Typo O Negative – Dead Again

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Type 0 Negative – još jedan u nizu bendova koje nisam slušao nešto posebno, OK, mislim da svi znamo ”Black No. 1” i takve kultne stvari New Yorške četvorke, ali ja nisam jedan od onih koji su otkidali na metal legendu Peter Steelea – prva stvar, kad sam vidio njegove slike za PlayGirl, odmah sam ga otpisao, jer smatram da je njegovo slikanje sa ogromnim polnim organom na krevetu po kojem su razbacane latice ruža apsolutni debilitet i privlačenje pažnje maloljetnica sa nekim shock valueom koji meni lično nema smisla (za one koji nisu znali, u doba kada je Peter Steele pozirao gol za Playgirl, istraživanja su pokazala da su samo 23% čitateljske ekipe časopisa ŽENE) . Druga stvar, nikad nisam bio ljubitelj pičkopaćeničkih diskografija ni gothic ikonografije, a nisam ni hodao sa malim i velikim šišmišarkama da bi se zadavao sa njima uz Petera i ekipu (da, Džemo, zato pitanje od neku noć – zar se stvarno neko je… uz ovo? :) ).

Apsolutno ironično od Typea nazvati novi album ‘’Dead Again’’, nakon frke koju je bend digao objavljujući sliku sa nadgrobnim spomenikom na kojem je ugravirano ime Petera Steelea i iako smo navikli da albumi Typea budu u Drop H štimu + krajnje negativni, ovdje je Type malo promijenio taktiku – čini se da se reunion Peterovog prvog benda Carnivore (sjajan thrash!) u 2006. godini bacio svoje svjetlo i na novi album Typo 0 -. Pored standardne depresije, na albumu se nekoliko pjesama čak i okitilo thrash elementima koji su meni sjajno sjeli.

Tematika albuma je KRŠĆANSTVO! Da, vjerovali ili ne, Peter je otkrio vjeru u sebi I bazirao tekstualni dio albuma na diseciranju tema kroz vizir kršćanstva. Lično, meni to ne smeta, veliki sam ljubitelj, npr. Place of Skullsa, ali mi je preko glave NFC-a (New Found Christian) i sličnih spodoba, bez obzira kako se njihov Bog zvao. . Steele se kao glavni kompozitor benda na ovom albumu bavi svojim ličnim frustracijama koje je preživljavao za vrijeme konzumacije kokaina i abnormalnih količina alkohola u pjesmi ‘’Dead Again’’, ali nije se riješio ni crnohumornih tema kao što je vizija raja u kojem rock’n’roll muzičari kao što su Bon Scott još uvijek deru, u pjesmi ‘’Halloween in Heaven’’. Posebno je zanimljiva priča vezana za pjesmu ‘’The Profit of Doom’’ u kojoj se Steele bavi 13. Aprilom 2029. godine, kada bi se trebao desiti Armaggedon, odnosno smak svijeta od udara Apophisovog asteroida u Zemlju. Pomakni se sa mjesta, Petre.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Sad ne znam ni sam koliko će se ovaj album svidjeti starim fanovima benda, ali ja sam očekivao neku srceparajuću grozotu na albumu, a ipak dobio nešto brže, čak na nekim mjestima I zabavno. Ipak, I dalje je to Typo 0 -, a ja ću album zapustiti kad sa raspoložen za isti.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Type 0 Negative
Ime albuma: Dead Again
Izdavač: SPV/Steamhammer
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.typeonegative.net
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI