Demons 2

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

UPOZORENJE! MOŽE SADRŽAVATI SPOILERE!

Čuda se dešavaju, čak i meni koji sam ljubitelj niskobudžetnog i padam na klasike prostetike i gumiranih specijalnih efekata. Iako sam prvi dio Demons serijala gledao davno, davno (recenzija je napisana 2006. godine), drugi dio sam pogledao tek sinoć, zadnjih dvadeset minuta filma dovršio jutros i odlučio da napišem nešto više o nastavku.

Ako ste imali priliku gledati prvi dio, znate da je u pitanju talijanska ubber splatter trash komedija o kinu u kojem posjetitelji na jednoj od projekcija budu napadnuti od hrpe kreatura koje su demoni, a ponašaju se kao zombiji – komadaju žrtve i demonsku zarazu prenose grebanjem. Veoma zabavan film nastao pod producentskom palicom Daria Argenta i režiserskom palijom Lamberta Bave. Ista ekipa se okupila i na snimanju drugog dijela koji nam donosi priču o čeličnoj neprobojnoj zgradi u kojoj stanuju bogatuni i njihova djeca, a koja izgledom i sadržajem podosta podsjeća na sarajevski Bosmal (ko zna, zna o čemu pričam). Uglavnom, na televiziji se prikazuje dokumentarno-igrani film o demonima koji obrađuje temu prvog filma i raznorazni članovi raznoraznih porodica pomno prate dokumentarac, sve dok jedan od demona u najboljem maniru trash horrora ne iskoči iz televizora, prikolje jednu od stanarki i tu kreće opšti haos na koji se i svodi radnja filma – svi su potrošna roba i samo je jedan cilj – POKUŠATI pobjeći, jer pobjeći se ne može.

Zgrada kakva jeste, automatski se zaključava u slučaju problema, tako da hrpe likova ostaju na različitim spratovima – u teretani se nalazi hrpa nabildanih, nauljenih frajera koje predvodi brkati crnac u narandžastom trikou. Na spratovima se nalazi trudnica u devetom mjesecu koja radi nenormalne vježbe razgibavanja i njen muž štreber koji je završio kurs spasavanja što mu dobro dođe na samom kraju filma. Upoznajemo i dernek na kojem se razmaženo derište, mala Sally dernja i vrišti na svoje goste. Kao što vidite, galerija likova koji su rezultat očito alkoholiziranog noćnog brain-storminga kreatora filma.

Pročitaj i ovo:  Saw X: Odlični Tobin Bell u donekle zabavnom filmu

Sam film ne pruža radnjom ništa posebno, ali besmislenost istog vas tjera da ga pogledate do kraja, kao i ponovo genijalni kostimi i maske demona. Ovdje nema kompjutera, sve je guma, lutke i prostetika, tako da oni koji vole ovakve vrste efekata – ovo je film za vas. Možda jedna od najsmiješnih besmislenosti je scena kada skupina bildera na čelu sa brkom u trikou završi u garaži i nabildani frajeri počnu prevrtati automobile, praviti barikade, a brko odjednom osvane sa sačmaricom i redenikom metaka (?!?) dok njegove kolege bez ikakvog smisla NIODAKLE počinju praviti Molotovljeve koktele (?!??!?).

Smiješno, besmisleno i definitivno ne za svakoga – ako su Vam se svidjeli prvi Demoni, nema razloga da ne pogledate i nastavak.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Italija
Godina: 1986
Režiser: Lamberto Bava
Uloge: David Edwin Bright, Nancy Brili, Coralina Cataldi-Tassoni…

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content