Najbolja izdanja 2022. godine (Đorđe Ilić)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

najbolja izdanja

Odlazeća 2022. samo je još jeziviji nastavak prethodne dve.

Nakon pandemije i stapanja 2020. i 2021. godine u jednu, 24. februara smo konačno videli da je car go, a u novembru se desio najveći sportski događaj ikada, u temelje kojeg su svoje kosti ugradili nadničari iz Nepala, Bangladeša i ko zna odakle sve ne.

U večnost su krajem godine otišli neki ljudi koji su deo pank istorije. I pored svog tog zla naš mehur i dalje daje znake života, gomila izdanja i mnogo DIY etiketa. Ovo će biti moj kratki osvrt na ono što mi se svidelo u poslednjih 365 dana.

Bilo je i lepih stvari. Gomila koncerata i novih poznanstava krunisanih sjajnim druženjima (provod na festivalima Ljubav i bes, To Be Punk, gigovi u Domu B-612). Zahvaljujući ljubaznosti i poverenju druga Šarana neke svoje utiske mogu da iznesem na ovom portalu.

Nisam ljubitelj striminga, pa ću se ograničiti na izdanja koja sam držao u rukama i slušao analogno. Izuzetno mi je drago što gotovo polovinu liste čine bendovi sa prostora koji ja još uvek doživljavam kao jugoslovenski u duhovnom i kulturnom smislu.

Mojih top 10 izdanja objavljenih u 2022. godini su…

Syndrome 81 – Prisons Imaginaires

Apsolutni pobednik kada se radi o 2022. godini. Prvo dugosvirajuće izdanje pankera iz Bresta. Melanholični Oi na francuski način. Dokaz da provincija može da bude kapitol. Kada te okružuju recesija i propast, kada sjaj grada postoji samo u pričama koje prekraćuju vreme u sumornim kafanama, kreativnost je reakcija koja rezultira ovakvom mjuzom. Izdanje potpisuju Destructure i Sabotage. Preporuka.

Rotten Mind – Unflavored

“Unflavored” je topla preporuka. Opširnije na recenziji objavljenoj na ISK.

Rotten Mind – Unflavored: Vreme za pank lektiru

The Chats – Get Fucked

Nova velika stvar iz Australije. Na prvu provališ da bend dolazi odatle. Kao i mnogi australijski bendovi, imaju specifičan zvuk, neku kombinaciju pab roka i panka ubrzanog do maksimuma, sa suludim tekstovima koji su usmereni na lokalna dešavanja u Brizbejnu, odakle ova trojka dolazi.

Treba baš da budeš skrnavac vrhunskog nivoa da bi ti zabranili ulazak u sve kafane u gradu. Eto, njima je (navodno) to pošlo za rukom.

Uz specifičan imidž, surferski stajling sa pažljivo odnegovanim repovima na kojima bi im pozavideo i bundesligaški fudbaler sredinom osamdesetih, The Chats su križanci pokojnog/rahmetli Vilka Džonsona i The Saints-a koje produciraju AC/DC uz asistenciju Rose Tatooa. Pank koji ostavlja bez daha. Izdanje Bargain Bin Records.

Ultra Sect – Echoes From The Past

Još jedan EP kalifornijskih skinsa, ovog puta na dvanaest inča u izdanju Contra Records i Turn Up The Oi! Recordsa. Nema greške. Energično, himnično i moćno, ovo je oi u svom punom sjaju. Nakon snimanja pojačani su još jednom gitarom, pa su sada četvorka i to zvuči još nadrkanije. Ko voli ovaj stil, treba da overi obavezno.

Brux – One For You

Još jedan preteran bend iz glavnog grada Katalonije. Melanholični Oi iznad kojeg lebdi astralna projekcija neprežaljenog Blitza. Angažovano i besno sa vokalom koji deluje kao instrument koji daje neophodnu uverljivost. Bend koji objavi demo sa deset pesama i ovakav sedmoinčni vinil sam sebi nameće previsoke standarde. Mendeku Diskak zna šta je kvalitet.

Kpax! – S/T

Imam poseban odnos prema ovom bendu. Poslednji koncert pred pandemiju i jedan od prvih nakon pandemije. S/T je objavljen najpre na kaseti, a zatim i na ploči sa potpisom Doomtown Recordsa.

Energični post pank sa Oi stavom, melanholija i snaga, na stejdžu hipnotišući atraktivni. Aktivni i angažovani, trenutno jedan od najbitnijih bendova sa kulturnog prostora kojem pripadamo. Ako voliš Litovsk ili Chain Cult, to je to. Pitere takođe jer gitarske deonice jako liče na rifove tog legendarnog benda, sa zaraznim pesmama koje ulaze u uši brže od novog hita Đanija Familije.

Posebno dobar momenat na nastupima je njihova obrada pokojne Zane, pesma “Voz” koja se nije našla na ovom izdanju. Spektakl.

Statico – Il Nostro Cimitero

Najbolje HC izdanje ove godine. Meni taj način izražavanja nije primarna oblast interesovanja, ali ovo je što bi rekli u Vojvodini – štogod. Sedam inča školskog primera kvalitetnog HC-a.

Preiskusna ekipa zna da u 10 minuta i pet pesama energijom , brzinom i iskrenošću oduva. Bez eksperimentisanja i iz srca, prosto teraju da okrećeš vinil sa A na B i tako u nedogled. Koncertno briljantni, jednako ubedljivi kao u studiju. Objavio Refuse Records ocjena 10/10+.

Mižerija – S/T

Još jedno fenomenalno istoimeno izdanje Doomtown Recordsa. Ljubav na prvo slušanje. Prvo kaseta, a zatim i singlica sa jednom pesmom više. Na moju veliku žalost, ekipu iz Zadra nisam (dosad) uhvatio uživo.

Sjajna kombinacija anarho panka i popične razigranosti, sa snažnim pečatom jugosinta i darkvejva. Angažovani i slobodni, Mižerija je osvojila prostor koji zaslužuje. Nadam se da će uskoro taj prostor biti premali jer su kvalitet i otvorenost neupitni. Pored basketa kao najpoznatijeg zadarskog brenda, ovaj grad treba prepoznavati i kroz rad Nigdjezemske. Bravo za Mižeriju.

Wasted – Modern Lie

Novi album Wasteda samo potvrđuje ono što su radili ranije. Recenzija za ISK na linku ispod.

Wasted – Modern Lie: Finski pank istine

Still Bleeding – Antagonize

Novosadski majstori koji u nogama imaju više mečeva od portugalske reprezentacije konačno su objavili drugi 7” EP. Odličan hardcore koji je za razliku od prvog sa tek neznatnim naznakama surf gitarskih deonica ala Night Birds i bliže nabadačkom hardkoru. Na odličan način momci su ulepšali kraj godine. Bend koji jako volim da čujem i gajim duboko poštovanje ka njima jer su pravi borci za scenu.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Đorđe Ilić
Đorđe Ilićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Đorđe, stara pankerska njuška, lokacija Šabac. Piše i za Out of The Darkness u kojem je otkrio podcast Pank Trepezarija, a onda i ISK.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content