Odabrati najboljih deset muzičkih albuma nije nimalo lagan zadatak, uzimajući u ozbir da nisam bio pretjerano ažuran u praćenju novih muzičkih albuma jer sam se uglavnom gotivio uz neke starije albume i klasike. No bez obzira na to, postoji dosta novih izdanja koji su mi zapeli za uho i oduševili.

Wintersun – Time I

Jedan od albuma koje sam najviše slušao ove godine. Dugo očekivani drugi album Wintersuna me je naprosto očarao zimskom atmosferom i ljepotom svojih melodija. Album je konceptualan i najbolje funckioniše kao cjelina. Bajkovit doživljaj!

Deftones – Koi No Yokan

Deftones mi je jedan od najdražih bendova, a novi album ne samo da nije razočarao, već je postavio neke nove standarde u modernoj alternativnoj muzici. Psihodelične priče o ljubavi i seksu nisu nikada zvučale uvjerljivije. “Koi No Yokan” – pedeset i dvije minute čiste Deftones perverzije!

Accept – Stalingrad

Ovogodišnje doziranje klasičnim, ali i žestokim heavy metalom. “Stalingrad” je pravi primjer kako se svira heavy metal u 2012.godini!

Altars – Conclusions

Strašno volim kada otkrijem nepoznati bend koji me usput raznese novim uratkom. “Conclusions” je album kojeg odlikuje mješavina melodičnog hardcorea i post metala na do sada neviđen način!

Enslaved – RIITIIR

Najbolji ovogodišnji progressive metal album! Tragovi black metala sve više blijede, mada ih i dalje ima sasvim dovoljno. RIITIIR je još jedan sjajan album u diskografiji Enslaveda!

As I Lay Dying – Awakened

Metalcore je u ozbiljnoj krizi u zadnje vrijeme. Na svu sreću, tu su veterani i jedni od rodonačelnika ovog zvuka koji su ove godine izdali očekivano dobar i kvalitetan album!

Lynyrd Skynyrd – Last Of A Dying Breed

Dok se većina mojih prijatelja oduševljava novim southern metal i sludge albumima, ja uživam u novom albumu legendi južnjačkog rock’n’rolla, koji su napravili stvarno fenomenalno izdanje.

Pročitaj i ovo:  Viagra Boys - Common Sense: Kad te ostave željnog i žednog

Gojira – L’enfant Sauvage

Francusko čudovište pod imenom Gojira ponovo napada! Novi album je mnoge oborio s nogu, a ni ja nisam bio ravnodušan.

Sigur Ros – Valtari

Valtari nije mračan kao prošli albumi, nekako je najmirniji od svih. S novim albumom, Sigur Ros vas vodi u specifično transcedentalno post rock iskustvo.

Siledžije – Dom Za Nezabrinutu Djecu

Fantastičan debi ljubuškog rap/rock benda. Toplo preporučam da poslušate kako razmišljaju i  zvuče ovi perspektivni Hercegovci.