Rocky Balboa

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Imao sam izuzetnu čast i zadovoljstvo pogledati novo i (čini se) zadnje izdanje iz Rocky franšize. Priča o Rockyju Balboi, američkom bokseru koji je snagom svoje volje uspio da osvoji sve što se osvojiti dalo, dobiti dijete, osvojiti ženu svog srca, nastavlja se u šestom dijelu koji je, meni za čudo, remek djelo!!!

Face it, niko nije očekivao ovakvog Talijanskog Pastuha, Sylvester Stallone se vratio korijenima – sam je napisao scenarij, režirao film i glumio glavnu ulogu.

Ne želim vam otkrivati radnju filma, jer jednostavno neću nikome kvariti užitak gledanja, ali ću vam ipak reći riječ-dvije o filmu. Rocky, u svojim 50tim, vraća se u ring još jednom kako bi utažio svoju strast za borbom. U šestom dijelu, njegov protivnik je svjetski šampion Mason ”The Line” Dixon, čovjek čija popularnost pada vrtoglavom brzinom, uprkos njegovom talentu. Dixonovi manageri za njega bookiraju samo loše mečeve, sa lošim borcima, te kontroverza vezana za ”namještanje” mečeva izaziva u javnosti podijeljena mišljenja u vezi Dixonovih sposobnosti. Kada lokalna televizijska stanica napravi simulaciju nazvanu ”Will VS Skill” u kojoj su usporedili Balbou i Dixona u kompjuterski generisanom meču, i Balboa pobijedi, Dixon se poželi napiti njegove krvi, manageri trljaju ruke zbog mogućnosti zarade, a vječno naivni Rocky, sada sa par bora više na licu, pristaje na borbu.

Povratak Stu Nahana, glumca koji je u prvom dijelu glumio trenera Apollo Creeda i legendarnog Burt Younga, koji je ponovo fascinantno odigrao ulogu Paulija će vas vratiti u neke druge dane, kada je Stallone bio pojam za kvalitetu, i kada si bio papak ako nisi gledao Rockyja, Ramba ili Arnoldovog Commanda.

Kroz film se isprepliće i Rockyjeva emotivna strana, koja čini još jednu priču, zatim odnos oca i sina, koji je sada već odrastao momak koji pokušava izaći iz očeve sjene, ali mu to ne uspijeva, a na traci su se našli i neki likovi koji su sjajno integrisani u samu radnju.

Pročitaj i ovo:  Saw X: Odlični Tobin Bell u donekle zabavnom filmu

Film je zadržao onaj isti feeling koji nam je svima trebao – Rocky i dalje govori prostim rečenicama, i dalje prosipa svoje retardirane fore, i dalje je onaj isti rmpalija mekane duše – zato ga i treba voljeti. Drago mi je što film nije amerikaniziran na način na koji je većina filmova danas urađeno, nema borbe sa patriotizmom u srcu, nema preseravanja, samo priča o jednom čovjeku koji ne može pobijediti svoju strast, koji živi svoja sjećanja i koji se toga ne stidi.

Pogledajte film, moram vam se svidjeti. Za mene je ovo povratak na prvog Rockyja, sušta genijalnost, koja će vam prirasti srcu odmah, ako imate imalo ljubavi za klasike bilo koje vrste. A Rocky je klasik, inače ne bi bio uzor iz djetinjstva mnogih…I naravno, koga ne interesuje ishod meča sa Dixonom?

The only kind of repect that matters is self-respect. – Rocky Balboa

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 2006
Režiser: Sylvester Stallone
Uloge: Sylvester Stallone, Stu Nahan, Burt Young…
Autor teksta: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content