Wasted – Modern Lie: Finski pank istine

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

wasted modern lie

Super je kada kao iskusan slušalac panka, neograničen klinačkim kategorizacijama i predrasudama, provališ bend koji postoji preko dve decenije, a prošao ti je ispod radara, .

Uvek sam bio naklonjen bendovima kakav je Wasted, i scenama gde je sam aktivizam i politički stav neodvojivi deo samog muzičkog akta i stvaralaštva. Wasted je banda koja dolazi iz Finske, i ako je verovati bazi Discogsa, ovo im je sedmo dugosvirajuće izdanje. Pristojan digipack sa zanimljivim omotom objavljen je pod etiketama Sabotage Records i Combat Rock Industry.

Tekstovi govore o onome što mi najlevlje od centra, odrasli na koktelu radničkih plata i nepravde doživljavamo kao svoje. Od uvodne “Break You” pa do završne “Cut The Cord” tematski se smjenjuju ratovi, klasne podele i poniženja, depresije, nemogućnost delovanja kada se život po hiljaditi put ispiša po tebi, kritike seksizma i mačo sranja, rovova i besmislenog ubijanja. Sve pošasti i tragedije modernog svijeta teme su konstantnog promišljanja kroz tekstove na engleskom jeziku.

Ovo su stavovi koji su deo mog ljudskog i kulturološkog koda, svih nas koji smo izgleda teška manjina kada ne svršavamo na zvuke nacionalnih himni i vijorenje svetih barjaka koji na ovim prostorima znače povod za još jedno sranje i povratak u devetnaesti vek.

Ovo je jedna punokrvna, zdrava pank priča. Vešto kombinuju stilove; od old school punka,  približavajući se na momente street panku i prelazeći u sada tako aktuelan post pank. Uz karakterističan skandinavski trip umeju i da zarokerišu, prave jednu zanimljivu zvučnu pozadinu koja se može okarakterisati i kao soundtrack vremena koje je sve samo ne idealno za život u njemu.

Refreni su pamtljivi, na momente bi legao i neki sing-along, ali i bez toga sve to zvuči jako dobro. Gitara reži i kao da tera bas liniju da je gura dok ne iskoče sklopke i pojačala prestanu da daju znake života. Ville Rönkkö glasom i harizmom privlači i hipnotiše. Zvuči kao punk gospel, prizivajući otvaranje novih nivoa svesti.

Pročitaj i ovo:  Śmierć – Paranoja: Švedski d-beat sa dušom Poljske

Ako neko traži neka artistička i inovativna produkcijska i muzička rešenja teško da će to pronaći u ovih deset pesama. Ovo je jednostavna i obilna doza poletnog i beskompromisnog punk rocka. I meni je to dovoljno.

Đorđe Ilić
Đorđe Ilićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Đorđe, stara pankerska njuška, lokacija Šabac. Piše i za Out of The Darkness u kojem je otkrio podcast Pank Trepezarija, a onda i ISK.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »