Napustio nas je Eddie Van Halen

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

eddie van halen
Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images

Legendarni gitarista Eddie Van Halen preminuo je jučer u šezdeset i petoj godini života, izgubivši bitku sa rakom grla sa kojim se borio posljednjih pet godina. Vijest o smrti svog oca prenio je Wolf Van Halen na svojim profilima na društvenim mrežama.

Eddie Van Halen je osnivač grupe Van Halen, zajedno sa bratom Alexom na bubnjevima i pjevačem Davidom Lee Rothom. Njigove inovacije na polju sviranja električne gitare zauvijek su promijenile pristup sviranju hard rocka i heavy metala, a divlji scenski nastupi, akrocije na bini, kao i konzumiranje različitih opijata u toku dugogodišnje karijere često su uzrokovali zdravstvene probleme. Tako je još 2000 godine Eddieju Van Halenu bio dijagnosticiran rak jezika koji je uspješno pobijedio. Van Halenova teorija je bila da je rak uzrokovan činjenicom da je u ustima uvijek držao metalne trzalice.

Dosta članova generacije koja je odrastala uz muziku Michaela Jacksona sjetit će se Van Halenovog učestvovanja na hitu “Beat it” koji je ostao poznat po zaraznom riffu i nevjerovatnoj solo dionici Van Halena. Priča o pjesmi je još luđa kada se uzme u obzir da je Van Halenu trebalo manje od sat vremena da osmisli i snimi svoj solo u studiju, a da je u procesu snimanja čak i prearanžirao pjesmu, što je Michaelu Jacksonu iznimno svidjelo, te je takav aranžman pjesme i ostao. Eddie Van Halen nije potpisan na pjesmi, ne pojavljuje se na spotu i nikad nije primio finansijsku kompenzaciju za svoj rad.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content