Gothërfall – Blacksphere Architecture

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Uvijek mi je drago dobiti na recenziju debi izdanje nekog benda. Još kad me to izdanje oduševi, često se zna desiti da sjedim na iglama i čekam povratnički udar u vidu drugog albuma.

Bend Gotherfall dolazi iz Kanade, i za sebe kažu da sviraju žanr koji su sami kreirali – META BLACK METAL.

Sigurno se pitate šta je to meta kraj imena black metal, a Gotherfall objašnjava da je taj spoj pojmova tu da pojasni da Gottherfall svira ”uzvišeni black metal”. I prije nego što počnete hrakati po bendu, recenziji, meni i izdanju, dopustite da vam kažem još par riječi prije nego što krenem na recenziranje izdanja. I ja sam mislio da je ovo jedan obični pederluk, ali kad sam pročitao objašnjenje koje je bend dao, svidjelo mi se i na kraju sam odlučio poštovati terminologiju kojom se bend koristi.

Bend kaže da ne želi da ga se miješa sa black metal noir bendovima kao što je Burzum, jer je black evoluirao u nešto drugačije, i misle da bi bilo bespotrebno trpati sve bendove koji vrište u jedan žanr. Također kažu da black metal u nazivu njihovog žanra stoji samo radi inspiracije koju su članovi benda dobili od black metal giganata kakvi su Burzum, Darkthrone itd. Apsolutno se slažem sa njihovim navođenjem, jer smatram da neke stvari ipak treba razgraničiti barem u terminologiji, kako se ne bi desilo da čovjek koji prvi put čuje ovakvu vrtu black metala na internetu dobije preporuku na fazon Burzuma, i da se razočara u žanr. Razlike moramo poštovati, jer htjeli ne htjeli, one su tu.

E, hajdemo sad malo na priču o ovom izdanju. Album sadrži 11 pjesama, i sjajan je atmosferični black metal sa simfonijskim dionicama. Strukture pjesama su komplikovane, vokalske dionice su kombinacija gutturala i screama, iako prednjači potonji, što je meni ujedno draže ako pričamo o black metalu.

Pročitaj i ovo:  Top 10+ najboljih izdanja 2023. godine (Matea Lacmanović)

Mana je činjenica da su tekstovi većinom na francuskom, što meni ide na živce, jer volim znati o čemu bend pjeva, a da ne moram rokati po Googleu i tražiti prijevode. Ono što je stvarno fascinantno je čitav package i dizajn CD-a, vidljivo je da je Gotherfall uložio puno truda u vizuelni dojam, a ja sam na recenziji imao Limited Izdanje koje sadrži OGROMAN booklet, naljepnicu i trzalicu sa logom benda. Lijepa stvar za kolekcionare i fanove, mora se priznati.

Kada bi bend uporedio sa nekim već afirmisanim bendom, onda mi prvo na pamet pada Cradle of Filth, prvo zbog klavijaturnih dionica, drugo zbog imagea, ali ima tu svega, Anorexia Nervose, Emperora, Dark Funerala…Fanovi navedenih bendova, i određenih njihovih izdanja, mogli bi naći nešto zanimljivo na ovom CD-u. Ljubitelju raw black metala ovdje nemaju šta tražiti, jer ovo nije to.

Dobro debi izdanje, i još iz Kanade, odakle nisam čuo baš puno black bendova. Gotherfallu se smiješi svijetla budućnost na stranicama knjige metala, jer kombiniraju simfoniju i black metal + odličan image, što je danas, nažalost, postalo puno važnije od same sadržine plastike koja nam se vrti u playerima.

U produkciji neću reći ni riječi, savršentvo A klase…čekamo drugo izdanje, ako bude na tragu prvog, mogu reći da će svi fanovi benda i samo žanra zadovoljno trljati ruke.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Gothërfall
Ime albuma: Blacksphere Architecture
Izdavač: Hybrid Musik
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.gotherfall.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content