Dog Soldiers

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kult, kult, kult! Zamislite apsolutno niskobudžetno klanje sa vukodlacima, hrpom vojnika i hommageom klasicima kao što su The Wild Bunch i Evil Dead, i dobit ćete sliku Dog Soldiersa, sjajnog britanskog uratka člana Splat Packa Neila Marshalla.

Priča prati šestoricu pripadnika britanske vojske na rutinskoj vježbi u škotskim gorjima u borbi protiv specijalnih snaga. Kada naši dragi junaci dođu na lice mjesta, shvate da je ekipa specijalaca poubijana ili nestala, a jedina živa jedinka je kapetan Ryan (kojeg sjajno glumi Liam Cunningham), koji teško ranjen, opisuje šta se desilo njegovoj četi. Kako dan odmiče, nepoznati napadači se kreću među sjenama i ubijaju pripadnika ekipe, Brucea (hommage Evil Deadu, glavnog lika Asha tumači Bruce Campbell) i opasno ranjavaju narednika Wellsa. Izranjavanu ekipu spašava zoologinja Megan, koja ih odvodi u napuštenu kuću.

Noć pada, a krug se steže oko protagonista filma – očajni, gladni i žedni, saznaju da ih iz šume vreba nešto nadljudsko – vukodlaci. Tu počinje jedna od najboljih zajebancija 21. filmskog vijeka, klanje bez IJEDNE kompjuterski generisane animacije, samo čisti kostim i lažna krv. Radnja furiozno odmiče, dok likovi u prepoznatljivom Tarantinovskom stilu (Quentin maajka) ispaljuju na krznene zvijeri šaržere metaka.

Ovakvi filmovi se gledaju, ne recenziraju. Neko je u 2002. godini uradio sjajan mix akcije i horrora, sa niskim budžetom i velikim očekivanjima i stvorio – kult. Inače, trenutno se snima i nastavak filma pod nazivom ”Dog Soldiers – Fresh Meat”, a naši krzneni prijatelji će komadati, pogodite? – američke vojnike.

Film je dokaz kako se dovoljna količina entuzijazma otvara vrata koja nijedna količina novca nikad ne bi otvorila. Sjajan izrod britanske underground kinematografije, i definitivna preporuka za proljetne noći kojima nas je bosansko nebo počastilo.

Pročitaj i ovo:  Terrifier 2: Krv, klanje... i šta sad?

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Engleska
Godina: 2002
Režiser: Neil Marshall
Uloge: Sean Pertwee, Kevin McKidd, Liam Cunningham…
Autor teksta: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »