Annihilator – Metal

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Annihilator…bend koji mnogo volim. Jedan od meni najdražih bendova. Bend uz koji sam se toliko puta napio, toliko puta bengao (nažalost, dosad nikad uživo, ali što bi rekla ona stara predstava – biće, biće) i uživao. Jeff Waters je za mene jedan veliki kralj, velikan metala kojeg stvarno volim slušati.

2005. godine Annihilator je izbacio Schizo Deluxe, album koji je za mene lično među Top 5 albuma 2005. godine. Tu agresivnost ja jednostavno nisam mogao izdržati da ne počnem da se derem,vrištim, čak mi se dešavalo da kad hodam ulicom, iz mirnog hoda krenem trčati, toliko me taj album nosio, od muzike, tekstova do atmosfere. Ljudi koji i nisu toliko vezani za metal, kad sam im donio album da ga poslušaju, pohvalili su ga bespoštedno. I Schizo zaslužuje upravo to – čiste pohvale.

Kad sam čuo da Waters i ekipa rade na novom albuma, počeo sam se jesti, jednostavno, bio je to prevelik pritisak za mene. Kako je vrijeme prolazilo, informacije o novom albumu su krenule curiti preko svjetskih metal medija – Waters je izjavljivao da će novi album biti nastavak Schizoa, sa puno više emocija i songwritinga u stilu prvog albuma Annihilatora, pojavio se tracklist, sjajan cover art. Iskreno, malo sam bio sumnjičav kad sam čuo da će album biti prepun session vokala i muzičara metal svijeta, ali prije nego što je izašla lista sa imenima, mislio sam da ćemo na albumu imati neke baš jebene old schoolere – ipak je Probotova lista muzičara (projekt Dave Grohla) session kategorije bila najjača dosad, pa sam smatrao da će je možda baš Waters prestići.

I sad, napokon je do mene stigla promo kopija albuma jednostavno nazvanog ”Metal”. Gostiju na albumu ima jako puno, Alexi Laiho (CHILDREN OF BODOM), Danko Jones, Michael Amott i Angela Gossow (ARCH ENEMY), Corey Beaulieu (TRIVIUM), William Adler (LAMB OF GOD), Jeff Loomis (NEVERMORE), Jesper Strömblad (IN FLAMES), Steve “Lips” Kudlow, Anders Björler (THE HAUNTED), Jacob Lynam (LYNAM) i mnogi drugi. Kad vidimo ovu listu imena, pada mi na pamet da su ovdje 98% mlade snage metala, ili još bolje rečeno, mlade snage novog vala metala. Može mi sad neko pričati da je Arch Enemy na sceni dugo, da su In Flamesi dosad klasika, ali za mene lično su to samo metal balavurdija, if you know what I mean.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Anti-Flag u Varšavi

I gdje je sjajni Waters u svemu tome? Nigdje! Annihilator nakon sjajnog albuma donosi razočarenje gigantskih razmjera! Novi album je čisti pop metal, stvoren da zadovolji ‘’neke nove klince’’ i da stvori novu masu Annihilatorovih fanova. A da li to njima stvarno treba? Da li je Annihilatoru išlo toliko loše da su morali album razvodniti sa pop metal distorzijama, pjevljivim refrenčićima i apsolutnim nedostatkom thrash agresivnosti i ludila koje je njihov zaštitni znak?

Produkcija je očajna – mrljavo, ružno prljavo, odvratno – čuo sam bolje bosanske demo snimke od masterizovane verzije ovog albuma.

Iskreno, nisam razočaran, svoje osjećanje ne mogu tako nazvati, prije sam tužan jer nisam dobio svoju novu najdraži igračku – ‘’Metal’’ je Annihilatorov ‘’St. Anger’’. Samo se nadam da Waters neće krenuti u tom smjeru, jer je već opasno zagazio u mutne I bljutave vode. Teško ću mu oprostiti ovaj album, jer je upravo on napisao ČITAV Schizo Deluxe.

Loše, bježite od ovog. Nemojte sebi uraditi ono što sam ja uradio svojim ušima. Na kraju krajeva, ovo je posao, tako da ponekad moram pretrpiti.

Za kraj, želim da kopiram sjajnih par rečenica iz posta Khasme sa Rock Planet foruma, vezanih za ovaj album:

‘’Kad sam vidio imena skont’o sam da se radi o jednom starkelji koji je izgubio dodir sa undergroundom i informiše se o aktuelnostima preko promoa koje mu šalje njegova kuća ili preko besplatnih primjeraka novina u kojima je skoro dao intervju… bez uvrede za watersa, iako nikad nisam bio njegov fan, al jednostavno vremena se mijenjaju, a on ocigledno ne prati… nisam preslušao novi album, al’ imena gostiju dovoljno govore… čovjek koji je iz 80ih potek’o nekim anonimusima ustupa mjesto na svom albumu… kamo ide ovaj svijet…’’

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Annihilator
Ime albuma: Metal
Izdavač: SPV
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.annihilatormetal.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakTypo O Negative – Dead Again
Naredni članakThey Live!

SLIČNI ČLANCI