Aborted – Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Tko ne poznaje Aborted, taj ili ne mari za Death Metalom današnjice i još uvijek misli da je cool biti true, grim, necro i kult, etc. Oni koji pak znaju tko je Aborted, možda i ne znaju za njihovu metamorfozu od “Suffocation-Cryptopsy-Brutal Death Metal copy/paste” benda preko Carcass worshipa do današnjeg prepoznatljivog Aborteda, koji u sebi sjedinjuje kako Brutal Death Metal, tako i Death/Grind, pa i Metalcore. Ako je ijedan bend od svog početka toliko napredovo da je to nevjerovatno i da se slabo mogu počeci vezati za današnji bend, onda je to Aborted.

Što je 1995. počelo kao bend gdje se skupilo par vrsnih muzičara i koji su 1999. napravili album koji se mirne duše može nazvati “krkanluk par excellence”, ‘The Purity of Perversion ‘, 2001. predstavlja malo profinjeniji Brutal Death Metal, sa malo više mozga i osjećaja, što dokazuje ‘Engineering the Dead’. 2003. godine bend u potpunosti slijedi put koji je zadao pjevač Sven De Caluwe – mrtvi Carcass ‘worship’, i izdaje ‘Goremageddon: The Saw and the Carnage Done’, moj osobni i jvečni Aborted favorit, i inače jedan od najboljih albuma ikad. Album je prepun ideja, riffova i aranžmana koji podsjećaju na Carcassov ‘Necroticism’ i ‘Heartwork’, ali je bend dodao ogromnu dozu brutalnosti albumu, tako da ovo ispada idealna kombinacija prijašnjeg Aborteda i novog Carcass prizvuka, o čemu svjedoči i Carcass obrada “Carnal Forge” sa ‘Heartwork’ albuma. Od tada do danas, bend je dodao sve više modernijih uticaja, Metalcore i moderni Thrash Metal. Toliko o “kratkoj” povijesti samog benda.

2007. godine bend se pojavljuje sa vjerovatno najiščekivanijim albumom u svojoj karijeri – ‘Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture’. Sam naziv dosta podsjeća na ‘Goremageddon’, ali cover albuma pokazuje da je ovaj bend totalno u fazi post-moderne. Kao i sam cover, i muzika benda zvuči malo sintetički, iako riffovi još uvijek prže i režu u starom ‘Goremageddon’ fazonu. Ali je bilo logički da će ovaj bend, otkako je na rosteru Century Media Recordsa, jedne od najvećih diskografskih kuća, postati dosta pristupačniji i noviji, i time zanimljiv novim generacijama metalaca. Bend se sada, kako optički, tako i muzički odmakao od običnih mesara/patologa do predstavnika korporativnog genocida. Od Death/Gore Aborteda je nastala mašinerija koja se zna marketinški sama predstavljati, čak i bez muzike. Gledajući optičku sliku benda, sa godinama coveri postaju sve više mehanički, i manje krvavi. A tako i sama muzika postaje sve manje Gore, a sve više tehnička i sofisticiranija.

Naravno, sa novim zvukom, tu su i novi muzičari; bubnjeve na albumu je odradio nitko manji nego Dave Haley, bubnjar ultra tehničkog Brutal Death Metal benda Psycroptic, koji slovi za jednog od najboljih bubnjara u ekstremnom Metalu. Vokali su od početka u ruci Sven De Caluwe-a, uvijek prepoznatljiv po svojim vokalima i live nastupu – taj čovjek nema glavu nego propeler jebeni. Novi Aborted sa novom ekipom zvuči potpuno preporođen i svakim tonom razvaljuje. Po meni ovaj album po zvuku zauzima mjesto između ‘Goremageddona’ i ‘Archaic Abbatoira’, ili ‘Arhaične živodernice’, kako volim da nazivam ovaj album, koji mi je legao tek postepeno. Ali takav je Aborted. Neke pjesme legnu i svide se čovjeku na prvo slušanje, druge pak moraju da ostave debeo talog krvi, trulog mesa i metala da bi se osjetio kvalitet ovog benda. Bend je nedvojbeno genijalan, i divim se njihovom entuzijazmu, da stalno iznova pokušavaju da zvuče sve bolji i da svaki album bude bolji. Ali me u svakom slučaju nervira činjenica da je bend postao marketinška figura muzičke industrije, što se dosad samo znalo u Popu i Hip-Hopu. Ali kome smeta to, neka ne mari i neka sluša samo ono najbolje od Aborteda, a kod njih je to širok pojam.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Aborted
Ime albuma: Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture
Izdavač: Century Media
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.goremageddon.be
Recenzent: Grind Bastard

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content