SAWA Fest 2022, drugi dan: Vječna vatra punka!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nakon zvučne brutalnosti koja je okarakterisala prvi dan, SAWA Fest je na svoju binu drugog dana izveo čak 11 bendova, od kojih su četiri trebala biti dio Leave No One Behind matineje koja se trebala održati u popodnevnim satima na drugoj lokaciji.

U već poznatom maniru izvrsnosti i posvećenosti ne samo zabavljanju publike, već i čuvanju njihovog zdravlja, organizatori su objavili da će se zbog toplotnog vala koji je trebao pogoditi Županju taj dan, bendovi sa matineje pripojiti onima sa glavne bine, te da će koncert početi u 18 sati.

I zaista, taj dan u Županji okarakterisale su nesnosne vrućine; od najavljena 44 stepena vidjeli smo i osjetili 42, a provođenje vremena u zatvorenom prostoru popularnog pank okupljališta OKAC se uprkos klimi pokazalo kao gora rabota od sjedenja u prirodnom hladu izletišta na Polojima. Uz poneko savršeno ohlađeno i svježe točeno pivo, dogurali smo do Ukletog dukata, prve grupe koja se predstavila publici drugog dana SAWA Festa.

Ukleti dukat je najlakše opisati kao dark western bećare koji su slavonsku pjesmu i tamburicu uklopili u grotlo mračnjačke energije. Činjenica da su koncert započeli sa pozdravom hvaljen Isus, a jednu od svojih numera nazvali pučkim SF-om, dovoljno govori o šizofreniji koju jedva čekamo da čujemo uglavljenu u studijske okvire. Izaći na temperaturu od 40 stepeni u punoj narodnoj nošnji, odsvirati koncert i preživjeti – to po zdravlje opasno djelo dokazuje da je Ukleti dukat uprkos pozdravu sklopio ugovor sa Nečastivim.

Ukleti Dukat je svojim nastupom otvorio drugi dan SAWA Festa 2022. godine

Nakon Dukata, na binu izlazi mostarski duo Crustalno Jasno. Osnovani 2013. godine, sa nemalim brojem podzemnim vodama distribuiranih izdanja, Crustalno Jasno su drum’n’bass grindcore crust, simbol mostarskog otpora koji traje i traje, duže od cijele mostarske scene.

Crustalno Jasno su očigledno poznati omanjoj publici koja ih je podržala prisustvom na vatrenoj žegi, pa im se bend odužio i dijeljenjem rakije, kako bi zvučali bolje. Istini za volju, rakija nije pomogla u određenim slučajevima gdje je evidentno da nešto fali zbog činjenice da su Crustalno Jasno veoma rudimentaran pank sastav koji ne odlazi daleko od toga da bude ritam-sekcija u muzičkom smislu. Možda bi dodatni efekti na basu postigli nešto više u smislu popunjavanja zvuka, ali primitivnosti u izrazu nećemo gledati u distorziju jer ista može biti i namjeran odabir.

Stvari su se drastično popravile kada im se na bini pridružio specijalni gost, Saša Vrdoljak iz livanjske grupe Andrija. Ako se sjećate Andrije, oni su bili (jesu li i dalje?) jedan od najalternativnijih bendova Bosne i Hercegovine. Osnovani 2002. godine, iza sebe su ostavili četiri albuma, a ako je suditi po mrežama, rade na petom.

sawa fest 2022
Komandir Saša Vrdoljak pridružio se na bini Crustalno Jasno i suvereno zavladao njome

Saša Vrdoljak je svojim ponašanjem odgovor na Jella Biafru u za pank najvažnijim danima. Njegova sirova psihotičnost na mikrofonu i ponašanje na bini aktivirali su u meni osjećaje koje odavno nisam osjetio i natjerali me da pomislim: šta bi bilo kada bi Vrdoljak i Crustalno Jasno udružili snage? Sa dva vokala, ovaj bend bi definitivno briljirao, a i publika bi profitirala od snage jednog takvog sastava.

Kraljevački Sedativ je, u nedostatku boljeg izraza, balkanski pank iz nekog drugog vremena. Sa više od trideset godina u guzici, grupa je jedna od okosnica kraljevačke pank scene o kojoj će se znati i nakon nas zahvaljujući trudu Vojkana Trifunovića koji je napisao knjigu “Kraljevačka Pank Hronika”.

Definitivno sam više uživao u drugom dijelu njihovog nastupa, kada ih nisam pratio sa strane, već prišao bini. Radi se o standardno dobrom melodičnom panku koji postaje bolji i emotivniji ukoliko ste odrastali sa njima, što je slučaj i sa sarajevskim Ofsajdom, o čemu smo nedavno pisali.

Ima tu Bad Religion i Motorhead utjecaja, ukrašenih melodičnim tercama back vokala, što je evidentan znak da su to bendovi na kojima su članovi Sedativa odrastali. Dede se očigledno odlično zabavljaju dok sviraju, a primijetio sam da njihova nova pjesma “U ime demokratije” neodoljivo podsjeća na NOFX-ovu “We Called It America” sa albuma “Coaster”.

Kao vremenska kapsula, ovakvi bendovi neće možda privući najmlađe slušatelje panka i hardcorea, ali su iznimno značajni jer njihovo postojanje i rad u 21. vijeku su nešto što može biti motivacija naraštajima koji dolaze.

Smrt Razuma bio je posljednji bend na bini SAWA Festa u sastavu bendova koji su trebali nastupiti u sklopu matineje. Pretvrdi osječko-bečejsko-novosadski odgovor na hardcore švedske škole i exploitedovski thrash metal iz kasnije faze samo je jedna stranica ispisanih razloga zašto se Smrt Razuma može smatrati neoficijelnim headlinerom drugog dana SAWA Festa.

sawa fest 2022
Sjajna Smrt Razuma se nastupom na SAWI na neki način “vratila kući”

Frontmen Kruno Kajfeš je, u najmanju ruku i nikada pošprdno, jedna od jugoslavenskih rock’n’roll legendi podzemlja. Kao takav, prvenstveno je ljudima drag čovjek jer više od dvadeset godina na različite načine pomaže održavanju vatre. Kruno je domom iz Bošnjaka, a zahvaljujući ljubavi postao je Novosađanin, pa je ovo bio svojevrsni povratak kući koji su ispoštovali i mnogobrojni Novosađani, ali i Bosanci, Hercegovci, Slavonci i ostali.

Sjajna reakcija publike dodatno je intenzivirana majstorskim tonskim štimanjem od strane Milana Čekrdžina Cefa. Kako je sjajno imati tonca koji TAČNO zna kako grupa treba da zvuči i ono što uradi vrijedi da mu se pripiše status člana benda!

Nakon četiri odlične svirke, lično sam bio satran i da se sve završilo tu, ne bih se žalio, ali show je morao ići dalje. Tako je na binu izašao švicarski Slimboy, melodični pop punk bend koji je imao težak zadatak da zadrži pažnju publike nakon Smrti Razuma. Tročlani bend je školski usvirano odradio svoj posao i zadovoljio nemalu publiku okupljenu ispred bine.

Ako zaguglate Love Equals Death, Google će vas uputiti na stranicu Wikipedije na kojoj se o sastavu piše u prošlom vremenu. No ono čemu smo sudili na SAWA Festu govori u prilog drugačijoj istini – mnogo su živahni i predvodi ih basista i vokal Chon Travis.

Njihov put od benda potpisanog za Fat Wreck Chrods do Poloja je dug i trnovit, i grupa je imala nekoliko iznimnih problema i teških situacija u svom historijatu. No drugu noć festivala pokazali su fascinantnu usviranost i razarajuću emotivnost koja se prije svega osjećala u glasu Chona Travisa. Na trenutku, Love Equals Death je bolno podsjećanje na kanadski SNFU, pa su mi zaista legli i prijatno me iznenadili.

sawa fest 2022
Melodija je ljubav, i Love Equals Death

Nakon melodičnog pank paketa, talijanski My Own Voice je na svom posljednjem nastupu evropske turneje svratio do Županje i pokazao kako se svira moderni breakdown hardcore sa mnogo srca, na nuklearni pogon. Njihov hardcore izraz defintiivno nije nešto što meni prija u svakom trenutku, ali sa tri back vokala koji su melodiji dali žilet-oštrinu, te jasnim antifašističkim porukama, uspjeli su razbuditi sve i jednog člana publike festivala.

