They Live!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Na svu sreću, naše televizije su postale milosrdne nekad davno prema nama, i iako je to jako kratko trajalo, imali smo priliku na nekoliko lokalnih kanala pogledati ovaj film.

Ruku na srce, John Carpenter je trebao u životu vezanom za filmsko platno snimati ovakve filmove. Da, niko ne osporava Halloween, ili Fog, ali film kao što je ”Oni Žive!” je genijalnost koja kroz jednu trash perpektivu daje sjajnu sliku konzumerizma koje je zahvatilo američko društvo 80tih, pa se proširilo u godinama koje su dolazile na čitav svijet.

Glavnu ulogu u filmu glumi američki wrestler Roddy Piper, koji je onaj pravi američki generic redneck, i za mene iskreno je savršen, kao modeliran za ovakve uloge. Roddy tumači ulogu Nade, fizikanera koji u jednoj ulici nađe kutiju punu sunčanih naočala, i kad jedne od njih stavi na nos, shvati da su naočale sredstvo pomoću kojeg se može vidjeti ko je vanzemaljac u ljudskoj koži. Da, oni su oko nas, sjajne metalne lobanje sa navučenom ljudskom kožom, integrisani u društvo, u kojem funkcionišu savršeno sa ciljom anihilacije ljudske rase. Nada tad kreće u borbu protiv vanzemaljaca i preuzimanje planete nazad u svoje jake, mišićave ruke!

Nada shvata da je u mogućnosti da vidi i skrivene poruke koje se kriju iza naizgled normalnih reklamnih plakata, plakata koji govore ”Pokori Se” i ”Ovo je Tvoj Bog”. Ovaj način mentalne manipulacije je kasnije postao vrlo popularna tema istraživanja u stvarnom životu, pa sigurno se sjećate kakvi su bili rezultati onog istraživanja – svaku reklamu Coca-Cole čini nekoliko stotina malih znakova koji govore ”Kupi me”…

Ovaj film je donio i jednu od najblesavijih i najdužih i najsmiješnijih i sve naj scena tučnjave ikad, koja je toliko puta bila predmet parodija u svim medijima – sjećate se tuče između Timmyija i Jimmyija, dvojice retardiranih dječaka iz South Parka? Da, ovaj scena je inspiracija za tuču.

Pročitaj i ovo:  Terrifier 2: Krv, klanje... i šta sad?

Sjajna brainless akcija, koja ipak daje neke poučne savjete, pogotovo konformistima širom svijeta. Zapamtite – nije sve onako kako se čini.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 1988
Režiser: John Carpenter
Uloge: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster…
Autor teksta: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Translate »