Slučaj: Crystal Case – prvi dio

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Izuzetno mi je drago da Vam predstavim novinu na našem i Vašem omiljenom portalu, a to je serija tematskih članaka vezana za ubojice iz horror filmova. Bit će tu svega, od Jasona, Leatherfacea, Kruegera, pa do onih malo budalastijih manijaka kao što su Zombiji iz Romerovih filmova. Prva serija članaka posvećena je Jasonu Voorheesu, ne zato što mi je lično najdraži slasher lik, već zato što je jedna od najkultnijih ličnosti slasher podžanra. Krećemo sa laganom biografijom malog dječaka koji je spletom nesretnih okolnosti postao jedan od najpoznatijih filmskih ubojica. Ovo je priča o Jasonu…

Sa svojom hokejaškom maskom i mačetom, Jason Voorhees je jedna od najpoznatijih maski (lica) slasher horror podžanra. Televizijski i filmski scenarista Victor Miller je kreditovan za stvaranje lika Jasona Voorheesa, iako se u svijetu horror fanova još uvijek vodi žestoka debata o tome da bi i Tom Savini (jedan od najvećih majstora horror šminke, poseban serijal članaka o njegovim kreacijama će biti pisan uskoro) i Ron Kurz. Ono što se definitivno može ustvrditi je činjenica da je upravo zahvaljujući sjajnim kreacijama Toma Savinija Jason i serijal Petak 13ti postao kult u filmskom svijetu.

Zlokobni masovni ubica pojavio se u svim filmovima iz serijala Petak 13ti, iako se u nekim filmovima nije pojavljivao u fizičkom obliku. Malo toga je poznato o Jasonovom životu do trenutka utapanja u vodama Kristalnog Jezera. Ono što je poznato je činjenica da je rođen 13. juna 1946. godine, a majka mu se zvala Pamela Voorhees. Ime oca je ostalo nepoznanica sve do šestog dijela serijala kada je rečeno da se Jasonov otac zove Elias. Ipak, o liku njegovog oca se zna samo to.


Tom Savini pomaže Jasonu (Ari Lehman) pri snimanju jedne od najstrašnijih scena Horror žanra

Razina mentalne i fizičke retardacije Jasona Voorheesa se mijenjala iz filma u film, zavisno od raznih izvora. Po nekim scenarijima, Jason je rođen kao normalan dječak, koji je zadobio stupanj mentalne i fizičke retardacije nakon utapanja 1957. godine. Tom Savini je zaslužan za fizički hendikep koji je prikazan u prvom dijelu Petka 13tog – deformisano lice i hidrocefalis (”voda na mozgu”) su njegovoj glavi dali krajnje degutantan izgled. Prvi grafički prikazan slučaj Jasonove retardacije je jedna od zadnjih scena prvog dijela filma, kada Jason (tumači ga Ari Lehman) iskače iz vode i hvata lik Alice za vrat – iskreno, jedna od najstrašnijih scena horror žanra.

Jason Voorhees se kroz serijal vrti na više načina – kao psihološki faktor za ubijanje koji je koristila njegova majka u prvom dijelu, kao poludjeli psihotični serijski ubojica, kao oživljeni zombie, i na kraju, u Jasonu X, kao kiborg. Ono što ga kroz sve ove nastavke odlikuje je nadljudska snaga, brutalnost i varijacije u ubijanju (iako ga mnogi poistovjećuju sa mačetom, Jason je ubijao i kamenjem, golim rukama, vrućim ugljenom, lovačkim noževima…). Jason je u filmovima predstavljen kao ubojica sa nedostatkom emocija, pa i sam Jason, pored povremenih urlika i dvije tri rečenice u kasnijim filmovima serijala uopšte ne progovara.

Poznata hokejaška maska se, kako mnogi pogrešno misle, nije pojavila u prvom dijelu serijala. U prvom dijelu serijala ubojica nije Jason, dok u drugom dijelu, Jason nosi navučenu bijelu kukuljicu sličnu onoj iz filma ”Scarecrow”. Tek u trećem dijelu serijala, Jason je navukao svoju hokejašku masku.

Jason Voorhees ubija sve tinejdžere koji su učestvovali u aktovima drogiranja, opijanja i seksa. To je objašnjeno u filmu Freddy VS Jason, gdje se daje objašnjenje da je mali Jason mogao biti spašen od utapanja da se nadzornici kampa Crystal Lake nisu bavili ”pametnijim stvarima” – sexom, drogom i alkoholom. Ovaj razlog za ubijanje je postao jedan od kamenja temeljaca modernog slasher horrora, čak se i u trilogiji Vrisak Wesa Cravena navodi Ako želiš preživjeti, nemoj piti, nemoj se drogirati i nemoj se seksati.

Jason je zapisan u filmsku historiju kao najmasovniji ubojica horror žanra, sa preko 146 žrtava, prema podacima sa sitea www.fridaythe13thfilms.com , iako se na omotu DVD izdanja Jason X-a nalazi podatak da je Jason ubio preko 200 žrtava.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content