Aborted – Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Tko ne poznaje Aborted, taj ili ne mari za Death Metalom današnjice i još uvijek misli da je cool biti true, grim, necro i kult, etc. Oni koji pak znaju tko je Aborted, možda i ne znaju za njihovu metamorfozu od “Suffocation-Cryptopsy-Brutal Death Metal copy/paste” benda preko Carcass worshipa do današnjeg prepoznatljivog Aborteda, koji u sebi sjedinjuje kako Brutal Death Metal, tako i Death/Grind, pa i Metalcore. Ako je ijedan bend od svog početka toliko napredovo da je to nevjerovatno i da se slabo mogu počeci vezati za današnji bend, onda je to Aborted.

Što je 1995. počelo kao bend gdje se skupilo par vrsnih muzičara i koji su 1999. napravili album koji se mirne duše može nazvati “krkanluk par excellence”, ‘The Purity of Perversion ‘, 2001. predstavlja malo profinjeniji Brutal Death Metal, sa malo više mozga i osjećaja, što dokazuje ‘Engineering the Dead’. 2003. godine bend u potpunosti slijedi put koji je zadao pjevač Sven De Caluwe – mrtvi Carcass ‘worship’, i izdaje ‘Goremageddon: The Saw and the Carnage Done’, moj osobni i jvečni Aborted favorit, i inače jedan od najboljih albuma ikad. Album je prepun ideja, riffova i aranžmana koji podsjećaju na Carcassov ‘Necroticism’ i ‘Heartwork’, ali je bend dodao ogromnu dozu brutalnosti albumu, tako da ovo ispada idealna kombinacija prijašnjeg Aborteda i novog Carcass prizvuka, o čemu svjedoči i Carcass obrada “Carnal Forge” sa ‘Heartwork’ albuma. Od tada do danas, bend je dodao sve više modernijih uticaja, Metalcore i moderni Thrash Metal. Toliko o “kratkoj” povijesti samog benda.

2007. godine bend se pojavljuje sa vjerovatno najiščekivanijim albumom u svojoj karijeri – ‘Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture’. Sam naziv dosta podsjeća na ‘Goremageddon’, ali cover albuma pokazuje da je ovaj bend totalno u fazi post-moderne. Kao i sam cover, i muzika benda zvuči malo sintetički, iako riffovi još uvijek prže i režu u starom ‘Goremageddon’ fazonu. Ali je bilo logički da će ovaj bend, otkako je na rosteru Century Media Recordsa, jedne od najvećih diskografskih kuća, postati dosta pristupačniji i noviji, i time zanimljiv novim generacijama metalaca. Bend se sada, kako optički, tako i muzički odmakao od običnih mesara/patologa do predstavnika korporativnog genocida. Od Death/Gore Aborteda je nastala mašinerija koja se zna marketinški sama predstavljati, čak i bez muzike. Gledajući optičku sliku benda, sa godinama coveri postaju sve više mehanički, i manje krvavi. A tako i sama muzika postaje sve manje Gore, a sve više tehnička i sofisticiranija.

Pročitaj i ovo:  Wasted - Modern Lie: Finski pank istine

Naravno, sa novim zvukom, tu su i novi muzičari; bubnjeve na albumu je odradio nitko manji nego Dave Haley, bubnjar ultra tehničkog Brutal Death Metal benda Psycroptic, koji slovi za jednog od najboljih bubnjara u ekstremnom Metalu. Vokali su od početka u ruci Sven De Caluwe-a, uvijek prepoznatljiv po svojim vokalima i live nastupu – taj čovjek nema glavu nego propeler jebeni. Novi Aborted sa novom ekipom zvuči potpuno preporođen i svakim tonom razvaljuje. Po meni ovaj album po zvuku zauzima mjesto između ‘Goremageddona’ i ‘Archaic Abbatoira’, ili ‘Arhaične živodernice’, kako volim da nazivam ovaj album, koji mi je legao tek postepeno. Ali takav je Aborted. Neke pjesme legnu i svide se čovjeku na prvo slušanje, druge pak moraju da ostave debeo talog krvi, trulog mesa i metala da bi se osjetio kvalitet ovog benda. Bend je nedvojbeno genijalan, i divim se njihovom entuzijazmu, da stalno iznova pokušavaju da zvuče sve bolji i da svaki album bude bolji. Ali me u svakom slučaju nervira činjenica da je bend postao marketinška figura muzičke industrije, što se dosad samo znalo u Popu i Hip-Hopu. Ali kome smeta to, neka ne mari i neka sluša samo ono najbolje od Aborteda, a kod njih je to širok pojam.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Aborted
Ime albuma: Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture
Izdavač: Century Media
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.goremageddon.be
Recenzent: Grind Bastard

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakBloody Mary
Naredni članakIntervju: Jeff Walker (ex-Carcass)

SLIČNI ČLANCI