Masters of Horror: Jenifer

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Počinjemo sa recenziranjem nove američke superhorror serije koja se vrti na kablovskom kanalu Showtime. Zašto kažem superhorror? Iz prostog razloga što je svaku epizodu režirao drugi veliki horror režiser, pa su se u MoH serijalu sa svojim epizodama predstavili velikani kao što su John Carpenter, Tobe Hopper, Dario Argento, ali i drugi, mladi režiseri.

Kako je iznimno teško doći do DVD-a svake epizode, ono što ugrabimo, to ćemo i predstaviti.

U prvoj sezoni, predstavio nam se i Dario Argento, proslavljeni talijanski pisac i režiser, za kojeg je dovoljno da kažemo da stoji iza filmova kao što su Suspiria. On je režirao četvrtu epizodu prve sezone, pod nazivom ”Jenifer” (da, jedno ”f”).

Frank Spivey, srednjovječni policajac spasi mladu djevojku Jenifer od smrti od strane poludjelog starog čovjeka. Kada pogleda Jenifer u lice, shvati da je Jenifer degutantno deformisane facijalne strukture, koja je sušta suprotnost njenom tijelu. Ima ogromne crne oči, očnjake kao divlji vepar, i razvaljene usne iz kojih neprestano slini. Jenifer ne može pričati, i glasa se kao neka vrsta…zvijeri, u najmanju ruku. Ipak, Frank kao dobrica kakav i jest, spasi Jenifer psihijatrijske ustanove i male sobice, i uprkos neznanju svoje supruge i sina dovede je kući. Tu se stvari dodatno iskomplikuju, jer Jenifer i nije mala jadna deformisana djevojčica…već kanibal željan ljudskog mesa i seksa.

Argento je inspiraciju za priču uzeo iz stripa koji je objavljen 1974. godine u časopisu ”Creppy”, koju je nacrtao Bernie Wrightson, a napisao Bruce Jones.  Ova epizoda mi je stvarno legla, prvo, zbog očite Argentovske atmosfere, nasilja koje je brutalno, ali na mjestu i istančane priče koja povezuje likove. Vidjeti kako svake minute unutar 60 minuta serije Frank Spivey koji biva opsjednut mladom (i ubojitom) Jenifer sve više fizički i psihički propada je poslastica za tijelo i dušu, ali iz prostog razloga što je Argento to sjajno uvezao. Iskreno, smatram da niko ne bi mogao neke stvari povezati kao on. Krvavo i zabavno.

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Inače, informacije radi, Showtime je obećao svakom režiseru da neće biti nikakvih cenzura na njihovim radovima, ali ipak, Argento je pretrpio dvije…cenzurisane su scene kad Jenifer daje usluge slinavog (kad kažem slinavog, mislim slinavog) felattia Franku i druga scena kad Jenifer jede penis jedne od svojih žrtava. Ipak, ”So Hideous in Love” dodatak na Jenifer DVD-u dopušta vam da pogledate i te sjajne scene.

Preporuka numero uno.

COVER ART:

INFO:

Sezona: 1
Epizoda: 4
Režiser: Dario Argento

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content