Album dnevno, mart 2023. godine

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

album dnevno

Kad sam prvog januara započeo proces slušanja jednog albuma dnevno, svijet je bio mlad, a ja sam bio svjež. Svaki preskok kalendarske godine donosi nove ideje i želje koje su zaista jake u trenucima kad se namaštavaju i požele.

Realizacija ovakvog projekta zaista nije bila teška, pogotovo jer iznimno volim obje aktivnosti uključene u sam proces, odnosno slušanje i pisanje o muzici.

No negdje usput, život mi je nemilosrdno opalio šamar i pokazao da volja drhti pod udarcima obaveza i da moja želja da budem posvećen onako kako sam zamislio nije sinhronizirana sa slobodnim vremenom ni količinom energije koju posjedujem.

U posljednjoj trećini aprila shvatio sam da ne samo da deset dana nisam čuo ništa novo, već nisam nikako slušao muziku, i to mi je bila jasna poruka da projekt slušanja albuma dnevno pošaljem nemilosrdno na smetljište historije.

Da li to znači da sam zalud potrošio tri i po mjeseca? Apsolutno ne. Uznemirio sam algoritam na streaming servisu, potpuno se poremetio i počeo mi izbacivati najšareniju sliku dosad. Još više sam se zarovio u preporuke na Bandcampu, a i moje čitanje recenzija, taj arhaični pristup izboru muzike je postao još dominantniji.

Otkrio sam sjajne bendove i sjajne nove žanrove, i kada bih odsad mogao četvrtinu svake godine života ovako pokloniti
donekle kontrolisanoj nasumičnosti, uradio bih to bez ikakvog razmišljanja.

Hvala onima koji su preporučivali albume i onima koji su čitali, hajde da ispišemo literarni počasni krug i vidimo šta je to što bi trebali poslušati, a što je mene oduševilo u martu.

Mart 2023. godine bio je mjesec nebrojenih muzičkih iznenađenja, što albuma bendova koje sam ranije pratio, što izdanja grupa za koje ranije nisam čuo.

Londonski Morrow su stari poznanici: njihov album “Fallow” našao se na listi najboljih izdanja 2017. godine. “Quiet Earth” je nastavak i trenutak u kojem sam otkrio potpuno novu dimenziju benda, onu narativnu, odnosno vezivno SF tkivo koje povezuje tri albuma Morrowa.

Sada kada poredamo “Covenant of Teeth”, “Fallow” i “Quiet Earth”, jasno je da se radi o detaljnoj i pomno osmišljenoj audio sagi koja, baš kao i dobar film, ima svoje uspone i padove.

“Quiet Earth” je magičan crust album, te jedan od najkompleksnijih koje sam dosad imao priliku čuti, zbog mnoštva instrumenata, višeglasja i aranžerskih trikova koji uredno spajaju metal žanrove u emotivnu cjelinu. Ne sluša se po singlovima, obavezno u komadu.

Ime Poljakinje Anne Marie Olchawe iskočilo mi je na društvenoj mreži Mastodon na koju sam prešao nakon što se Twitter pretvorio u toksičnu, desničarsku žabokrečinu. Anna Maria je muzičarka iza projekta OLS, a prvi susret sa muzikom desio se kroz spot za pjesmu “Głosy”. Ženska tijela u ritualnom plesu nose i snažnu političku poruku žena iz zemlje OLS-a, onu da niko nema pravo oduzimati ženama slobode niti odlučivati umjesto njih o njihovim tijelima.

Upravo me ta ideja dovela i do toga da popustim malo svoje prirodno visoke brane ka paganskim i neofolk elementima koji su naprosto inficirani stupidnim ideologijama čije promotere ja lično ne želim promovisati. OLS se nakon pretrage pokazao kao čist bend, pa sam se dao u bespuća “Pustkowie”, najnovijeg albuma OLS-a.

