Godsmack – Live & Inspired

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Zanimljivo kako se ovaj bend transformirao iz nu metal / post grunge giganta u bajkerski hard rock. Zadnja dva albuma su moderni rock’n’roll sa pregrštom southern rock / metal’n’blues primjesa, uključujući tu usnu harmoniku i dosta akustične i slide gitare, dok je od starog nu zvuka ostao samo pokoji riff. Sve to skupa podsjeti najviše na Metallicin “Load” i “ReLoad” period.

Nakon par komercijalnih kompilacija, odlučili su izdati živi album snimljen u Detroitu, zajedno sa bonus diskom kojeg čine obrade muzičara koji vrše utjcaj na njih. Obožavam live albume na kojima bendovi demonstriraju svoju moć i umijeće, ali i komunikaciju s publikom! Mnogi kultni live albumi su poznati baš po toj komunikaciji sa publikom (sjetimo se samo legendarnih živih albuma Iron Maidena, Deep Purplea, The Doorsa, Pink Floyda, Motorheada, Queena… popis je beskrajan!).

Live album Godsmacka ima sve osim navedene komunikacije. Fali tu još nešto. Nešto što će me ubijediti da ovi ljudi stvarno s guštom uživaju u tome što sviraju. Na samu svirku nemam komentara, sve štima i sve je bez greške, ali mi dosta pjesama gubi smisao u živom izvođenju. Neke su presvirane baš kao na albumu. Jebo’ to. I žao mi je što su izostavili neke razorne stvarčuge tipa “Faceless”, “Sick Of Life” i “Greed”, a u setlistu ubacili prosječne “Keep Away” i “Whatever”. Od žešćih stvari, bombastično zvuče izvedbe provjerenih hitova “Moon Baby” i “I Stand Alone”, ali Godsmack su poznati po tome kako imaju sjajne laganice koje u ovoj dimenziji zvuče baš onako kako treba, atmosferično i mistično – pjesme “Voodoo” i “Serenity”. To je to što se tiče prvog diska ovog izdanja, u kraćim crtama: super odsvirano bez greške, odlična produkcija, snažan vokal, ali s druge strane, fali žar i eksplozivnost koju bi svaki live album trebao imati!

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Mlade snage alternative, puno radnog staža

Bonus disk (“Inspired”) je u neku ruku čak i interesantniji od prvog diska! Obrada blues pjesme “Rocky Mountain Way” legendarnog Joea Walsha je savršena! Unijeli su potrebnu svježinu i jačinu. Kapa dolje! Ovakve obrade zaista imaju smisla, ne bih imao ništa protiv da ih ima više. Za ovu stvar snimljen je i video spot koji odlično oslikava današnji rokerskiji Godsmack (spot nam prikazuje inserte sa turneja, iz backstagea, druženja sa ljubiteljima benda itd.). Uvjek je zanimljivo čuti pjesme Beatlesa u metal okruženju i drago mi je da su Godsmack za tu priliku odabrali slabije poznatu pjesmu “Come Together” koja u njihovoj izvedbi zvuči sjajno, naročito solo dionica. Tu je još i solidna “Time” Pink Floyda i neobična “Nothing Else Matters” od Metallice, gdje su melodije na gitarama zamijenje klavirom.

Suma sumarum – OK živo izdanje Godsmacka i jako dobar bonus disk sa vrhunskim obradama poznatih i manje poznatih rock’n’roll pjesama!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Godsmack
Ime izdanja: Live & Inspired
Izdavač: Universal Republic
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.godsmack.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI