Moca i Biznismeni – Biznis Pank

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

mocaibiznismeni_xxx

Ako pričamo o mrtvim scenama Bosne i Hercegovine, ona koja prednjači u svom nepostojanju je punk scena. Čudno je to jer imamo zemlju kao skrojenu za bunu, pa se opet niko ne buni. Doduše, umjetnička buna najčešće ne košta mnogo novca i krvi već ponajviše mozga te možda u tom grmu čuči problem i cereka se veselo.

Ove godine na parceli Punk začulo se lupanje i grobar je ustanovio da jedan od stanovnika ipak nije mrtav. Grupa Moca i Biznismeni je nakon osnivanja 2010. godine, a četiri godine od početka ozbiljnog rada objavila svoj debitantski uradak “Biznis Pank”, nazvan po žanru koji su sami iskovali da objasne svoju muziku. U stvarnosti se radi o klasičnom tro-četveroakordnom punku melodičnog karaktera sa povremenim uplivima elemenata drugih žanrova kakav je ska.

Kako album teče , stiče se dojam da je punk samo jedno od lica Moce i Biznismena. Ono čime album ponajviše odiše je sarajevskim rokenrolom kakvo je sviralo Zabranjeno Pušenje na čelu sa Neletom Karajlićem (čitaj: jedino Pušenje koje valja). Frontmen benda Moca svojim iznošenjem pjesama uveliko podsjeća na Karajlića, dajući grupi karakteristiku unikatnosti čak i kada gitare zuje stereotipne kombinacije riffova.

Iako su na devet pjesama tematski široki, teško je da se može izdvojiti koji pristup i kakvim temama grupi više leži. Imate slučaj da bendovi bolje zvuče kada izvode šaljive pjesme nego ozbiljne i obrnuto. Zazivanje Mladih mutanata u “Vratite nam naše Nindža Kornjače” i utopijsko-nostalgično gledanje na jedno Sarajevo koje više ne postoji / nikad nije postojalo / nikad neće ni postojati u pjesmi “Sanjao sam Miljacka je čista” je dovoljno snažno u oba slučaja. Tekstualno, osjeti se (vjerujem nesvjesno) odavanje počasti grupama kakve su KUD Idijoti, Ofsajd i Zabranjeno Pušenje. Produkcijski dio posla uradio je Haris Saračević i tu posebnih zamjerki nema. Produkcija je moderna, ali osjećam da je ostavljen prostor osjećaju garažnog da ispliva tu i tamo.

Ono što je meni ponajbolje u vezi albuma, a što bi moglo donekle odbiti jedan dio publike je iskrena, skoro pa dječačka naivnost materijala. Kao u svim slučajevima prvih albuma sastava koje ne čine dugogodišnji muzičari koji su se kalili po različitim grupama, albumi zvuče kao proces traženja. U slučaju Moce i Biznismena, ovaj osjećaj je prenaglašen, ali upravo zahvaljujući tome i nosi predivno umirujuće dejstvo, barem nama ohrndanim likovima koji danas baš moramo biti raspoloženi da bi izašli vani. Sve odiše mladošću, naivnošću i podsjeća na period prije supruga, muževa, djece, poslova, računa, kredita i loše plaćenih poslova. Da li se na to išlo namjerno, nisam siguran, ali znam da me “Biznis Pank” čini mladim do te mjere da bih mogao piti i dvoguzu u parku prije koncerta, onda sisat još nekoliko dvola u stanu nekih studenata do četiri ujutro, past u nesvijest i probuditi se dobar. To je taj efekt.

Album je dostupan u CD varijanti (kontaktirajte grupu putem njihove Facebook stranice) i digitalnom izdanju.

Šta budućnost donosi Moci i Biznismenima, ostaje da se vidi (ili da nam oni kažu). Najgore bi bilo da je “Biznis Pank” njihov prvi i posljednji uradak, što je čest slučaj sa bh. bendovima. Ima ovdje puno mesa, dobrih kostiju – godine bi to mogle lijepo zategnuti i izbrusiti.

Moca i Biznismeni – Biznis Pank
2016 / samoizdanje
Website benda

 

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content