Dance With The Dead – Driven To Madness: Adrenalinsko darksynth iskustvo

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

dance with the dead

Metalci vole synthwave, i utjecaj heavy metal kulture na svijetu synthwavea nije neuobičajen. Jedan od najreprezentativnijih primjera te sinergije je duo Dance With The Dead koji čine Justin Pointer i Tony Kim.

Ova Bandcamp senzacija je 10. januara objavila novi album “Driven To Madness”. Razlog zbog kojeg nisu nastavili saradnju sa Neuropa Records nije poznat, ali samoobjavljivanje nije nešto što im je strano – tako je svjetlo dana ugledala većina njihovih studijskih materijala. Šesti album u diskografskom nizu stiže nakon četverogodišnje pauze i nasljednik je voljenog “Loved To Death”.

Album otvara “March of The Dead” koja zvuči kao iznimno solidna muzička podloga za ulazak nekog hrvačkog omladinca u ring, a imena gostiju na numeri predstavljaju marketinšku osnovu promocije ovog albuma; naime, pjesma je nastala u saradnji sa porodicom Carpenter, sinom Codyjem i ocem Johnom.

Da je zbog toga išta posebno ili drugačija od materijala koji je dosad Dance With The Dead izdavao – nije, ali saradnja bilo kojeg muzičara sa nekim od muzičkih heroja uvijek predstavlja iznimnu čast većini i neku vrstu priznanja, pa je kao takva “March of The Dead” i više nego dobrodošla.

Iako smo navikli da Dance With The Dead priča male grozomorne priče kroz različite synth teksture i gitarske riffove, bez tekstova pjesama i ovaj put smo prepušteni vlastitoj mašti koja se može poprilično dobro zaholcati ukoliko osjetite jezu pri spuštanju pogleda na odista odličan creepshowoski omot albuma koji prosto zaziva da bude odštampan u LP formatu.

Iako su i ranije imali zanimljivih grafičkih rješenja, ovaj omot predstavlja vizuelno najkompletnije i najunikatnije rješenje diskografije Dance With The Deada, ono koje savršeno komunicira sa target grupom slušatelja.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Muzički “Driven To Madness” se može posmatrati na dva načina. Idejno, grupa se nije pomjerila ni centimetra od onoga što su radili i ranije. Stara formula miješanja apsolutno zaraznih gitarskih dionica sa agresivnim synth dijelovima je nešto što je Carpenter Brut doveo do savršenstva, a Dance With The Dead nadogradio sa odličnim solo bravurama koje muzici daju štih grandioznih osamdesetih.

Izvedbeno, ovo je jedan od najkompletnijih albuma ekipe iz Orange Countyja. Dance With The Dead su uspješno spojili analogno i digitalno kao nikad prije, usudivši se integrisati i elemente chiptunea, techna i electro popa koji tu i tamo promole svoje glavice na trakama i ugodno iznenade prirodnošću uklopljenosti među masivne riffove.

Gitarske dionice se gnijezde negdje na raskrsnici heavyja i thrasha, a u dosta slučajeva podsjećaju na Mustainove. Najzanimljiviji primjer toga je numera “Wyrm of Doom” u kojoj gitarski dio neodoljivo asocira na Megadethovu izvedbu teme kultnog hita 3D Realmsa, igre Duke Nukem 3D.

“Driven To Madness” je puno više soundtrack odličnog retro igraćeg naslova nego Carpenterovog filma, ali funkcioniše. Adrenalinski electro metal (synthwave, darksynth, kako god želite) će posebno prijati onima kojima nedostaje Carpenter Brut iz “Trilogy” faze.

Dance With The Dead – Driven To Madness / 2022 / Samizdat

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI