Bad Taste

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Peter Jackson, ako je suditi po ovom filmu, ima stvarno čudne vizije vanzemaljaca. Najblaže rečeno. Ups, ja vam rekoh da postoje? Hajd kad sam već počeo – da, naći će vanzemaljce u filmu.

Grupa prijatelja dolazi u napušteni gradić, negdje na nekom od otoka Australije i Okeanije u potrazi za vanzemaljcima. Ali, kao što ste i pretpostavili grad je samo naizgled napušten, a po kućama se ipak ne skrivaju čudovišta, već obični ljudi. I da, opet su samo naizgled obični. Mnogo toga u ovom filmu je samo naizgled obično – nema običnog napuštenog grada, nema običnih čudovišta/vanzemaljaca, nema običnih kuća i nadasve, nema običnih likova. Ako je nešto i obično, ne primjeti se.

Neću vam reći kako izgleda Njihov svemirski brod, a Njih vam ne mogu opisati sve i da hoću. Sharan je nekad spomenuo hamburgere u istoj rečenici sa vanzemaljcima iz ovog filma, ako se dobro sjećam. Eh, jedino što meni sad pada na pamet je to da njihove guz(ic)e izgledaju kao zgužvana peciva za hamburgere. Ako vam ovo nije bilo dovoljno da izgradite mišljenje o Jacksonovoj viziji vanzemaljaca, samo ću dodati da Njihov svemirski brod ide “na verglanje”. Naporno, nema šta. Akcija već izgleda malo normalnije (ne zaboravite da je ovo snimano 1987.) i baš je old-school. Znate ono kad padaju pokošeni na 100 načina: ovaj u glavu, onaj po nogama, onaj u stomak pa padne uz okret itd., dok su pozitivci uvježbani kao da su bili u SWAT-u. Na trenutke izgleda kao da gledate neku noviju holivud$ku akciju, a ne trash iz 80-ih. Da se razumijemo – akcija izgleda super:)

Ako mu i oprostimo vizije vanzemaljaca (a nećemo) onda moramo preboliti njegovu glumu. Jackson se definitivno treba držati režiranja (blockbustera). Na stranu što ima onaj meni iritantni britanski naglasak i što glumi najmorbidnijeg lika ikada, jednostavno je bolji iza kamere. Ali u ekipi ima i lošijih od njega. Specijalni efekti su na nivou, klasične scene sječe vanzemaljaca motornom pilom included. Pretpostavljam da se cijela ekipa na setu divila eksploziji auta puno puta, znate ono kad uradite nešto dobro i onda mu se divite (dok vam neko ne kaže da je moglo i bolje), a ne zaboravimo ni scene kada kuću gađaju zoljom ili kada lik vraća mozak u lobanju i zatim stavlja kaiš oko glave da to malo stegne. Ali meni najdraža scena sa specijalnim efektima nije ta eksplozija auta, već ona sa svemirskim brodom (uvijek sam bio nastrojen ka SF-u;) na kraju filma kada Jacksonov lik krene ka Njihovom šefu (obratite posebnu pažnju na način na koji se “brod” kreće). Muzika je, blago rečeno, “fenomenalan” mix svega i svačega, što samo Jackson može strpati u jedan film (u Braindeadu je situacija MALO bolja, ali Raimijev Evil Dead mu može poslužiti kao “The Uzor” atmosferične muzike).

Pročitaj i ovo:  Premotavanje: DEMONS (1985)
Pročitaj i ovo:  Premotavanje: DEMONS (1985)

Eto završih recenziju, a ne spomenuh nijednom Gospodara Prstenova, što sam sam sebi obećao još dok sam kucao prvi red, tako da ću sad preskočiti to kako se vanzemaljci u Bad Taste-u kreću slično kao Orci u LotR-u:) I da, samo još da vam preporučim da prvo pogledate Bad Taste, pa tek onda Braindead, po meni za klasu bolji trash.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Novi Zeland
Godina: 1987.
Režiser: Peter Jackson
Glumci: Terry Potter, Pete O’Herne, Craig Smith, Mike Minett, Peter Jackson…
Autor teksta: Scorpio

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

Prethodni članakThe Black Dahlia Murder – Unhallowed
Naredni članakBraindead

SLIČNI ČLANCI