Gremlins

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sharanova uvodna riječ…

Napokon smo dobili i novog člana ekipe, mladi Dženan aka Scorpio. Ovo je njegova prva recenzija, i nadam se da ćemo imati priliku svi da ih čitamo češće. Scorpio je recenzirao jedan fin filmić koji je bio prikazan na Giallo Ćevap Drive-Inu. Čitajte dalje, Scorpio, dobrodošao u ekipu!

Eh, evo jednog filma koji nam fino govori kako trebamo čuvati duh praznika, kako su dotični fini i sve naj naj. Ali, djevojka glavnog lika je po meni dala najbolji opis praznika danas: “Dok jedni slave, drugi režu vene”. Iz neba pa u rebra; trash ljudi:)

Ok, sad ozbiljno – ovo je jedna sasvim obična priča o malim neobičnim stvorenjima u jednoj običnoj američkoj porodici u jednom običnom malenom američkom gradiću. Za vrijeme Božića, naravno. Otac svom sinu na poklon donosi Gizma, malenog, kako ga starac iz kineske četvrti naziva, mogwaija. Gizmo me neodoljivo podsjeća na Yodu iz Star Warsa, a iako izgleda “cute”, po opasnosti je tu negdje sa Yodom. Tri zlatna pravila za održavanje Gizma su: držati ga dalje od jakog svjetla, od vode i od hrane (samo iza ponoći). Koliko ja znam gremlini su poslije ljudi i papagaja (i vrana?) prva vrsta koja može govoriti, a to čine na jako iritantan/cute način, zavisno od gledišta. Najviše ćete se naslušati fraza tipa: “Strong light, strong light!” ili rastavljanja pojmova na slogove “Waaa-teeer”, “Gizmo poo-poo”, ali ubjedljivo su najgori kada ih se pospe vodom. Ustvari griješim. Najgori su kada ulete u pub i počnu se opijati. Ni bosanska kafana sa turbo-folk shanerima im nije ravna, od razbijanja čaša, kartanja, genijalne scene sa gremlinom egzibicionistom, preko “sijevanja” utoka – sve je tu (osim pevaljke, ali Gremlini svakako bolje pjevaju).

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Iako je konkurencija jaka: pijani šerif i njegov pomoćnik, otac pronalazač (stvari tipa bezdimne pepeljare, sprave za razbijanje jaja i sl.), zatim tamnoputi doktor (obratite pažnju na scenu sa inekcijom), klasično mudar i star Kinez i klasično stara i dosadna baba, po meni je najbolje odglumljena uloga dječakove mame. Samo da vidite taj trash preobražaj iz domaćice u “cold-blooded alien exterminatora” – ova scene se ne zaboravlja. Specijalnih efekata baš i nije bilo, gremlini su predstavljeni lutkama i nisu nešto strašno strašni. Možda djeci, a pogotovo kada vide izlijeganje, dok iz čahure izlazi dim, naravno, ili kada jedan upadne u vodu, a ona počne ključati i svjetliti fluorescentnim bojama. Nasilnih scena ima, ali nisu završene, npr. nećete vidjeti šta bude sa parom kojeg ubije ralica ili sa babom kojoj gremlini sabotiraju “lift”. Cenzura valjda.

Još samo malo zanovijetanja pred kraj – otkad je zapaljena šibica “strong light” i otkad se motorke prodaju na odjelu sa sportskom opremom? Nebitno. A vi prigušite svjetla u domu ako vam se pokvari TV ili mašina za veš i potražite Gremline. Šta ćete dalje sa njima je samo na vama.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 1984
Režiser: Joe Dante
Uloge: Hoyt Axton, John Louie, Keye Luke, Don Steele, Arnie Moore…
Autor teksta: Scorpio

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content