Haute Tension / High Tension

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ovaj film ima tri imena! Originalno nosi naziv “Haute Tension”, američka verzija glasi “High Tension”, a britanska “Switchblade Romance”. Kod nas je preveden kao “Krvava romansa”. U zadnje vrijeme u nedostatku slobodnog vremena gledanje filmova mi se uglavnom svodi na izbor TV kanala. Tako sam nabasao i na ovaj film, a ni slutio nisam o kakvoj se dobroti radi…

Ona malo zagriženija horror ekipa je sigurno upućena u činjenicu kako Francuzi prave fantastične horror filmove, naročito u zadnje vrijeme. Sigurno ste pogledali ili barem čuli za “Martyrs”, “Them”, “Frontier(s)” i “Inside” a mogli bi u tu skupinu ubrojati i “Irreversible”, mučnu dramu sa jednom od najpotresnije snimljenih scena silovanja ikad. Uostalom, “Haute Tension” je režirao poznat i priznat režiser Alexandre Aja, zaslužan za remake “The Hills Have Eyes” i solidan horror “Mirrors”.

“Haute Tension” smatram modernim horror klasikom! Sama radnja filma se čini kao jako realna situacija i ta činjenica filmu daje posebnu notu i kvalitet. U pitanju su dvije prijateljice lezbijske orijentacije, Maria i Alexa, koje idu odmarati na seosko imanje kod Alexinih roditelja. Tihu i mirnu noć remeti ulazak misterioznog ubice u kuću. Prije nego što ubica uopšte uđe u kuću, imamo priliku vidjeti veličanstven prizor masturbacije Marie! Ovo mi je jedna od najbolje prikazanih ženskih masturbacija na filmu. Nakon toga, jako brzo kreću scene akcije, trčanja po kući i naravno – prva ubistva! I to tako lijepo i umjetnički prikazane scene ubistava! Inače, čitav film je sniman u art fazonu i mislim da je to najveći kvalitet filma. Uglovi snimanja, kamera i efekti su zbilja posebni i neobični. Gluma je također izvrsna! Kako film odmiče, radnja postaje sve interesantnija i neizvjesnija, ali iskusniji gledatelji će moći i prijevremeno predvidjeti veliki twist. O samom twistu ne znam šta bih rekao, niti smrdi niti miriše. Predvidljiv jeste, ali je u istu ruku i efikasan, jer je fantastično prikazan. Sama završnica mi doduše i  nije u potpunosti sjela.
Interesantno je to kako se u nekim scenama iz horror atmosfere prelazi u čistokrvnu akciju, dok se sve to u biti kreće po marginama psiho trilera, a naročito na kraju. Scene nasilja su strašno kvalitetno prikazane, gdje će ljubitelji dobrog gorea doći na svoje. Elem, da ne duljim dalje, pogledajte ovaj film! Moderni klasik, kažem vam!

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Dobre strane: art stil snimanja, prikazi brutalnog nasilja, scena masturbacije, inovativna ubistva, atmosfera, gluma

Loše strane: twist, završnica, konfuznost u nekim scenama

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Francuska
Godina: 2003
Režiser: Alexandre Aya
Glumci: Cecile De France, Maiwenn, Philippe Nahon

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content