Back To The Future

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Spielberg. Šta više reći? Samo on može otvoriti film scenom u kojoj mašina otvara konzervu sa hranom za pse, istu istresa u odgovarajuću zdjelu i nakon toga je baca u smeće. Ni kasnije neće biti ništa bolje – glavni lik tu negdje na početku filma spaja gitaru-igračku na, malo je reći ogromno, neispravno pojačalo. Jednom pogađajte šta se desi poslije.

Marty je sasvim običan američki mladić, jako sličan svom ocu po ponašanju – a to bi značilo poprilično smotan, bez pretjeranog samopouzdanja i zabušant u školi. Najbolji prijatelj mu je Doc, lokalni naučnik i pronalazač kojeg okolina izbjegava zbog čudnovatosti. Sve nevolje počinju kada Doc otkrije vremeplov i pozove Martya da ga isprobaju. Tada na scenu stupaju libijski teroristi sa kalašnjikovima i arafatkama na glavama. Kako i zašto? Pa pogledajte film.

Darth Vader dolazi sa Vulkana? Hau jes nou. Svašta ćete vidjeti u filmu. Od teroriziranja “stanovnika” pedesetih Van Halenom pa do “zamalo” incesta, a meni se stvarno nije dalo razmišljati o jednom vremenskom loop-u koji se desi/dešava/dešavao se u filmu. Gluma je izuzetno dobra, od maminog upucavanja vlastitom sinu 30 godina u prošlosti, preko kafanskih i školskih tuča pa sve do vrhunca – Martyevog fenomenalnog sviranja gitare (obratiti pažnju na facu molim lijepo). Tu scenu dugo neću zaboraviti. Muzika sasvim odgovara atmosferi filma, a najbolje scene su sa već spomenutim Van Halenom i ona kada Marty svira na plesnom takmičenju. Od nekog početnog bluza sve završi na hard-rock riffovima, a lica ljudi iz pedesetih sve govore kao i Marty: “Vidim da još niste spremni za ovo”. Specijalni efekti su jednostavno trash, a to kažem ja koji živim u 21. vijeku pa imam sreću da gledam remake King Konga iz WETA studija sa Novog Zelanda. Jah. O Novom Zelandu i Peteru Jacksonu drugi put. Samo primjetite vatrene tragove od guma na asfaltu, kao i onaj trash dim koji izlazi iz kamiona dok se dotični otvara, a u njemu je automobil koji ide na plutonijum. Tja, valjda plutonijum sagorjeva kao i benzin, šta li. 80’s trash ljudi.

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Okupite društvo, napravite kokice i uživajte u filmu, ili jednostavno budite redovniji na Giallo Ćevap portalu. Vidimo se u Bocku:)

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 1985
Režiser: Robert Zemeckis
Uloge: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover…
Autor teksta: Scorpio

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content