Madom Booking i prva svirka: Vrijedno čekanja!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

nigmar, sworn to death, lepra
Nigmar na bini sarajevskog kluba AG (Foto: Vedad Kobiljak)

Nova sarajevska booking agencije Madom organizirala je svoju prvu svirku u junu 2023. godine. Sama organizacija je protekla solidno, uz usputne smetnje koje je dobro raspoložena publika zanemarila.

Na scenu je prva izašla lokalna artiljerija, Lepra. Vjerujem da ste pročitali naš osvrt na njihov debitantski album objavljen u februaru ove godine. Lepra iz svirke u svirku napreduje, to je evidentno. Ono što sam uspio primijetiti je da je Lepra jedan od rijetkih bendova koji je uspio udovoljiti zahtjevima različitih starosnih generacija, pa u njihovom zvuku uživaju i veterani i klinci koji su tek počeli da dolaze na metal svirke.

Lista se sastojala od dobro uštimanih starijih stvari, stvari sa spomenutog albuma, no počastili su nas i sa nekoliko novopečenih pjesama na kojima tehnički još rade. Rane verzije zvuče sasvim pristojno. Lepri fali koncertna turneja po regiji, kako bi zapečatili status najrespektabilnijeg metal benda iz Sarajeva.

Nakon završetka seta, Lepra je binu prepustila Sworn to Deathu, koji su distorzije gladnu publiku zamolili za oprost jer su (ne)opravdano bili zadržani na granici duže od očekivanog. Uz jedan fuck authority momenat, publika je oprostila i mahanje glavama je počelo.

Sworn to Death je relativno mlad bend iza kojeg je album izdat ove godine. Momci su koncert počeli sa “Blood Red Dawn”, a nastavili sa “My Demons” i “Burning Lungs”. Na red je došla pjesma koja mi je lično najbolje legla, negdje na sredini Swornovog nastupa; “Torn” na momente podsjeća na Opeth, ali nudi dozu izuvanja iz cipela, pa se taj izlazak iz zone komfora veoma dobro uklapa u svrhu benda kojom dopiru do publike.

Ovo nije klasičan groove/death metal bend, zanimljivo je kako su se članovi odlučili za ispoljavanje neke vrste autentičnosti. “Heaven Shall Drown”, vidi se biblijska inspiracija, a i sama stvar ulijeva osjećaj slamanja nebesa kroz breakdown dionice. Pjesmama “Choke”, “(Un)Human” i “Misery” okončavaju svoj set i ostavljaju uzdrmani auditorij na milost i nemilost kolegama.

Nigmar se predstavlja kao melodeath/thrash metal sastav i to je jako dobar opis onog kako zvuče. Vokal prethodnog benda je član Nigmara, pa je mikrofon zamijenio gitarom. Nešto su stariji od Sworna (Nigmar je osnovan 2017. godine, a Sworn to Death 2021.), pa su ponudili i više sadržaja.

Prošle godine su objavili album “End of Our Worldi setlista se najviše sastojala od tih pjesama, prošarana sa nekim starijim stvarima, poput uvodne “The March Has Begun”, “The King of Lies” i “In The Heart of the Storm”.

Nigmar posjeduje jako melodičan, ali i tvrd zvuk, kombinacija je to koju je teško izvesti i studijskii uživo. Na trenutke se mogao osjetiti zamor na određenim prelazima i promjeni tempa.

Bilo mi je krivo što se na listi nije našla “Tale of a Pale Dragon”. Nigmar je uz “Dark Rider”, “New Dawn” i “We Are Still Here” poprilično žustro razdrmao publiku izmorenu prethodnim nastupima i pomjeranjem satnice.

Pred kraj nastupa su došle na red “Evil Within” i “Son of Sam” s kojima su isfaširali publiku riffovima, a koja ih je ispratila zagrljena u prvim redovima kultnog AG-a.

KO: Nigmar, Sworn To Death, Lepra | KAD: 16.6.2023. | GDJE: Klub AG, Sarajevo

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content