Gig Report: 13. međunarodni rock festival Žepče, 16.6.2012.

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Osvajači, Shippers, Mothership, Revolucija
KAD: 16.6.2012.
GDJE: Poligon Osnovne Škole, Žepče

Rijetki su kod nas festivali koji imaju dužu tradiciju. Jedan od njih je svakako međunarodni rock fest u Žepču. Interesantno je kako manji gradovi uspijevaju održati kulturnu svijest i pošteno izorganizirati ovakve događaje, tu prvenstveno mislim na Žepče, Jablanicu, Goražde, Široki Brijeg. Dosta većih gradova bi se moglo ugledati na rad i trud nabrojanih gradića. Tokom trinaest godina na ovom festivalu su svirale mnoge rock’n’roll face: Osmi Putnik, Opća Opasnost, Alogia, Generacija 5, Yu Grupa, Drugi Način i ostali. Ove godine u ulozi headlinera nastupili su dobro poznati kragujevački Osvajači. Mađarski Iron Maiden tribute band Up The Irons su otkazali nastup, što je meni odgovaralo. Nikad nisam kontao fazon tribute bendova. Ako mi se slušaju Maideni, otići ću na njihov koncert, a ne da gledam jebenu kopiju…

Veliki poligon osnovne škole u Žepču je savršeno mjesto za ovakve rock susrete! Sve štima. Tu su hladne točene pive, roštilj, dobro ozvučenje i nešto lošije osvjetljenje. Bruka rock’n’roll raje, od sedam do sedamdeset i sedam godina (bukvalno!), mahom lokalaca i raje iz okolnih gradova. Na binu se penje prvi bend, domaćini pod imenom Revolucija. Mladi su momci, pa im neću previše zamjeriti, ali ono je bilo jako loše. Usporena “Paranoid”, energijom lišene Majke i poliritmična Nirvana… Ovo nikako ne bi trebalo predstavljati rock’n’roll. Treba tu puno garaže i puno slušanja muzike.

Za razliku od Revolucije, zenički Mothership su vrhunski heavy metal cover bend! Ozbiljnu zamjerku imam na nedostatak originalnosti u smislu sviranja autorskih stvari. Odličan odabir obrada (posebno Helloween i Avenged Sevenfold), samo što nerijetko fali energije i čvrstine u nastupu. U skorije vrijeme očekujem barem jednu autorsku pjesmu, inače će potonuti u more bezličnih bendova.

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Festival 2024: Servisne informacije

Bend Shippers dolazi iz Slavonskog Broda. Kao i Mothership, sviraju hard’n’heavy obrade, i to one najofirnije, najpoznatije. Valjda da se dodvore publici. Sama izvedba nije toliko loša, i lijepo je vidjeti sviju kako od riječi do riječi pjevaju “Fear of the Dark”, “Crazy Train”, “Let Na Drugi Svijet”, ali iskreno, jedva sam čekao da okončaju nastup i da zasviraju oni zbog kojih sam i došao na ovaj fest.

Mnogima su Osvajači bend djetinjstva, nostalgična vremena sweet metala kada su se slušale kasete “Krv i Led” i “Sam”. Lijepo je vidjeti ponovo okupljenu ekipu koja je u Žepču otvorila svirku sa starim hitom “Duša Kad Izneveri”. Svi pjevaju, svi skaču, ali nešto fali… Redaju se hitovi koje svi znaju, ali i dalje nešto fali. Fali rokerskog žara, fali emocija s bine. Vidi se da današnji Osvajači sviraju isključivo zbog novca. Pjesme se sviraju preko kurca. Tek onako da ispoštuju ljude koji su platili kartu. Ovakve poput mene da na momente vrate u djetinjstvo. I pobogu, zar bendu sa toliko svojih pjesama priliči da odsvira čak dvije obrade? Ah da, ne kontam ni ono preseravanje gitariste u vidu satrijanijevskog petnaestominutnog soliranja. Na stranu to sve, vokal Čipi je svima održao lekciju pjevanja.

Da li sam razočaran? U biti ne, jer sam ovako nešto mogao i očekivati. Podsjetio sam se na neke himne iz doba osnovne škole, i to mi  je bilo sasvim dovoljno da se zabavim. U očima bi mi ovaj bend porastao tek ako bi izbacili kvalitetan novi album. Budući da su svirali nekoliko novih pjesama koje su tipično u njihovom fazonu, vjerujem da možemo očekivati uskoro neko novo ostvarenje.

Fest je bio dobar, u smislu druženja i atmosfere!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content