Braindead

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ne, ne varate se. Skull Island sa početka filma je isto mjesto gdje je Jackson puno godina kasnije snimio LotR i to Paths of the Dead scene u Povratku Kralja. I ne, ne varate se, ja sam jednostavno lud za Gospodarom Prstenova (ok, moram prestati prije nego Sharanu prekipi).

I dok se dvoumim da li početi recenziju sa mojim konačnim dojmom, ili to ostaviti za kraj, mogao bih vam reći da se Jackson u Braindeadu puno popravio u odnosu na Bad Taste (stariji 5 godina – urađen 1987.). Čak i ne glumi u filmu, što je za pohvalu, dok se od ostalih uloga ističu skoro svi glavni likovi: majka, sin, sinova djevojka i ujak. I naravno, obavezno i pod moranje se mora spomenuti “I kick ass in the name of the Lord” svećenik. Pa zatim oni rokeri sa groblja, a nemojmo zaboraviti ni medicinsku sestru. Ma jednostavno, svi likovi su za 5+, tako da vam sad neću obraćati pozornost na detalje i posebne scene kao što to radim u drugim recenzijama. Jednom rječju, gluma je bolja nego u Bad Taste-u. Ali za muziku se to ne može reći, jer vas i dalje zna opaliti neka luda melodija koju nikad ne bi očekivali u trash hororu. Ali da podiže atmosferu – to da, pogotovo ako film gledate u društvu (preporuka, kao i za sve ostale). Što se tiče specijalnih efekata pohvale idu na dizajn “Velike Mame” i malene zombi bebe, po meni najsimpatičnijeg lika u trash filmovima. Morate je vidjeti da bi vjerovali i čuti kako nikad ne bi zaboravili onaj njen smijeh.

Vrijeme je da se nakratko dotaknemo i priče, čisto da znate da se u filmu radi o zabranjenoj ljubavi mladog hetero para (da ne bih sad pisao ofucanu frazu “mladića i djevojke”:). Ona radi u lokalnom supermarketu, a on još uvijek živi sa mamom, sluša je u svemu i brine se o njoj. Kada mu majka umre tu se pojavljuje i njegov ujak koji bi rado vidio njihovu veliku kuću u svom posjedu, a kako ne bi u njoj živio sam, rado će preuzeti brigu i o djevojci. Pogodite ko na kraju preživi.

Pročitaj i ovo:  Five Nights at Freddy's: Para jača od mehatroničke burgije

Zašto je AciD_PunK na flajer za ovaj film stavio kosilicu, pitate se? Uf, pa odgovor je jednostavan, a ujedno je i moj konačni dojam o Braindeadu – da bi bio najKRVaviji film koji sam pogledao u svom životu (tek sam sad shvatio šta kosilica radi u Dead Risingu – jedna video igra, ali o njoj neki drugi put). Na početku filma kasape se mačetom da bi negdje u sredini koristili sokovnik i na kraju njeno visočanstvo – kosilica. Reže glave, ruke, noge, a u međuvremenu ostali likovi čupaju glave zajedno sa dobrim dijelom kičme jedni drugima, a drugi prvima otkidaju meso “s nogu”. Krv, krv, krv. I još puno krvi. Krv na sve strane – to je ono po čemu ćete pamtiti Braindead (između ostalog) – film u čijoj drugoj polovici vidite samo crvenu boju. Ništa se ne čudite – u ovom filmu ništa nasilno nije skriveno, tako da ga slobodno možete zaobići ako imate imalo slabiji želudac. Kako Sharan jednom reče da je trash dobar ako scene nasilja desetostruko nadmašuju scene seksa, a pošto onu jednu scenu u kojoj se seksaju svi brzo zaboravljaju (a može biti da sam je ja samo umislio?), a nasilnih ima i za desetak drugih fimova onda je ovo jedan od najboljih trash filmova ikada.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Novi Zeland
Režiser: Peter Jackson
Godina: 1992.
Glumci: Timothy Balme, Diana Peñalver, Elizabeth Moody, Ian Watkin, Stuart Devenie…
Autor teksta: Scorpio

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content