Eat The Rich: Kapitalizam jede svoju djecu

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

eat the rich

Petodijelni strip serijal “Eat The Rich” autorice Sarah Gailey sabran je u omnibusu izdavača BOOM! Studios. Radi se o horor priči koja se podžanrovski može nagurati u fioku horora koji preispituje dijagnozu kapitalizma i njen utjecaj na organizam čovječanstva, nešto čime su se, primjera radi, bavili filmovi poput Yuzninog “Društva”.

Centralna ličnost serijala je Joey, studentica koja putuje u naizgled idilični Crestfalls Bluffs sa svojim momkom Astorom (nije greška, ona je Joey, on je Astor), sa ciljem upoznavanja njegovih perverzno bogatih roditelja. Društvo je to lišeno bilo kakvih konekcija sa svijetom srednje klase, osim kroz interakciju sa poslugom koja je, kako će Joey i otkriti na samom početku serijala, ultimativno stravična.

eat the rich

Sarah Gailey je vješta spisateljica, ali jedna od onih koje igraju na sigurno. Teme kontrolisanja radnika i sindikata, te finansijskog jaza između ljigavih kapitalista i potlačenih radnika, sa ugovorima koji se doimaju (i u ovom slučaju jesu) smrtna kazna već su ranije istraživane, ne samo u djelima fikcije. “Eat The Rich” sadrži dosta ideoloških elemenata Marxovog “Kapitala”, ali je izvedba u maniru Blumhouseovih filmova poput Purgea.

Naime, “Eat The Rich” neizmjerno podsjeća na Purge, što može biti samo pozitivna karakteristika ukoliko ste ljubitelj, ako ništa, ideje originalnog filma. Cjelokupna priča je nažalost prebrzo i naglo privedena kraju, koji sigurno nije na nivou prve polovice knjige. Da li je u pitanju nespretnost u naraciji ili izdavačko uvjetovanje da se sve nagura u mali broj izdanja, apsolutno nije važno, rezultat je isti.

Zbog tog brzopletog kraja, queer element je u priču ubačen klasično netfliksovski nakaradno i zbog toga služi isključivo kao ukras, bez ikakve dubine ili značaja za cijelu priču i junakinju. Vizuelno gledano, malo detalja, zagasiti tonovi i specifične boje funkcionišu i dišu u skladu sa ritmom priče, pa je finalna ocjena djela udruženih snaga Piusa Baka i Titova Romana pozitivna.

“Eat The Rich” neće revolucionalizirati horor strip, niti je najbolji prikaz užasa kapitalizma, ali je bukvalan primjer ideje da kapitalizam jede svoju djecu, te je kao takav čitljiv i zabavan.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content