im moraju dati jasan plan, od load-ina opreme, termina večere i tonskih proba, te rasporeda nastupa.

Da je Madom Booking gurao tačnost satnice bez obzira na nehaj publike, desilo bi se sljedeće: bendovi bi svirali pred izuzetno malo ljudi, klub ne bi ostvario zaradu na šanku koja je važna za opstanak saradnje, publika koja je vani iz bilo kojeg razloga ne bi slušala bendove i platila kartu za koncert koji je prošao, te samim tim organizator ne bi mogao platiti bendove.

Mislim da su u 2023. godini publika i organizatori u BiH dužni da se počnu međusobno preodgajati ako želimo profesionalnije nastupe. Počnimo dolaziti na vrijeme, angažujmo bendove i organizatore da inzistiraju na satnici, te podržimo satnicu kao publika, kako zbog mlađih, tako i zbog starijih posjetiteljica i posjetilaca koncerata.

heihaizi
Pulmonary Fibrosis: Ni da me takne (foto: Arnel Šarić)

Kada je napokon Heihaizi izašao na binu, publika u Sarajevu je doživjela sonični orgazam. Iako su na albumu dvojac, Heihaizi nastupa kao trojac, sa dodatkom bas gitariste. U 34. noći turneje, Heihaizi je zvučao tako brutalno genijalno da nisam mogao ni pojmiti kako su zvučali u prvih nekoliko dana, kada su bili svježi, sa više čistog nego prljavog veša u koferu.

Bivši članovi sastava Eke Buba u Heihaiziju spretno kombiniraju punk i rap zvuk, stvarajući maksimalno potentnu kombinaciju podzemnih žanrova. Na jednostavne punk riffove koji se kao pjesme nastavljaju bez prevelikih najava između, baš kako su radili Ramonesi, ali i Pro-Pain na drugom sarajevskom koncertu, kalemljen je ubitačno dobar flow Josipa Tokića koji je jedan od neočekivano najboljih MC-jeva uživo sa ovih prostora (a slušao sam ih mnogo).

Tokić nije sam u vokalnoj buri, te mu pomoć pruža i Ivan Kovač koji ujedno svira i bubnjeve, te ne smanjuje brzinu onda kada pjeva.

Ako poslušate njihov istoimeni debi album, imat ćete savršenu predstavu žive moći Heihaizija – ljudi koji su bili na sarajevskom koncertu svjedočili su jednom od najboljih hrvatskih bendova današnjice. Ruku u vatru za ovu izjavu.

Mnogo zbog Heihaizijeve genijalnosti, a donekle i zbog vlastite neiventivnosti, francuski Pulmonary Fibrosis izašao je pred publiku koja je već prilikom izvođenja prve dvije numere pokazala ozbiljno odsustvo zainteresiranosti za bendom, u poređenju sa strašću demonstriranom za vrijeme nastupa Heihaizija.

Pulmonary Fibrosis studijski zvuče poprilično generično. Isti nedostatak energije prenesen je i na žive nastupe. U Sarajevu su zvučali tupo i odsutno; dodatak druge gitare bio je poprilično suvišan jer su i tako zvučali slabo. Slušajući Simona Maurettea koji se svojski trudio da dio publike koja je ostala u AG-u zagrije za guttural vokale shvatio sam da ovakav goregrind zapravo pripada jednoj prošloj eri i da jednostavno ne pali danas ukoliko grupa nije genijalna poput Carcassa, njihove odlične kopije The County Medical Examiners ili Birdflesha (iako Birdflesh nije goregrind, stavljam ga u kategoriju jer je kontinuirano sjajan grind sastav).

Sve u svemu, cijenu karte od 10 KM opravdao je sam Heihaizi svojim dvadesetominutnim nastupom. Pulmonary Fibrosis je nažalost puno više isprazna buka nego šarm, čak i u krvavim, crijevnim okvirima vlastitog mikrožanra.

KO: Heihaizi, Pulmonary Fibrosis | KAD: 24.10.2023. | GDJE: Klub AG, Sarajevo

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content