Hatesphere – Serpent Smiles And Killer Eyes

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Istini za volju, nisam baš posebno upoznat sa radom danskog benda Hatesphere. Čuo sam za njih, pročitao par recenzija, čuo nekoliko pjesama, ali daleko od toga da se mogu pohvaliti solidnim znanjem rada ovog benda.

Njihov najnoviji album, koji izlazi za nekih 15-tak dana, i zove se ”Serpent Smiles And Killer Eyes” privukao me je svojim sjajnim cover dizajnom. Nešto što je meni prvo zapalo za oči, i da, sitnice čuda čine. Album sam preslušao nekih desetak puta na relaciji Sarajevo – Bosanski Novi – Sarajevo, a to vam je vožnja od nekih 8 sati u jednom smjeru, dakle, imao sam vremena. E, sad kako je moguće da me neki album oduševi toliko da ga slušam sumanuto 3 dana zaredom?

Iskreno, ne znam šta je HateSphere radio na svojim prijašnjim albumima, ali na ovom su jednostavno pokosili sve i sviju! Sjajan miks thrash metala sa HC breakdown dionicama i povremenim midtempo death metal upadima je dobitna kombinacija ovog albuma. Iako nisu baš nešto inovativni, HateSphere nisu ni dosadni, već su kombinaciju žanrova koja je ispoljena na albumu dodatno obogatili nekim svojim šmekom.

Glas je u HC fazonu, iako tu i tamo ima i deatherskih ispada. Ono što je mene oduševilo je sama kompozicija pjesama, jer je urađeno sve onako kako ja volim – na prvom mjestu je riff i jačina istog, a tek onda ide muzičko tehniciranje i razbacivanje višegodišnjim muzičkim umijećem. Meni jedna od najboljih pjesama sa albuma koja je argument za čitav ovaj pasus je ‘Drinking With The King Of Dead’ –beton betona, kombinacija za suludi headbanging i manijakalni mosh pit!

Iako je produkcija moderna, ona ipak nije uništila sam album, jer današnji producenti često čistoćom zvuka  apsolutno unište bilo kakav feeling u stvarkama.

Pročitaj i ovo:  Smotra balkanskog hardcorea: Ponor, Shin i Bronze u Zagrebu

Sjajan album, koji bi trebao najviše leći novoj ekipi metalaca, tj. mlađariji i ljubiteljima modernijeg zvuka, ali iskreno, ljubitelji HC-a, thrasha i deatha koji mogu zažmiriti na jedno oko kad je u pitanju eksperimentisanje bi trebali provjeriti ovaj album.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Hatesphere
Ime albuma: Serpent Smiles and Killer Eyes
Izdavač: SPV
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.hatesphere.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Translate »