Re-Animator

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Davne 1922. godine, američki pisac H.P. Lovercarft je napisao šestodijelni serijal ”Herbert West – ReAnimator”, da bi platio svoje račune. Sve do svoje smrti, Lovecraft se stidio svog dijela, nazivao ga crnom ovcom svoje karijere. Da je imao pojma da će 63 godine kasnije, Brian Yuzna (producent), Stuart Gordon (režija) i Dennis Paoli (scenarista) napraviti jedno veliko filmsko horror remek-djelo, dvaput bi razmislio prije pljuvanja po gospodinu Westu.

Radnja se dešava na Miskatonskom Univerzitetu u Arkhamu (sjajna Lovecraftova izmišljotina, koja je kasnije provlačila kroz još neka njegova dijela), gdje se normalnim studentima medicine pridružuje i Herbert West, pomalo čudan, ali i briljantan student koji je u Švicarskoj otkrio formulu za serum koja oživljava mrtvo tkivo. Naravno, pošto se igranje Boga ne prihvata nigdje u svijetu, ni mentalno, a ni fizički, nakon par ispada našeg dragog junaka, on se seli u Arkham kako bi tu nastavio rad na svom serumu.

Dan Cain je jedan od najboljih studenata medicine, u sretnoj vezi sa kćerkom dekana fakulteta. Međutim, stvari kreću naopako kada odluči iznajmiti sobu Herbertu Westu, koji ga želi uključiti u svoj eksperiment. Prvi zamorac testiranja seruma, koji je prelijepo flourescentno zelen, baš kako i ja lično zamišljam tajnovite tekućine, je Danova mrtva mačka, koja nakon ubrizgavanja seruma stvarno oživi, ali na jedan divno disfunkcionalan način. Scena krvi, i crijeva, i mačjeg krzna. I Westa koji se ne smiješi, nego je genijalno ozbiljan, sa licem ludog doktora koji je shvatio gdje se uputio, i u kojem smjeru je krenuo.

Stvari se dodatno komplikuju kada West nagovori Caina da ga ovaj ubaci u medicinsku mrtvačnicu zbog isprobavanja seruma na leševima. I, kad pomislite da ne može biti gore, West lopatom skine glavu sa ramena Dr.Hilla, čovjeka koji je poznat kao briljantan doktor i kao čovjek koji voli pokrasti ideje od drugih ljudi i pripisati ih sebi. Sa lešom na leđima, West postaje još luđi, i ubrizgava serum i tijelo i glavu Dr.Hilla. Rezultat je negativac koji otima Danovu djevojku zbog ispunjavanja svojih seksualnih fantazija (jedna od najluđih scena ikad) i osvajanja svijeta sa legijom oživljenih mrtvaca.

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Mislim da sam se dovoljno istrabunjao o radnji filma, a sad idemo na važnije stvari. Film je genijalan. Stvarno. Problem je što ga je teško naći u našim videotekama, nemoguće skoro, premda se mogu naći i stariji filmovi, a snimke sa interneta (dosta njih) su bezveze. Film je izašao i na DVD-u, i vjerujte, jedno je od rijetkih izdanja koje zaslužuje da ga kupite i posjedujete. Genijalnost i jednostavnost Paolijevog scenarija, koji je u sebi sadržao onu mračnu, ali i humorističnu ”Frankestein” atmosferu možete pojmiti tek kad film pogledate u potpunosti dva ili tri puta.

Iako smo navikli na koliko toliko loše glumce u trashinama, moram vam reći da je Jeffrey Combs, i to nez razloga, jedan od najboljih glumaca koje ćete ikada vidjeti na vašem malom ekranu. Kao uvrnuti Dr. West, Combs je napravio sintezu manijakalnog i genijalnog, tmurnog i duhovitog, nešto što rijetko kome polazi za rukom. Njegovo lice, pokreti i način na koji izgovara rečenice su nešto neprevaziđeno. Ni ostatak glumačke postave nije loš (naprotiv, odlični su!), ali kad imate jednog glumca koji je toliko karakterističan, kao da je rođen za tu ulogu, u ovom slučaju Combs, svi ostali postaju male sjenke u odnosu na njega.

Mrtvaci i serumi moraju uključivati određenu dozu nasilja – i, da…ovdje ga ima napretek. Kidanje glava, vađenje utroba, odgriženi vratovi, 25 galona prolivene krvi (istina!), u atmosferi mrtvačnice i mračnog podruma preuređenog u doktorsku ordinaciju, dokusurit će vas na brzinu. Par Evil Dead momenata, kao npr. leteće samosvjesno debelo crijevo (!!!) nasmijat će vas do suza.

Ovako, zbrajamo bodove – sjajni karakterni glumci, krv, nasilje, leševi, oživvljeni leševi, ubijanje, doktorska atmosfera, štih Frankensteina, samo jedna scena golotinje / brdo nasilnih scena (ovo je samo omjera radi, I like this omjer :)) i još puno toga, donose Re-Animatoru čistu desetku, u čitav somun sa više luka (dodajte i kajmak ako volite). Jednostavno, obavezno pogledati ako već niste, i NIKAKO nemojte gledati nastavke dok ne pogledati prvi dio!

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 1985
Režiser: Stuart Gordon
Uloge: Jeffrey Combs, Bruce Abbot, David Gale, Barbara Crampton
Autor teksta: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content