Halloween (remake)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Znate svi ko je Rob Zombie? Ja sam se kao vrlo mlad upoznao sa njegovom muzikom, prije nego što je otišao u solo vode, svirao je u meni jednom od najboljih američkih rock senzacija, bendu ”White Zombie”. Onda je negdje u po frke, svaki drugi američki film imao neku od verzija Zombiejeve pjesme ”Dragula”. Poslije toga, Zombie je najavio odlazal u filmske vode i snimio dva horrora koji predvode modernu američku generaciju – ”House of 1000 Corpses” i ”The Devil’s Rejects”. Neću ovdje pričati o njegovim samostalnim ostvarenjima, ali o skrnavljenju remek-djela Johna Carpentera – imam par stvari da kažem.

Prvo, muka mi je gledati kako se skrnave djela zbog kojih ja dan-danas ne smijem zaspati u mraku kad sam sam kući. Sjećam se kad sam gledao originalni Halloween – lik Michael Myersa mi nije izlazio iz glave. Bio sam klinac, uplašen i stvarno duboko u meni se rodio strah od čovjeka koji je predstavljen kao čisto zlo. Nažalost, u novom filmu Michael Myers je utjelovljenje čistog cirkusa.

Rob Zombie se prihvatio misije koje se nije trebao prihvatiti niko, pa po mom mišljenju, ni Carpenter. Objašnjavanje ljubiteljima horrora zašto je Michael Myers postao ozloglašeni ubojica. Ne znam hoće li se neko složiti sa mnom…NE INTERESUJE NAS! Jednostavno, Zombie je uništio mistiku oko lika sa sablasnom bijelom maskom. Ne, nije me apsolutno interesovalo da je Michael Myers kao mali slušao Kiss, ubijao mačke, da mu je mama striptizeta, starija kćerka nimfomanka, a očuh manijakalna pijandura koja je Michaela zlostavljala na mentalnoj bazi i nazivala ga svake dvije minute ”peškirom”.

Da vam ne ispričam radnju od početka do kraja, reći ću samo da je u ovom filmu Michael Myers predstavljen kao emo (emotional) klinac koji ima problema sa samopouzdanjem (”volim maske, jer skrivaju moje ružno lice”, reče Myers) koji pukne, izmasakrira cijelu porodicu, bude zatvoren 15 godina u mentalnoj instituciji, a onda pobjegne. I vraća se u Haddonfield da pronađe svoju mlađu sestru.

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Prva stvar: Donald Pleasance je originalni Samuel Loomis, i za mene lično jedino lice koje je moglo utjeloviti lik Michaelovog doktora i čovjeka koji je savršeno kako svojim glasom, tako i facijalnom ekspresijom znao opisati šta je Michael Myers. Ništa protiv Malcolm McDowella, ali Donalda niko ne može zamijeniti!

Druga stvar: Michael Myers nema iskrzanu, modernu, SLIPKNOT masku. Ima bijelu, sablasnu masku od koje se ledi krv u žilama, masku koja ČISTOM ZLU daje ljudski oblik. I otkad Michael Myers ima dugu kosu? Ma otkad liči na Corey Taylora iz Slipknota???

Treća stvar: Michael Myers NE PRIČA! Michael Myers UBIJA. Nema psihologije. On je ubojica. Ko mu stane na put, ne može pobjeći. Osim Laurie Strode (Jamie Lee Curtis)!

Četvrta stvar: Ne prodajite mi novi film sa Michael Myersom tako što ćete u film staviti gomilu sisa, i žena koje umiru u seksualnoj ekstazi. To nije strašno. Žene treba da umru u agoniji. Istraumirane. Sve žrtve treba da umru tako.

Rob Zombie me ozbiljno naljutio. Stvarno. Ovakav shit od njega nisam očekivao, mislio da će bar malo sačuvati one strašne atmosfere iz prvog dijela. Nisu pomogli ni Danny Trejo, a ni legendarni Ken Foree (Dawn of The Dead), iako su savršeno odigrali svoje male, sitne uloge.

NE GLEDATI! (vjerujte, neće vam biti dobro nikako!)

P.S. Možda samo pogledati slike sa snimanja na kojima je Sheri Moon Zombie – mmmm…

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 2007
Režiser: Rob Zombie
Uloge: Sheri Moon Zombie, Danny Trejo, Malcolm McDowell, Sid Haig, Brad Dourif, Udo Kier, Tyler Mane, Daeg Faerch…
Autor teksta: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

1 komentar

  1. iskreno, potpuno se slazem sa tobom….. A propos svega sto si rekao………..
    Donald Pleasance – NEŠTO ŠTO SE VIŠE NIKADA NE MOŽE ZAMJENITI! Zalim sto taj covjek vise nije medju zivima…. Halloween 6 je nesto u cemu sam uzivao… Druga stvar, JAMIE LEE CURTIS je LAURIE STRODE i tu nema price………. Halloween H20 je takodje dobar……… Al brate, mogli su se potruditi u ovom REMAKE-u da makar nadju glumce i glumice koji VIZUELNO lice na LAURIE STRODE i SAMUEL LOOMIS-a!

    Samo su skrnavili tako dobar klasik……….za mene, HALLOWEEN iz 1978 je nesto nezamnjenjivo……… isto tako mislim i za HALLOWEEN 2!

    STETA STO SU OVAKO DOBRI DIJELOVI HALLOWEENa OTISLI U RUKE COVJEKU KOJI JE SVE USRAO!
    pozdrav drug

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content