SBÄM 2023, prvi dan: Kad organizacija skrati zabavu

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

sbam fest
Headlineri prvog dana Flogging Molly (foto: Minel Abaz)

Kako je nulti dan SBÄM Festa padao na radni dan, nisam mogao osjetiti ni atmosferu u samom gradu. Tako sam u subotu 3. juna nakon buđenja i doručka odmah izletio vani da doživim i sam grad. Kao i dan ranije, vrijeme je bilo toplo i sunčano, a ulice zakrčene fanovima punka i hardcorea sa majicama festivala, NOFX-a i drugih bendova.

Nakon šetnje, sjedam u jedan od kafića, gdje se s lokalcima uključujem u priču o punku i samom festivalu. Pitaju me kakav je koncert bio sinoć i koja još imena će svirati večeras i sutra navečer. Bili su prijatno iznenađeni kad sam im nabrojao ko sve svira, pa smo priču nastavili uz pivu.

Kao i nultog dana, na festival odlazim u isto vrijeme, istim načinom: tramvaj do Hauptbahnofa, voz do jezera Pichlinger, obilazak čitavog jezera i blizu sam ulaza. Ovaj put, za razliku od jučer, nema reda i gužve na ulazu, pa na festival ulazim odmah, bez ikakvog čekanja. Opet su tražili da svoje piće ostavim ili ispijem prije ulaza, što sam i uradio.

Taman što sam ušao, festivalom odzvanja poznati glas Chrisa Barkera, basiste i vokala benda Anti-Flag koji svoj koncert počinju u 18:25 pjesmom “Die for Your Government”. Na bini pored benda primjećujem istog tehničara kao i prošle godine u Varšavi, koji iz pozadine pjeva back vokale.

Već od samog početka jasno je da Anti-Flagu odgovara velika bina sa mnoštvom publike ispred: sve vrijeme odlično zvuče, komuniciraju s publikom, dižu atmosferu organizujući mosh pit i circle pit.

sbam fest
Turbobier, bez problema u komunikaciji sa publikom (foto: Minel Abaz)

Naravno, uz poruke solidarnosti i zajedništva, dok razne stvari, pive, kačketi, majice, pa čak i tene, lete na sve strane. Nevjerovatan je nivo energije koji je ovdje demonstrirao Anti-Flag, naročito Chris Barker, koji je ovaj put, za razliku od koncerta u Varšavi, bio rock zvijezda, ali to ga nije koštalo, kao tada Justinea, fulanja teksta i ispadanja.

Nakon prve pjesme, kreće najbolji dio njihovog seta: medley od 10 pjesama u 5 minuta: “This Machine Kills Fascists”, “Fuck Police Brutality”, “No Borders, No Nations” i druge. Rekao bih da sam tokom sviranja ovih pjesama prisustvovao jednom od najvećih circle pitova.

Nakon medleya, odsvirali su hitove “This is The End”, “American Attraction”, mashup pjesama The Clasha, Ramonesa, Black Flaga, Rancida i Sham69-a, te završili svoje set od 50 minuta pjesmom kojom su otvorili koncert u Varšavi – “Brandenburg Gate”.

sbam fest
Ekipa je odlično reagovala na Turbobier (foto: Minel Abaz)

Isto toliko vremena se trebalo čekati na sljedeći bend, pa sam konačno obišao čitavo područje i pogledao šta se sve nalazi i nudi na festivalu. Tako otkrivam da su na festivalu besplatno dostupni kondomi, rizle, ženski ulošci, razna politička (antifašistička) literatura i stickeri, merch štandovi bendova, tattoo štand ukoliko se odlučite tetovirati, skate rampa i Drag King & Quings Wrestling.

Na glavnom stageu, kako je i predviđeno, u 20 h svoju svirku je započeo Turbobier. Vokal benda Marco Pogo je predsjednik male austrijske političke partije Die Bierpartei. Moram navesti kao plus da jei ovaj put pred bend večeri dovedena lokalna podrška. Komunikacija s publikom nije bila problem, što se moglo primijetiti u samoj reakciji te iste publike skoro čitavih sat vremena, koliko je trajao set ovog benda.

Headliner večeri Flogging Molly sa koncertom kreće u 21:45. Kao i u Varšavi godinu dana ranije, koncert otvaraju sa “Drunken Lullabies”. Emocija koju Flogging Molly izaziva kod pisca ovih redaka, pojačana je u ovom trenutku jer u press kutku srećem drugove iz (Sjeverne) Makedonije.

sbam fest
Odlični Anti-Flag (foto: Minel Abaz)

Nažalost je promjena lokacije utjecala na broj bendova koje sam pogledao i poslušao i koji će se naći u ovom izvještaju. Zbog hvatanja zadnjeg voza za Linz prije 23 sata, nisam uspio poslušati kompletan set Flogging Mollyja.

Nakon nekih pola sata do 40 minuta, morao sam napustiti festival i krenuti, smišljajući kako sutra odgledati čitav Rancid, a i stići nazad u Linz.

Always look on the bright side of life, always look on the light side of life…

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content