Masters of Horror: Cigarette Burns

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ne znam da li se iko sjeća filma ”In The Mouth of Madness” kojeg je režirao John Carpenter, ali eto, za rubriku ”Vjerovali ili ne” – ova epizoda Masters of Horror serijala nije prvi put da Carpenter miksa umjetnost, ludilo i nasilje u zanimljiv koktel drag srcu mom.

Kako je u filmu koji sam maloprije spomenuo trajala potraga za piscem knjige i knjigom, u ovom filmu ”neki novi klinac”, Kirby Sweetman, bivši ovisnik o heroinu i vlasnik malog kina, dobija ponudu od filmofila, gospodina Bellingera, da pronađe jednu jedinu kopiju tridesetak godina starog filma ”La Fin Absolue du Monde”, što bi u prijevodu sa francuskog na bosanski značilo ”Apsolutni kraj svijeta”.
Ipak, ne bi se tolika frka digla oko ovog filma da on nije imao samo jedno prikazivanje na kojem ga je vidjela jedna publika, koja je usred filma totalno odlijepila i počela se klati međusobno. Ko god je pogledao ovaj film, ili je mrtav ili je poludio. Ekipa filma je ili nestala ili mrtva. Kirby slijedi krvavi trag jedne jedine kopije, i upada u zamku iz koje se neće tako lako izvući…ako se uopće izvuče.

I ova epizoda, kao i Argentova ”Jenifer” mi je sjajno legla, jer ima pomalo Hellraiserovsku atmosferu, ako vam se da sjetiti nastavka Hellraiser serijala koji se zove ”Inferno” – da, to je ta pljunuta atmosfera, u kojoj glavni lik, kao i u ”Infernu” ne zna da li da vjeruje samom sebi. Šta je stvarno, a šta nije?

Moram priznati da me se jedna scena u ovom filmu aposlutno dojmila, a to je kada gospodin Bellinger pri samom kraju serije epizode poziva Kirbyija da vidi njegov film, i kad se ovaj približi projektoru, vidi da je Bellinger namotao svoja crijeva i ”pustio” ih preko projektora.

Pročitaj i ovo:  Dahmer: Prosta glorifikacija zla

Iako je ovo horror kakav svi volimo, pun obrata i zanimljivih likova, Carpenter se nije libio da unese malo umjetničkog duha u sve što me se posebno dojmilo, jer čovjek nije pretjerao. Sve je uradio krajnje dobro i kulturno, bez pretjerivanja kojem su skloni mnogi mladi režiseri koji kad skontaju jedan trik, ponavljaju ga milion puta.

Definitivno sjajna epizoda, a za sve vas, evo i malo zanimljivih podataka: u slučaju da niste znali, Cigarette Burns, ne znači ”Cigareta gori” u ovom slučaju, već su Cigarette Burns mali kružići koje ste mogli primjetiti u ćošku platna kad gledate film u kinu, što znači da se traka mijenja na tom mjestu.

Ko kaže da se ovdje ne može i naučiti par zanimljivih stvari?

COVER ART:

INFO:

Sezona: 1
Epizoda: 8
Režiser: John Carpenter

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »