Filozofi panka – četrdeset godina Bad Religiona

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

bad religion

Historija muzike zacementirala je Bad Religion kao najvažniji element panka na globalnom nivou nakon albuma Suffer iz 1988. godine. Da nije bilo Bad Religiona i ovog albuma, možda ne bi bilo panka uopšte, barem ne ovakvog kakvog poznajemo danas. Nakon početne decenije rasta i euforije, pank se našao u ozbiljnoj krizi sredinom osamdesetih, a ovaj album je bio adrenalinska injekcija koju je žanr trebao. Bad Religion se tad lansirao u Evropu i ostatak svijeta, a primjer najveće uzdanice Epitaph Recordsa su slijedili mnogi veliki bendovi devedesetih, NOFX, Rancid, Green Day i The Offspring, između ostalih.

Ukoliko bi trebalo konciznije pojasniti zašto je Bad Religion jedan od najvažnijih (pank) bendova ikad, dalo bi se reći da je taj status stečen na osnovu intelekta i društvene odgovornosti. Prvi val panka je bio protiv – protiv kapitalizma, rasizma, nacionalizma, države, imperijalizma, policije, autoriteta, naci-fašizma, boga i religije. S druge strane, Bad Religion se koristio drugačijim sredstvima borbe, te su oni bili za – za razum, nauku, prosvjetiteljstvo i humanizam.

Taj stav se nije promijenio ni nakon 40 godina aktivnog postojanja i rada, pa njihova djela ukorak prate njihove riječi i ove godine. Krajem aprila 2020. godine, dok je većina svijeta odbijala da prihvati dalekosežne posljedice pandemije i vrištala za povratkom u “normalno” stanje, Bad Religion su, u skladu sa naukom i zdravim razumom, postupili najodgovornije i otkazali sve svoje predstojeće nastupe zakazane za ovu godinu, uključujući i onaj koji je trebao biti održan u avgustu 2020. godine u Ljubljani, a koji je trebala pohoditi ekipa našeg magazina.

Početkom avgusta su objavili simfonijsko reizdanje pjesme Faith Alone koje su opisali kao simfonijski pledoaje razumu. Ista pjesma je 2015. godine poslužila kao tema knjige  Population Wars i doživjela akustičnu verziju u izvedbi vokala Grega Graffina. Gitarista Brett Gurewitz je tom prilikom izjavio: “Mislim da poruka Faith Alone zaista rezonira sa svime što se trenutno događa. Rasna nepravda, Trump, pandemija COVID-a, odbacivanje nauke, nijedna od ovih stvari ne može se riješiti guranjem glave u pijesak. Oduvijek smo vjerovali da se problemi mogu riješiti razumom i djelovanjem, a ne vjerom i molitvom. To je ono o čemu smo pisali od nastanka benda.”

Sredinom avgusta karijera je zaokružena u autobiografskoj knjizi Do What You Want: The Story of Bad Religion. Istoimena numera iz 1988. godine najbolje sumira filozofiju ovoga benda, ako je vjerovati riječima basiste Jaya Bentleya. U saradnji sa Jimom Rulandom, četvorka Graffin, Gurewitz, Bentley i Baker otkriva uspone i padove iz četrdesetogodišnje karijere benda, od njihovih početaka kada su kao tinejdžeri eksperimentisali u garaži naziva Paklena rupa, pa sve do glavnih svjetskih muzičkih festivala, posljednjeg albuma Age of Unreason i pandemije. Knjiga uključuje i rijetke fotografije, arhivsku građu i posve nove intervjue sa bivšim članovima i poznatim prijateljima.

Sredinom oktobra, u jeku predizborne kampanje za predsjednika SAD-a, Bad Religion objavljuje What We Are Standing For. Iako je već svakome jasno za kakve ideje se Bad Religion svih ovih godina bori, ovom pjesmom su jasno iskazali podršku i suosjećanje sa profesionalnim sportistima i drugima koji su protestovali zbog policijske brutalnosti i rasizma, ali da i svi njihovi fanovi trebaju zauzeti stav, ne biti stanovnici sive zone i neutralni. “U vremenima plemenskog nacionalizma, neslaganje kao forma političkog govora od vitalne je važnosti za demokratiju”, izjavit će Brett Gurewitz.

Jučer je Bad Religion počeo zaključivati godinu sa četverodijelnim serijalom koncerata Decades. Svaka epizoda će se fokusati na jedno desetljeće njihove karijere. Prva epizoda je pokrila karijeru osamdesetih i emitovana je 12. decembra, druga epizoda će pratiti devedesete i bit će emitovana 19. decembra, treća epizoda će pratiti početak novog milenija sve do 2010. i bit će emitovana 26. decembra, a posljednja period od 2010. godine do danas, te ćemo je pogledati 2. januara 2021. godine.

Koncertna serija se emituje putem NoCap platforme. Pošto su svirke, koncerti i festivali otkazani i ne znamo sa sigurnošću kada će se početi održavati opet, moramo ovako pomoći muzičke izvođače koje rado slušamo. Znam, nije to to, ali kako sam napisao ranije, hajde da trošenjem novca damo glas za svijet kakav želimo, podržimo drage nam autore, izvođače i festivale, i da zajedno prebrodimo ovo s(t)ranje.

Uzimajući u obzir godine, porodične i profesionalne obaveze, za nadati se da pandemija i pauza neće sjebati Bad Religion do te mjere da prastanu stvarati i svirati. Filozofi panka  nisu samo običan bend, već prijeko potrebna fakta, inspiracija starijim, ali i klincima koji tek otkrivaju ovaj žanr.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content