“Pustkowia” je album koji zvuči kao tuga, sjeta, melanholija i prkos, a Anna Maria koristi sva oružja i oruđa u arsenalu da iskaže te emocije. I to kako! Olchawa je vrsna kompozitorka i potpuno slobodna u korištenju modernih i tradicionalnih instrumenata, a sve eventualne rupe popunjene su vokalnim dionicama koje ne uključuju samo glas, već i procese koji dovode do glasa poput disanja. “Pustkowia” je album himni žena, skup priča ratnica, ljubavnica, posmatračica i doktorica, plemena koje bi mogli susresti na stranicama knjiga Andrzeja Sapkowskog.

Kada neko u istu rečenicu stavi “Portland” i “crust”, teško da nakon tih riječi može doći zaključak da je nešto grozno. I kao što Sarajevo ima dugu tradiciju loših pop-rock bendova, tako i Portland hrani svoje punk bendove specifičnim očajem koji se demonstrira kroz taman, nasilan i težak zvuk.

Posljednji primjer ove tvrdnje stigao mi je kao indirektna preporuka od Krune, vokala grupe Smrt Razuma, koji je Rigorous Institution i njihov “Cainsmarsh” podijelio na svom mrežnom profilu. “Cainsmarsh” je močvarni stench-crust album stare škole. Kršan je, sa jeftinim zvukom klavijature i dionicama basa koje na trenutke zvuče kao da su snimane na prdavom Čajavcu.

Zujajuće gitare i nemelodični glas koji reži i recitira tvore sonični zid koji neumoljivo podsjeća na slavne dane Amebixa dok bubnjevi sviraju plemenske ritmove. “Cainsmarsh” nema pravo biti ovako dobar.

Zorn iz Philadelphije nam je napokon podario i svoj cjelovečernji album, nemaštovito nazvan po imenu benda. “Zorn” je logičan nastavak njihovog opskurnog zvuka, miješanja metala i hardcore punka u nešto što bi se najbliže moglo kategorisati kao black metal punk slastica sa velikim komadima heavy metala. Kreveljenje (kreketanje) i vrištanje vokala Erica Teofilaka sigurno neće leći svima, ali dio magije čuči i u tome.

“UK GRIM” je najnoviji album Sleaford Modsa i upravo je ono što očekujete od albuma Sleaford Modsa: dokument vremena u kojem živimo, bez ideje da se išta može promijeniti. Fearnov electropunk/synthpunk je jednostavan kao i inače, a Williamson je cinik kakav nam je potreban. Zanimljivo je da stvari koje Williamson opisuje na ovom albumu sve češće viđamo i na ulicama Bosne i Hercegovine, što me dovodi do zaključka da smo se po lošem približili Evropi, ili sam i ja ostario, postao još ciničniji i primijetim gluposti mnogo pomnije.

Finski Rotten Sound nikad nije bio niti će biti na tronu grindcorea, ali niko ne može osporiti da su u tom žanru konzistentni i dovoljno kvalitetni da znaš tačno šta možeš očekivati kad ih pustiš. Njihov novi album “Apocalypse” je je ono što treba biti, skup bijesnih i kratkih pjesama koje će leći ljubiteljima američke Phobie ili nikad prežaljenog Nasuma. Drugim riječima, pomalo konkretniji i moderniji pristup grindcoreu, bez mrljanja.

Kompletna lista preslušanih albuma u martu 2023. godine:

IDLES – Crawler
PLOHO – When The Soul Sleeps
Dead Cross – II
Innumerable Forms – Philosophical Collapse
The Monsters – You’re Class, I’m Trash
Church of The Cosmic Skull – There Is No Time
Tonic Breed – Install Memory
Hallas – Isle of Wisdom
Nanowar of Steel – Dislike to False Metal
Morrow – Quiet Earth
Ols – Pustkowia
King Dude – Death
Zorn – Zorn
Reek Minds – Rabid
Dead Heat – World at War
Sadistic Drive – Perpetual Torture
Laibach – Laibach
Laibach – WAT
Haken – Fauna
Night Demon – Outsider
Escuela Grind – Memory Theater
Exil – Warning
Rigorous Institution – Cainsmarsh
Russian Circles – Gnosis
God Mother – Vilseledd
Allfather – A Violent Truth
Magrudergrind – II
Siege of Power – This Is Tomorrow
Lamp of Murmur – Saturnian Bloodstorm
Sleaford Mods – UK GRIM
Rotten Sound – Apocalypse

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content