Na binu se nakon My Own Voicea popeo Lafff Box, njemački pank sastav čije sam članove viđao u publici sve do pojavljivanja pod svjetlima reflektora i znatiželjno se pitao ko su likovi, prvenstveno jer su mi izgledali kao moja sorta idiota, a jedan od njih je nosio i crnu majicu sa jednostavnim natpisom “Skip Off School And See Chubby And The Gang”.

Kad su počeli lupati, izgubio sam se u njihovom nojzerskom rokenrolu na n-tu. Pozornicu je progutala noise punk buka kroz koju su se probijali glasovi svih članova benda. Jedni su vrištali, drugi pjevali, treći mumljali. Ima tu momenata gorespomenutog sastava sa majice, ali sa mnogo više haotičnog vrištanja, što me zaista oduševilo. Sjajan sastav!

Sentence je zagrebački hardcore sastav osnovan 2009. godine. Nisu stranci publici SAWA-e, svirali su u Županji na trećem izdanju festivala, a dijele postavu sa zagrebačkim Ponorom koji se predstavio u neko ljepše vrijeme (prije osam godina) sarajevskoj publici. Autoritaran hardcore kakav mogu svirati samo hardcore veterani, Sentence mi ipak nije ostao u pretjeranom sjećanju ne zbog nekvalitete njihove izvedbe već jer su se na jednoj grupi morala slomiti kola, i morao sam se povući na piće i odmor. Obećanje, idući put ćemo pažljivije pratiti!

Iako se nikad nisam našao u OI! punk zvuku iz različitih razloga (prvenstveno što ne pratim fudbal, ne volim pretjerano pivo i ta muška, hordaška energija nije moj fah), Vršnjačko nasilje me ugodno iznenadilo svojim nastupom. Bio je ovo prvi put da ih slušam, a njihove članove Migelita i Dragana poznajem dugi niz godina.

Štaviše, nisam bio upoznat sa činjenicom da je Dragan član Vršnjačkog nasilja dok ga nisam vidio u Županji. Njegove grupe Concrete Worms i Nagon su mi iznimno dragi bendovi, a Concrete Worms je u jednu ruku inspirisao i vječni natpis na mojoj koži, pjesmom “Refuse To Lose”.

Nije Vršnjačko nasilje toliko OI! koliko sam se ja bojao da će biti. Radi se o uhu ugodnom starom punku sa dosta melodije i jasnim konturama rokenrol duha; Dragan je suludo dobar gitarista i lijepo je uobličio zvuk Nasilja do mjere da ih i ja mogu (i želim) slušati.

Šon (Vipera) definitivno ‘pleše kraj Lemmyjevog groba’

SAWA Fest 2022 je svojim nastupom zatvorila Vipera. Jednako dobri kao u Sarajevu, ali uz mnogo veću podršku publike, Vipera je dosljedno ispratila SAWA Fest u posljednje ovogodišnje izdanje savskog afterpartija. Znam da su članovi grupe bili iznimno umorni i nije im baš prijao nastup dva sata iza ponoći (a kome bi, osim ako nisi dvadesetogodišnjak?), ali to ih nije spriječilo da motorheadovskim šibanjem zatvore festival, i to zvukom koji svi volimo, ma kojoj grani hardcore ili punka pripadali.

SAWA Fest 2022 je novo rađanje nakon dva poglavlja tišine. Umijeće i posvećenost organizacijskog tima, ljubav hardcore i punk zajednice, te neodustajanje od DIY ideje čine ovaj festival slavljem ljubavi na koje se jednostavno moramo odazvati i naredne godine.

Vidimo se u Županji!

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content