Bloody Mary

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Prije dva dana sam ušao nakon dugo vremena u lokalnu videoteku (ne zalazim tako često, jer me nove stvari većinom ne zanimaju), i kao odličnu preporuku sam dobio ovaj film…koji me 20 minuta nakon stavljanja u DVD player natjerao da ZASPEM!

Prva stvar, film nemojte miješati sa trećim izdanjem Urbanih Legendi, iako je priča jako slična, sa malim twistom. Svi znamo ko je Bloody Mary, staneš ispred ogledala, kažeš njeno ime tri puta, i moguće je da ostaneš zguljene face. U nekim verzijama priče moraš njeno ime reći 100 puta, druga verzija kaže da ga moraš reći 13 puta uz svijetlo svijeće…kako god, nakon izricanja njenog imena, duh ubojice djece se pojavi i onoga ko ju je digao iz sna u svijetu tame odere ko zeca.

Ovaj film nam donosi Krvavu Mariju u podrumu lokalne bolnice – znate, nestašne medicinske sestre su se igrale po podrumu, probudile Mariju iz sna, i ona tu i tamo, uz sablasne zvukove, prikolje osobu-dvije. E sad – to bi bilo sve ok, da nije nekih par malih stvari koje su mene uspavale.

Nakon japanskih filmova, više niko ne može uraditi dobar ghost story. To je moje mišljenje. I stvarno iza toga stojim, ja stvarno ne znam nijednu zapadnjačku produkciju koja je uradila iole dobar film sa duhovima i klanjem koji bi me zadržao u napetom stanju. Marija iz ovog filma je rip off Ringa, Grudgea i Dark Watera, povežite to troje i dobijete otprilike čak i iste kretnje, mimiku, zvukove. Neinspirativno.

Druga stvar, glumci – ovo je stvarno jebeno očajno. Anonimusi jesu, to je sve OK, meni najdraži filmovi imaju preloše glumce, ali ovdje se gospoda uvijaju i vrpolje kao da su Al Pacino 2006. godine. Krajnje bespotrebna pretjerivanja u dijalozima i gestikulacijama jednostavno smore. Naporni su za gledati, naporni su za slušati.

Čitava atmosfera je u fazonu mislim da sam ovo negdje već vidio/gledao, ali ne na način da uživate u nekoj nostalgiji, nego je čitav film jedan smetljarnik specijalnih efekata, inspiracije iz drugih filmova i – dosade.

I dosada je prevladala. Dakle, ako vam neko ovo preporuči kao DOBAR horror film – oduzmite mu život. Ako me ne poslušate – oduzmite ga sebi.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 2006
Režiser: Richard Valentine
Uloge: Jaason Simmons, Kim Tyler, Matt Borlenghi, Dani Hamilton…
Autor teksta: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI